Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Bevezetés a formai útmutatóba/3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiábólFormai útmutató
Egy hasznos támpont


Tagolás fejezetekkel
Olvashatóbb cikkek


Képek és források
A szöveg gazdagítása


Linkek
Az enciklopédia összekapcsolása


Egységesség
Stilisztika és helyesírás


Összefoglalás
Nézd át, amiről olvastál
A képek használatának célja, hogy illusztrálják a cikket annak túlzsúfolása nélkül, a forráshivatkozásoké pedig, hogy alátámasszanak megkérdőjelezhető állításokat.


Képek

A képek nagyszerű eszközei annak, hogy az olvasó könnyebben megérthesse a cikket. Csak akkor adj hozzá képeket, ha azok tényleg többé teszik az adott cikket, illetve csak akkor cserélj ki már meglévőket, ha tényleg jobb, amivel helyettesíted azokat. Első a szöveg, a képek azért vannak, hogy azt támogassák. Amikor készítesz vagy feltöltesz egy képet, törekedj arra, hogy nagy felbontású legyen, és megfelelő fájlformátumú.


A képeket egyenletesen érdemes elosztani a cikkekben, kapcsolódjanak ahhoz a fejezethez, amelyikben találhatók, és rendelkezzenek képaláírással, ami elmagyarázza, mi látható a képen. Az egységes megjelenés érdekében a képek alapállapotban kis bélyegképként jelennek meg a szöveg jobb oldalán. Amennyiben szükséges, lehetséges más formázás is, például jobbra zárás, képgalériákba rendezés vagy panorámaképek beillesztése.


Kerüld el a rövid fejezetek túlzsúfolását képekkel, mert átlógnak a következő fejezetbe, és rontják a szöveg olvashatóságát (a cikkek alap elrendezése 1024×768-as felbontásra lett kitalálva)

Lásd még

Bevezetés a képekbe


lefteless
lefteless

Forráshivatkozás

  • Ne nagyon használj idézeteket, ha nem muszáj, lehetőség szerint egyáltalán ne
  • Használj megbízható forrásokat
  • Tüntesd fel az általad használt forrásokat
  • Használd az általánosan elfogadott forráshivatkozási módszert szövegbeli jegyzetekkel és forráslistával a cikk végén


Fontos, hogy feltüntesd a forrásokat, főleg, ha szerkesztéseid megkérdőjelezhető állításokat tartalmaznak, ha idézel valakitől, ha egy élő személy életrajzát szerkeszted, illetve ha képet töltesz fel. Számít a források formázása is, de elsődleges, hogy minden szükséges információt feltüntess a forrásodról, az esetleges formázási hibákat bárki tudja javítani később is.


A forrásokra hivatkkozó lábjegyzeteket az adott információ után közvetlenül vagy a mondat végén érdemes elhelyezni. Ezek aztán a megfelelő sablon használatával később automatikusan bekerülnek a Jegyzetek-szekció alá.


Lásd még

Bevezetés a hivatkozásbaKövetkező >>