Wikipédia-vita:Sportműhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nuvola apps kservices.png Műhely   Nuvola apps kate.png Vitalap   Pictogram voting question-blue.svg Feladatok   Icon tools.png Sablonok   Nuvola apps ktip.png Irányelvek   
Nuvola apps kdmconfig.png Munkacsoportok, projektek   Nuvola apps xmag.png Referálás   Crystal Clear action bookmark.png Kiemelt szócikkeink   Nuvola apps korganizer.png Tippek, ötletek

Tartalomjegyzék

2015-ös rövid pályás úszó-Európa-bajnokság[szerkesztés]

Sziasztok! Úgy vélem, a fentebbi cikk fájóan hiányzik, különösen azok után hogy a magyarok magasan az éremtáblázat élén végeztek. Távol álljon bárkit is "csicskáztatni" vagy szemrehányást tenni, csupán azért írtam ezt ide hogy hátha valaki pont affinitást érez hozzá, én ugyanis az ilyen szócikkekben annyira nem vagyok otthon, különben megcsináltam volna szívesen. Csak gondoltam hátha valakinek lesz kedve hozzá. Üdv, --XXLVenom999 vita 2016. január 11., 18:47 (CET)

>@XXLVenom999: és lőn világosság, persze majd még építgetem :) – Gerry89 vita 2017. december 21., 15:55 (CET)

Wow, köszi szépen! :) – XXLVenom999 vita 2017. december 21., 16:02 (CET)

Spartak birkózó klub[szerkesztés]

Ennek se füle, se farka így: Spartak birkózó klub. Nem a nevezetességével van baj, hanem valódi információ kevés van benne és más nyelvű wikipédiákra hivatkozik. Ez még nem volna baj, de most fordítás volt ez? Ugyanez a helyzet a Királyhalmi birkózókkal is. Kevés benne a valódi infó. Apród vita 2016. január 21., 00:12 (CET)

Kőrösi Sándor ökölvívó[szerkesztés]

Sziasztok! A Kőrösi Sándor (egyértelműsítő lap)-ra kigyűjtöttem egy ökölvívót, ennyit bírtam összeszedni róla: nehézsúlyú ökölvívó (1930-as EB válogatott), a Vasas ökölvívó szakosztály edzője - de a születési idejét nem találom... ha esetleg valakinek van hozzá valami forrása, beírhatná (itt mégis nagyobb erre az esély ;-)). Előre is köszönöm, ha... üdv, Fauvirt vita 2016. február 16., 12:11 (CET)

Szia @Fauvirt:! Találtam egy újsághírt, ami egy lépéssel közelebb vihet a születési időhöz. A Budapesti Hírlap 1933-08-02-i számában a 11. oldalon ez áll: „Körösi Sándor 21 éves. Kisnehézsúlyú. Tobbszörös ifjúsági, országos és leventebajnok. Győzött Budapest bajnokságában, a harmadik helyen végzett Európa bajnokságában. Összesen harminchatszor volt tagja a válogatott csapatnak. Mintegy háromszáz meccset vívott, kétszáznál többször győzött. A technikai tudás és a küzdőképesség a főereje.” Ez alapján 1912-ben (vagy 1911-ben) született. Még keresek további infókat is, hátha még pontosabban sikerül behatárolni. A nevét viszont mindenhol rövid ö-vel írják Körösinek, ezt javítani szükséges az egyértelműsítő lapon. – Dodi123 vita 2016. február 16., 13:00 (CET)

Amit még sikerült megtudnom róla: 1929-ben már a magyar válogatott tagja volt nehézsúlyban a magyar-cseh mérkőzésen; 1933-ban lett profi ökölvívó. A BTK versenyzője volt. 1945 utánról nincs hír róla. A Vasas ökölvívó szakosztályának valószínűleg nem ő volt az edzője, hanem egy másik Kőrösi Sándor, aki 1959-ben tagja volt az ifjúsági csapatbajnokságot nyert Vasas ökölvívó csapatának, majd 1966-ban a felnőtt csapatnak. 1984–1988 között, majd 2003-tól volt a Vasas edzője. – Dodi123 vita 2016. február 16., 16:36 (CET)
@Dodi123: nagyon szépen köszönöm! Nem is gondoltam, hogy két külön ember... summáznám az egyértre... de... bocsánat a tudatlanságomért... mi az a BTK?... Fauvirt vita 2016. február 16., 19:01 (CET)
@Fauvirt: BTK=Budapesti Testgyakorlók Köre (Budapesti TK). 1909-ben alakult a XIII. kerületben a Vizafogón volt a sportlétesítményük. Először csak labdarúgó csapatuk volt, amely a IV. osztályban indult, de 1912-ben már a II. osztályban szerepeltek. 1926–1944 között ökölvívó csapatuk mindig a Magyar ökölvívó-csapatbajnokság élmezőnyében szerepelt. 1945-ben Barátság Testedző Kör lett a nevük, majd egyesültek a Terézvárosi Labdarúgók Köre csapatával és Budapesti Testedző Kör lett a nevük. 1949-ig a BLASZ (Budapest) I. osztályban szerepelt a labdarúgó csapat, ekkor beolvadt a MÉMOSZ (Magyar Építőmunkások Országos Szövetsége Sport Egyesület) nevű csapatba, amely később szintén még többszörös névátnevezésen esett át, míg végül Budapesti Építőkként egyesült a Ganz-Mávag Vasas SE-vel, hogy aztán 1989-ben megszűnjön. – Dodi123 vita 2016. február 16., 20:33 (CET)
Hű... köszönöm! :o)) Fauvirt vita 2016. február 16., 22:35 (CET)

