Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Üdvözlünk, látogató!

Ez a lap félig védett
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:ÜDV szócikkből átirányítva)
Üdvözlünk a Wikipédia lapjain!

A Wikipédia egy szabad szerkesztésű, nyílt tartalmú, önkéntesekből álló közösség által fejlesztett enciklopédia, amelyet hozzád hasonló emberek olvasnak, szerkesztenek és írnak.

A Wikipédiával három dolgot tehetsz: olvashatod, szerkesztheted és írhatod.

Mire jó a Wikipédia?

A Wikipédia egy enciklopédia, pontosabban az a célja, hogy elfogadható enciklopédiává váljon, megbízható és bőséges ismeretanyagot nyújtson az olvasóinak, azok hasznára, szórakoztatására és megelégedésére. Az enciklopédia különlegessége, hogy az önkéntesek folyamatosan, nap mint nap szerkesztik, bővítik, javítják, tehát a Wikipédia minden percben bővül és javul. Az önkéntes munkának te is egyszerűen részese lehetsz, ha szerkeszteni akarod a lapokat. Ajánlott, de nem kötelező, hogy bejelentkezz és regisztrálj magadnak egy nevet. Talán célszerű megjegyezni, hogy minden be nem jelentkezett és bejelentkezett szerkesztőre vonatkoznak bizonyos közösségi irányelvek, melyeket be kell tartanod.

Olvasás

Olvasni egyszerű. Indulj el a Kezdőlapról, keress egy témát, ami érdekel, és kezdd el a felfedezést. Keresni is lehet, minden lap tetején. A Lap találomra kiválasztásával elolvashatsz egy véletlenül kiválasztott cikket.

Ha olvastál valamit, és tetszett, nyugodtan hagyj üzenetet a szócikk vitalapján! Keresd meg a vita linket, a vitalap betöltődése után válaszd a szerkesztés vagy az új téma nyitása linket, és írd le a gondolataidat, kifogásaidat. Mindig örülünk a visszajelzéseknek!

Ha van valami, amiről nem írtunk semmit, vagy nehezedre esik megtalálni azt, amit keresel, akkor csak kérdezz meg bárkit a kezdők kérdései lapon, vagy add hozzá a témát a kért cikkek listájához.

Szerkesztés

Minden Wikipédia-szócikk és a nem-szócikk lapok nagy része bárki által szerkeszthető. A szerkesztés technikáját az első lépések oldalról ismerheted meg – nagyon ajánlott ennek áttanulmányozása. Csak válaszd ki az adott lapon a Szerkesztés linket a lap tetején, hogyha úgy érzed, a lap fejlesztésre szorul. Nincs szükség semmiféle különleges jogra, még csak be sem kell jelentkezned.

Ha segíteni szeretnél, annak egyik legjobb módja, hogy ugyanúgy használod a Wikipédiát, mint bármely más lexikont, de ha problémát veszel észre – akár elírást, akár valamely nehezen érthető mondatot –, akkor bátran javítsd ki. Legyen bátorságod lapot szerkeszteni! Ha lehetőséget látsz arra, hogy egy lapot jobbá tegyél, akkor tedd meg, de a következő szempontokat tartsd figyelemben:

Írás

Wikipedia Writing
Wikipedia Writing

A már létező szócikkek szerkesztése nagyszerű dolog, de szeretnénk, ha a tudást gyarapítani is tudnád. Kezdhetsz teljesen új lapot, vagy kereshetsz egy már létező szócikket, és teljesen új szakaszt írhatsz hozzá. Nem kell túlzottan aggódnod a lehetséges hibák miatt – ha valamit esetleg eltévesztenél, te vagy másvalaki később ki tudja javítani.

Van pár irányelv és útmutató, amit érdemes elolvasni – például kérünk, hogy a cikkeket semleges nézőpontból írd. Ez azt jelenti, hogy a szócikkeknek – még az ellentmondásos vagy érzelmeket kavaró témákban is – részrehajlás nélkülinek kell lenniük. Ezen túl a projekt egy enciklopédiát épít, tehát vannak dolgok, amelyek nem valók a Wikipédiába.

Kezdő szerkesztőként kérhetsz segítséget egy mentortól, aki segít eligazodni a Wikipédia rendszerében és szokásaiban.

Jó szórakozást!

A Wikipédia alapjellemzői

Szabad szerkesztés? Nyílt tartalom? Közösségi enciklopédia? Ha furcsán hangzanak számodra ezek a szavak, fogalmak, és szeretnél jobban megismerkedni velük, olvasd el a Wikipédiáról szóló tájékoztatónkat.

A Wikipédia mint forrás

Bár mindent elkövetünk, hogy a szócikkeink megbízhatóak és pontosak legyenek, mégis azt javasoljuk, hogy ne használd a Wikipédiát egyedüli forrásként keresések, publikációs hivatkozások során. A cikkeink nagy része tartalmazza a forrásokat, amelyeket a cikkírás közben használtunk: ezek segítségével ellenőrizhető cikkeink pontossága. Emellett érdemes például papíralapú szaklexikonokban, szakkönyvekben is utánanézni a témának, mert lehet, hogy az erről író szakemberek más szempontból közelítették meg a kérdést, és esetleg fontos részleteket említenek, amikről mi nem tudunk.

Arra is gondolj, hogy a cikkeink fokozatosan változnak (és reméljük, hogy ez javulást jelent). Ha a cikk adott pillanatban olvasható, pontosan ismert tartalmú változatára szeretnél hivatkozni, akkor ezt a bal oldali menüben található Hivatkozás erre a változatra segítségével teheted meg. Ez főként megváltoztathatatlan publikációk (nyomtatott papír) esetén lehet fontos.

Lásd még…

Itt van még néhány, kicsit részletesebb bemutatkozó információ.

Általános információk, iránymutatók és segítség

Tippek és iránymutatás a kezdetekhez

A Wikipédia-közösség

  • Wikipédisták – a rendszeres résztvevők saját maguk által karbantartott listája. (Ha gondolod, írd bele magad is.)
  • Wikikett – a Wikipédia-etikett
  • Mentorprogram kezdő szerkesztőknek