Wikipédia:Bevezetés a formai útmutatóba/2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



Formai útmutató
Egy hasznos támpont


Tagolás fejezetekkel
Olvashatóbb cikkek


Képek és források
A szöveg gazdagítása


Linkek
Az enciklopédia összekapcsolása


Egységesség
Stilisztika és helyesírás


Összefoglalás
Nézd át, amiről olvastál




An article with a table of contents block and an image near the start, then several sections

Indítsd egyszerűen a cikked, majd fokozatosan vezesd az olvasót a részletekbe, a szöveg egészét pedig oszd fejezetekre, hogy könnyebben befogadható legyen.


Bevezetők

Egy szócikk első része a bevezető, amely a tartalomjegyzék és az alfejezetek előtt található. A bevezető első mondata a téma rövid, közérthető összefoglalása. Utána a bevezető többi mondata nagyvonalakban felvázolja, miért fontos a cikk tárgya, illetve egyfajta “miniszócikkként” összefoglalja a szócikk tartalmát, annak főbb pontjait.


Általában a bevezető 1-4 bekezdésnyi hosszúságú, és akár önmagában is megállja a helyét, mint a cikk tömörített változata. A bevezetőben lévő hangsúlyok tükrözik a téma fontosságát. Nem érdemes elhalmozni forráshivatkozásokkal, de ha tartalmaz olyan állítást, amely később nem jelenik meg forrásával együtt a cikkben, akkor mindenképp fel kell tüntetni azt. Fontos, hogy a bevezető legyen könnyen olvasható, használjunk világos, közérthető nyelvezetet, ezzel is ösztönözve az olvasót a teljes cikk elolvasására. A cikk többi része szolgáltat részletesebb információkat azoknak az olvasóknak, akik mélyebbre szeretnék ásni magukat a témában.


Fejezetek és alfejezetek

A szócikkek fejezetekre és alfejezetekre vannak osztva, és mindegyik szekciónak van egy saját címsora, amely megjelenik az oldal elején lévő tartalomjegyzékben. Általában a könnyen olvasható fejezetek körülbelül 1-4 bekezdésnyi hosszúságúak.


A fejezetcímeknek lehetőség szerint rövideknek és könnyen érthetőeknek kell lenniük. Ezen felül némely azonos funkciójú szakasz címe ideális esetben a legtöbb szócikkben megegyezik (lásd: WP:CIKKCAKK).


A Címsor 1 a cikk címe, ez automatikusan generálódik. A cikk fejezetcímei a második szinttel kezdődnek (==Címsor 2==), az alfejezetek pedig a harmadik szinttől (===Címsor 3===) indulnak, és így tovább. A fejezetek rendszere legyen következetes, ne hagyj ki szinteket, tehát egy alfejezetnek mindig egy fejezet alatt kell lennie.


Lásd még

Wikipédia:Szakasz
Wikipédia:Szócikkek felépítése



Következő >>