Futsal[szerkesztés]

Bocsánat, hogy ismét ide fordulok, de még életemben nem hallottam ezt a kifejezést... valaki tudna segíteni a Simon Boglárka (egyértelműsítő lap)-on, hogy tuti helyesen szerepeljen a játékos? Köszönöm! Fauvirt vita 2016. február 24., 19:23 (CET)

Több nyelvű segítség kellene Keszthelyi Viviennek[szerkesztés]

Sziasztok! Szerkesztő:Vivien Keszthelyi vitalapján a Szerkesztővita:Vivien Keszthelyi#A német wikin törlésre jelölték a szócikkedet, az angolon is megkérdőjelezték szakaszban leírtam a problémát... hátha valaki tud neki segíteni... Fauvirt vita 2016. március 12., 17:20 (CET)

Találtam három német és egy angol nyelvű külföldi hivatkozást. Ezeket beillesztettem a német és az angol szócikkbe. Ennél többet nem tudok tenni. Hátha mások is valamivel hozzá tudnak még járulni. – Dodi123 vita 2016. március 12., 18:18 (CET)

A német wikin visszavonták a szerkesztésemet, azzal az indoklással, hogy a wiki nem linkgyűjtemény, pedig direkt német nyelvű linkeket tettem a már ott lévő többi linkhez, hogy lássák, nem csak magyar linkekben van említés róla. Sajnos németül nem tudok annyira, hogy kellő szinten vitába tudjak szállni. – Dodi123 vita 2016. március 12., 18:50 (CET)

Kajak-kenu maratoni távú versenyek[szerkesztés]

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni tőletek: Csabai Edvin cikkével kapcsolatban merült fel bennem, hogy mi azoknak a világ- és Európa-bajnokságoknak a neve, amelyben ő zömmel indult? Maratoni kajak-kenu (lásd a 2015-ös maratoni kajak-kenu világbajnokság szócikket), vagy maratoni távú kajak-kenu (lásd a A maratoni távú kajakozás-kenuzás világbajnokainak listája szócikket), netán maraton kajak-kenu (lásd a 2015-ös győri maraton kajak-kenu vb)? Egyelőre a távús verziót írtam bele a sportoló szócikkébe, de kijavítom majd, ha másik formát javasoltok. Mivel észleltem, hogy van síkvízi, szlalom, gyorsasági, maraton (...?) kajak-kenu is (Kategória:Kajak-kenu), felmerült bennem egy másik, de ez már csak érdeklődő kérdés: a kajak-kenu világbajnokság szócikkbe ezek szerint beletartoznak a kajak-kenuversenyek minden változatának (síkvízi, szlalom, gyorsasági, maraton, ...?) világbajnokságai is? (korábban nem is tudtam ezekről, most pedig még nem vagyok tisztában vele :)) Köszönettel: --Sphenodon vita 2016. június 2., 10:42 (CEST)

Szia! A magyar kajak-kenu szövetség a maratont használja. A maratoni távú talán azért sem lenne helyes, mert kajak-kenuban 30 km körül van a leghosszabb táv, nem a klasszikus 42 km. A sík vízi és a gyorsasági az ugyanazt jelenti. A 2008-as olimpia előtt sík vízi, utána gyorsasági lett a szakág neve. A kajak-keni világbajnokság szócikkbe szerintem az összes szakág belefér.– fausto vita 2016. június 2., 14:56 (CEST)

@Fausto, köszönöm szépen a válaszaidat! :) Akkor a maraton szakágas versenyeket átírom maraton kajak-kenura. --Sphenodon vita 2016. június 4., 16:05 (CEST)

Copa América 2016[szerkesztés]

Sziasztok, van valahol valami üres, kész szöveg, amiből viszonylag könnyen be lehetne tenni a 2016-os Copa América szócikkbe a hiányzó részeket? Amiben benne vannak a csoportok, mérkőzések (üresen), üres ágrajz meg ilyenek? Zerind üzenőlap 2016. június 3., 15:45 (CEST)

Végülis találtam, így létrehoztam a csoportokat. Zerind üzenőlap 2016. június 4., 21:50 (CEST)

Szerkesztőket keresünk![szerkesztés]

Sziasztok! Segítsetek legyetek olyan szívesek, olyan helyre tenni ezt a felhívást amit sok szerkesztő láthat! Köszönöm!

