Wikipédia:Sajtóközlemények/Jelölt lapváltozatok bevezetése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2008. november 18.

A napokban bevezetett új funkció lehetőséget nyújt az egyes szócikkek régebbi változatainak megjelölésére. Ennek segítségével a rendszeres szerkesztők „láttamozhatják” a lap utolsó általuk megtekintett változatát, és a be nem jelentkezett látogatóknak a változtatások alapértelmezésben csak ezután jelennek meg. Így elkerülhető, hogy az olvasók akár néhány percig a lap olyan változatát lássák, amibe valaki nem lexikonba való tartalmat írt.

Ilyen ábra jelzi a cím mellett, ha a lap éppen nézett változatát egy szerkesztő már ellenőrizte

A Wikipédia legtöbb szócikke folyamatosan fejlesztés alatt áll, nincs véglegesen „kész” cikk, a résztvevők folyamatosan javítják, bővítik egymás munkáját, és ezen szerkesztések egészen a kezdet kezdetéig, azaz az alapcikkig visszakövethetőek, ugyanis a rendszer minden változatot megőriz. A szócikkek írásában bárki részt vehet, a szerkesztéshez még regisztrálni sem kötelező. Ez a nyitottság tette lehetővé a Wikipédia páratlanul gyors fejlődését – az angol Wikipédia két és félmillió szócikkével a világ legnagyobb lexikona, a magyar változat nyáron érte el a százezer szócikket, mostanra már 110 000-en is túl van.

Noha a legtöbb módosítás jóindulatú, előfordulnak viccből, vandalizmusból vagy reklámcélból írt, a szócikket lerontó változtatások is. A színvonal biztosítására számos ajánlást és irányelvet fogalmaztak meg a közreműködők, amelyek betartását folyamatosan ellenőrzik. Szigorú értelemben vett vezetősége nincs a Wikipédiának, azonban számos önkéntes próbálja kiszűrni a téves vagy elfogult információkat. Az új változtatásokat rendszeresen átnézik, és a problémásakat többnyire néhány percen belül visszaállítják. A Wikipédia jelenlegi népszerűsége mellett (egy átlagos napon közel félmillió alkalommal nézik meg) azonban ennyi idő alatt is számos olvasónak jelenik meg a rossz változat.

A még át nem nézett változatot jelző ábra

A most bevezetett újítás ezt igyekszik kiküszöbölni: a Wikipédiára be nem jelentkezett olvasók számára csak azután jelenik meg egy-egy módosítás, hogy azt a járőrnek nevezett, ellenőrzési jogokkal felruházott szerkesztők jóváhagyták. A legfrissebb, nem jóváhagyott változat egy további kattintással elérhető, és az ellenőrök tevékenysége nyilvánosan követhető, így a szerkesztési folyamat átláthatósága nem csorbul.

A tervek szerint később lehetőség lesz azoknak a változatoknak a megjelölésére is, amiket több szerkesztő alapos ellenőrzés után rendben lévőnek talált, így a lapoknak lesz egy ritkábban változó, „stabil” változata, hasonlóan azokhoz a nyílt forráskódú szoftverekhez, amelyekből a legfrissebb béta változat mellett rendszeres időközönként a legújabb funkciókat nem tartalmazó, de alaposabban tesztelt stabil verziókat is közzétesznek.

A Wikipédiáról

A Wikipédia az interneten szabadon elérhető többnyelvű enciklopédia; szerkesztése mindenki számára nyitott, írásához, bővítéséhez csupán egy internetkapcsolat és egy tetszőleges böngésző szükséges. Első, angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett; mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik, és naponta több millió olvasó használja őket. Az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban. Valamennyi szócikk a GNU szabad dokumentációs licenc alatt érhető el, amely bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését. Az enciklopédiát tartalmazó teljes adatbázis szabadon letölthető.

A Wikimédia Alapítványról

A Wikipédia szervereit is üzemeltető floridai székhelyű Wikimédia Alapítvány számos wiki-alapú projektet működtet, ezek teljes tartalmát ingyenesen hozzáférhetővé és szabadon felhasználhatóvá teszi, ezzel segítve a tudás eljuttatását minden emberhez. Az alapítvány nonprofit szervezet, költségeit nagyrészt az olvasók által felajánlott adományokból fedezi.

További anyagok

Kapcsolat

E-mail: wm-hu@wikimedia.org