Wikipédia:Felhasználási feltételek

Ez a lap félig védett
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Képzelj el egy világot, ahol mindenki szabadon hozzáférhet az emberi tudás összességéhez! Emellett köteleztük el magunkat.
A Wikimédia Alapítvány jövőképe

Tudnivalók a Wikimédia-projektek szövegében való közreműködésről

A Wikimédia-mozgalom célja a tudás és a kultúra köztulajdonná tétele; ennek érdekében a Wikimédia-projektekben részt vevő összes felhasználónak széleskörű felhatalmazást kell adnia a közreműködésének bárki általi szabad terjesztésére és újrafelhasználására (feltéve, hogy a terjesztő/újrafelhasználó megjelöli a forrást, és ugyanezt a felhatalmazást a maga módosításaira is megadja). Ezért olyan szövegek esetén, melyek szerzői jogával rendelkezel, bele kell egyezned azok Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 (Unported) (CC-BY-SA) licenc alatti publikálásába. Kompatibilitási okokból a GNU Szabad Dokumentációs Licenc (GFDL) alá is el kell helyezned őket (verziószám-megkötés, nem változtatható szakaszok, címlapszöveg és hátlapszöveg nélkül). Az újrafelhasználók maguk választhatják meg, melyik licencnek kívánnak megfelelni. Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek a licencek engedélyezik a közreműködéseid kereskedelmi felhasználását, amíg az ilyen felhasználás megfelel a forrásjelölésre és továbbengedélyezésre vonatkozó feltételeknek.

Szerzőként beleegyezel, hogy a következő módok bármelyikén történjen a forrásjelölés: a) kattintható hivatkozás („link”) a felhasznált szócikk(ek)re, vagy, ha ez nem lehetséges, az internetes címük (URL-jük) megadása, b) link (ha az nem lehetséges, URL) egy alternatív, stabil online másolatra, amely szabadon hozzáférhető, megfelel a licencnek és a jelen honlap szerzőmegjelölésével egyenértékű módon jelöli meg a szerzőket, vagy c) az összes szerző felsorolásával. (A szerzőlistából ki lehet szűrni a nagyon kis méretékű vagy lényegtelen közreműködéseket.)

Szövegek importálása

Ha olyan szöveget szeretnél átvenni, amit máshol találtál vagy másokkal közösen alkottál, csak akkor teheted ezt meg, ha az a CC-BY-SA licenccel kompatibilis feltételek alatt érhető el. Nem kell biztosítanod vagy garantálnod azt, hogy az átvett szöveg a GFDL alatt is elérhető legyen; arra azonban ügyelj, hogy nem vehetsz át olyan információt, amely csak GFDL alatt érhető el. Más szóval, csak olyan szöveget vehetsz át, amire vagy (a) egyetlen, a CC-BY-SA licenccel kompatibilis felhasználási feltétel vonatkozik, vagy (b) amely a GFDL és egy a CC-BY-SA licenccel kompatibilis feltételekkel rendelkező másik licenc alatti kettős licenccel rendelkezik.

Ha egy olyan kompatibilis licenc alatti szöveget veszel át, amely megköveteli a forrás megjelölését, észszerű módon meg kell jelölnöd a szerző(ke)t. Ahol az ilyen megjelölés általában a laptörténeteken keresztül történik (mint például a Wikimédián belüli másolásnál), ott elegendő a forrásjelölés a szerkesztési összefoglalóban, amely rögzítésre kerül a laptörténetben. A licenctől függetlenül az importált szöveget visszautasíthatják, ha a megkívánt forrásjelölés túlságosan tolakodónak minősül.

Tudnivalók nemszöveges tartalommal közreműködőknek

A nemszöveges tartalmak a Wikimédia Alapítvány projektjeiben különböző licencek alatt érhetőek el, melyek támogatják a korlátozás nélküli újrafelhasználás és terjesztés általános célját. Az ilyen licencekre vonatkozó feltételek megtalálhatóak a Wikimédia Alapítvány licencelési irányelvében. Az egyes közösségek kifejthetik és finomíthatják ezeket a követelményeket.

Szerkesztés ellenszolgáltatásért

A felhasználási feltételek tiltják a megtévesztő tevékenységeket, ide értve az érdekeltségek elhallgatását, a megtévesztést és a csalást. Hogy ezeknek a szabályoknak megfelelj, meg kell nevezned a megbízódat, ügyfeledet, érdekeltségedet minden olyan szerkesztés esetén, amelyért ellenszolgáltatást kaptál, vagy várhatóan kapni fogsz. Ezt az alábbi lehetőségek egyikén kell nyilvánosságra hoznod:

  • feltünteted a szerkesztői lapodon
  • feltünteted a fizetett szerkesztéssel érintett szócikk vitalapján
  • feltünteted a fizetett szerkesztéssel érintett szerkesztések szerkesztési összefoglalójában.

