Wikipédia:Bevezetés a Wikipédia böngészésébe/4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából



Bevezetés
Böngészés a Wikipédián


Névterek
Az oldalak különböző típusai


Oldalak keresése
Hogyan találd meg, amit szeretnél



Hasznos linkek
Praktikus oldalak szerkesztőknek


Összefoglalás
Nézd át, amiről olvastál




Átirányítás

Egyes oldalak a Wikipédián átirányító lapok, ami azt jelenti, hogy nincs saját tartalmuk, csak átirányítanak egy másik oldalra. Például az EU egy átirányítólap az Európai Unió oldalra. Szóval ha beírod a keresőbe, hogy EU, akkor egyből az Európai Unióról szóló szócikkhez fog vinni. (A szócikk címe alatt olvashatsz is egy megjegyzést, miszerint "(EU szócikkből átirányítva)").


Egy oldal átirányításához használhatod a VisuelEditor menüjét, majd az Oldalbeállításoknál kiválaszthatod az átirányítás helyét. Ha Wiki jelölőnyelvvel szeretnéd megoldani az átirányítást, akkor a következő kódot kell beillesztened: #REDIRECT [[szócikk neve, ahova az átirányítás mutat]]. Kerüljük viszont, hogy egyik névtérből a másikba mutató átirányítást hozzunk létre.


Rövidítések

A Wikipédisták gyakran rövidített neveken hivatkoznak belső oldalakra, hogy meggyorsítsák a szerkesztést. A Wikipédia előtagot is lehet rövidíteni úgy, hogy WP:. Ezek a rövidítés oldalak valójában átirányító oldalak az adott szócikkekre.


Például a Wikipédia:Semleges nézőpont oldalt hivatkozásnál vagy keresésnél írhatjuk úgy is, hogy WP:SN. Az oldal rövidítései általában az oldal tetején lévő dobozban vannak felsorolva.



Következő >>