Az alkalmazandó jogszabályok, illetve a közösség és az Alapítvány irányelvei és útmutatói (pl. az összeférhetetlenségekkel kapcsolatosak) tovább korlátozhatják a fizetett szerkesztéseket, vagy további nyilatkozatokat írhatnak elő.[1]

Bármely Wikimédia-projekt közössége elfogadhat a fizetett közreműködésekre vonatkozó alternatív közzétételi irányelvet. Ha valamely projekt alternatív közzétételi irányelvet fogad el, akkor – ha abban a projektben működsz közre – az ebben a szakaszban ismertetett irányelv helyett annak az irányelvnek kell megfelelned. A fizetett közreműködésekre vonatkozó alternatív közzétételi irányelv csak abban az esetben írja felül ezeket a követelményeket, ha az adott projekt közössége azt jóváhagyta és felsorolásra került az alternatív közzétételi irányelveket listázó oldalon (lásd itt: meta:Alternative paid contribution disclosure policies (angolul)).

Információ újrafelhasználóknak

A Wikimédia-projektek tartalmát szabadon felhasználhatod, azon tartalmak kivételével, amelyek „fair use” vagy más szerzői jogi kivételek alapján vannak használva. Kérlek, kövesd az alábbi útmutatót!

Szöveg újrafelhasználása

  • Forrásjelölés: Egy szövegoldal bármilyen formájú terjesztéséhez jelöld meg a szerzőket az alábbi lehetőségek valamelyikével:
    • a) egy hiperhivatkozással vagy URL-lel azon oldalra vagy oldalakra, amelyeket felhasználsz;
    • b) hiperhivatkozással vagy URL-lel egy alternatív, stabil online másolatra, amely szabadon elérhető, megfelel a licencnek, és amely a jelen honlapon használt szerzőmegjelöléssel egyenlő módon jelöli meg a szerzőket;
    • c) az összes szerző listájával.
(Bármely szerzőlistából ki lehet szűrni a nagyon kicsi vagy lényegtelen közreműködéseket.) A hiperhivatkozás és URL közül, amennyiben erre műszaki lehetőség van, a hiperhivatkozást (linket) kell használni. A fentiek a Wikimédia-közösség által kidolgozott szövegekre vonatkoznak. Külső forrásból származó szövegek további forrásjelölési feltételeket csatolhatnak a műhöz, amelyeket igyekszünk egyértelműen jelezni a számodra.
Például egy oldal tartalmazhat bannert vagy egyéb jelölést arról, hogy a tartalom egy része vagy egésze eredetileg máshol volt publikálva. Ahol az ilyen jelölések az oldalon magán is láthatóak, ott ezeket általában az újrafelhasználóknak is meg kell tartania.
  • Copyleft/Így add tovább!: Ha módosításokat vagy kiegészítéseket teszel az újrafelhasznált oldalhoz, azokat elérhetővé kell tenned Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább 4.0-s vagy későbbi licenc alatt.
  • Jelöld meg a változtatásokat!: Ha módosításokat vagy kiegészítéseket teszel, észszerű módon jelezned kell, hogy az eredeti mű megváltozott. Ha az oldalt egy wikin használod fel, akkor ennek a laptörténetben való megjelölése elegendő.
  • Licencelési nyilatkozat: Minden általad terjesztett példánynak vagy módosított változatnak tartalmaznia kell egy licencelési nyilatkozatot, amely kimondja, hogy a mű CC-BY-SA alatt érhető el, és vagy
    • a) egy hiperhivatkozást vagy egy URL-t a licenc szövegére, vagy
    • b) a licenc másolatát.
Erre a célra a http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ egy megfelelő URL.

A szöveg további elérhetősége a GNU Szabad Dokumentációs Licenc alatt

  • Kompatibilitási okokból bármely olyan oldal, amely nem tartalmaz kizárólag a CC-BY-SA vagy CC-BY-SA-kompatibilis licenc alatti szöveget, a GNU Szabad Dokumentációs Licenc feltételei alatt is elérhető. Annak megállapítására, hogy egy oldal elérhető-e GFDL alatt, vizsgáld meg az oldal láblécét, laptörténetét és vitalapját, ahol az ilyen tartalmak egy egyetlen licenc alatti, GFDL-lel nem kompatibilis tartalom megjelölést tartalmaznak. Minden 2009. június 15. előtt közzétett szöveg GFDL alatt lett publikálva, így a laptörténetet használva letöltheted az ezen dátum előtt publikált tartalmat, biztosítva a GFDL-lel való kompatibilitást.

Nemszöveges tartalom újrafelhasználása

  • Ahol ez nincs külön jelezve, a nem szöveges tartalmak különböző szabad licencek alatt érhetőek el, összhangban a Wikimédia Alapítvány licencelési irányelvével. Bármely médiafájl licencelési részleteiért kérlek tekintsd meg a média leírólapját!

Érvényességi záradék

Az ezen az oldalon közöltek a Wikimédia Alapítvány által elfogadott hiteles, jogi érvénnyel bíró felhasználási feltételek nem hitelesített fordítása. Amennyiben bármilyen ellentmondás található az itt közöltek és a fenti hiteles változat között, az utóbbi élvez elsőbbséget.

CC-BY-SA-4.0

A Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 (röviden CC-BY-SA-4.0) egy licencszerződés, a Creative Commons nevű nonprofit szervezet által kidolgozott licencformák egyike. A licencszerződés rögzíti a szöveges tartalmak vagy nemszöveges médiafájlok (képek, ábrák, hangfájlok, videók stb.) újrafelhasználóinak jogait és kötelezettségeit. A CC-BY-SA-4.0 úgynevezett szabad licenc, segítségével a mű szerzője vagy az erre jogosult lemond bizonyos jogokról, ugyanakkor meghatározott feltételeket előír az újrafelhasználóknak.

„Néhány jog fenntartva!”

(C) Minden jog fenntartva! – jogvédett
(CC) Néhány jog fenntartva! – Creative Commons
(pd) Nincsen jog fenntartva! – közkincs

A licenc létrehozója szerint „a jelenlegi szerzői jogi törvények meglehetősen rugalmatlanok, és két lehetőséget nyújtanak az előadók számára: vagy megadnak minden engedélyt az anyagok terjesztésére, vagy a maguk számára tartanak fenn minden jogot.”[2] A licenc létrehozói felismerték, hogy a szerzői jogi szabályozás sok esetben a fejlődés akadálya lehet, mivel az új ötletek mindig a már meglévőekre épülnek. A tartalom közkinccsé tétele ugyanakkor „nem tart egyensúlyt a szerzők és más jogosultak, valamint a felhasználók és a széles közönség érdekei között”[3]. Szemléletesen fogalmazva a CC-BY-SA-4.0 licenc alatt közzétett tartalom e két lehetőség, a Minden jog fenntartva! (jogvédett tartalom) és a Nincsen jog fenntartva! (közkincs tartalom) között helyezkedik el (Néhány jog fenntartva!).

A licenc teljes szövege – úgynevezett jogi változata – az alábbi címen érhető el: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode (angolul)

A licenc magyar nyelvű kivonata itt olvasható: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.hu

Milyen jogokat biztosít a licenc?

  • „Szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod és előadhatod a művet.”
  • Származékos műveket (feldolgozásokat) hozhatsz létre.”

A licenc tehát lehetővé teszi a mű módosítását, valamint a kereskedelmi (üzleti) célú felhasználást – erre nézve nem tartalmaz korlátozásokat.

Milyen feltételeket szab a licenc?

  • „A szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetned a műhöz kapcsolódó információkat.”
  • „Ha megváltoztatod, átalakítod, feldolgozod ezt a művet, az így létrejött alkotást csak a jelenlegivel megegyező licenc alatt terjesztheted.”
  • „Bármilyen felhasználás vagy terjesztés esetén egyértelműen jelezned kell mások felé ezen mű licencfeltételeit.” Ez azt jelenti, hogy licencelési nyilatkozatot kell csatolnod a műhöz.

A licenc nem befolyásolja sem a szerző személyhez fűződő jogait, sem más személyek jogait (például a személyiségi jogokat és az adatvédelmi jogokat).

Jegyzetek

  1. A bekezdés 2020. május 5-én, a Wikimédia Alapítvány ránk is érvényes felhasználási feltételei vonatkozó részletének gyors fordításaként került erre a lapra. (Lásd a Wikipédia:Szerkesztők véleményezése/Peadar (másodszor) lapon a Van-e a fizetett szerkesztésre vonatkozó szabályozásunk? című alfejezetet). – ~~~~
  2. Lawrence Lessig véleménye alapján
  3. 1999. évi LXXVI. törvény preambuluma alapján

Lásd még

GFDL

A GNU Free Documentation License hiteles szövegét lásd:

Jegyzet