Szerkesztőket keresünk az első osztályú labdarúgó bajnokság csapatainak szezonális szócikkeinek szerkesztésére! A 12 csapatból eddig (abc-sorrenben) a Debreceni VSC és az Újpest FC szócikkei készültek el ill. szerkesztődnek folyamatosan. Ezeknél meg is lehet nézni, hogy hogyan is néz ki egy csapat szezonális szócikke. Az fontos, hogy ne csak alkalom szerűen szerkessze, aki elvállalja, hanem az egész szezonban folyamatosan tartsa karban, aktualizálja a választott csapat szócikkét. Még csak 1 forduló ment le a bajnokságból, most még könnyű szerrel be lehetne csatlakozni a szerkesztői munkába.

Keressük tehát a:


Külön jelentkezni nem szükséges, csupán az egyik, már elkészült csapat szócikkének tartalmát kell átmásolni és javítani, aktualizálni a kiválasztott csapat szezonális szócikkére, amit a fenti listából lehet kiválasztani. A szerkesztői munkáért előre is köszönet! Üdv, –Cakesam Tux Paint pink cake.svg Hagyj üzenetet 2016. július 21., 12:21 (CEST)

Természetjáró-műhely[szerkesztés]

Sziasztok! Szeretnék indítani egy Természetjáró-műhelyt, mely főleg bakancsos természetjárással kapcsolatos témában tevékenykedne. Turistaegyesületek, útvonalak, túracélpontok szócikkeivel, infoboxokkal, navboxokkal kellene foglalkoznunk. Akit érdekel, kérem keressen engem a vitalapomon! Műhelyterv itt: Szerkesztő:Cvbncv/Természetjáró-műhely Üdv, Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. július 26., 13:49 (CEST)

Férfi strandröplabdatorna a 2016. évi nyári olimpiai játékokon[szerkesztés]

Sziasztok! Szeretnélek megkérni bennetek, hogy nézzetek rá és javítsátok a Férfi strandröplabdatorna a 2016. évi nyári olimpiai játékokon szócikket, mert számomra a strandröplabda kvalifikációjának megértése nagy nehézségekbe ütközött, s lehet, hogy még most is rosszul értelmezve írtam bele a szócikkbe. Köszönettel: --Sphenodon vita 2016. augusztus 3., 14:17 (CEST)

Kiemelési eljárás: 2016-os Foci EB[szerkesztés]

Üdv! Elindult a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság szócikk kiemelési eljárása. Véleményeket és esetleges támogatásokat a Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság oldalon lehet megtenni. Köszönettel: – Némo (Morgóhely) 2016. augusztus 5., 20:41 (CEST)

Horváth Mariann[szerkesztés]

De szép lenne, ha róla is lenne szócikkünk... – Pagony foxhole 2016. augusztus 7., 01:15 (CEST)

Mongol nevű versenyző[szerkesztés]

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni tőletek: Otgonceceg Galbadrah neve esetén maradhat így a névsorrend, vagy fordítva volna helyes? (A szócikkben megadott források szerinti névsorrendben írtam a nevét, de a francia wiki kivételével fordított sorrendben írják.) Köszönettel: --Sphenodon vita 2016. augusztus 7., 03:27 (CEST)

Az apai név van elöl, tehát helyesen Galbadrahín Otgonceceg. – BáthoryPéter vita 2016. augusztus 8., 08:37 (CEST)

@BáthoryPéter: Köszönöm szépen! S elnézést, hogy nem köszöntem meg eddig, egyszerűen nem vettem észre! --Sphenodon vita 2016. augusztus 21., 02:04 (CEST)

Galbadrah Otgonceceg néven hagytam, mert a szócikkben forrásokként megadott dzsúdós oldalakon is így szerepel, továbbá a sportoló latin betűs című facebook-oldalán illetve a cirill betűs facebook-oldalán is ezt használja. Készítettem átirányítást névváltozatokról csakúgy, mint a Galbadrahín Otgonceceg alakról is. --Sphenodon vita 2016. augusztus 21., 02:48 (CEST)

@Sphenodon: A problémát az adja, hogy kazakként vagy mongolként kezeljük e a sportolót... Ebben mindenképp egyezségre kell jutni, és akkor viszont már egyértelmű lesz az elsődleges névalak is! Annyiban mindenképp szerencsénk van, hogy akár így, akár úgy döntünk, mindenképp egy cirill betűs írású nyelvből kell átírni, és az alap átirat ugyanaz lesz. A különbség az adott nép/ország névképzéséből adódik: a kazak – mint a legtöbb másik is – nyugati névsorrendet használ, azaz a személyneve lesz elöl, a családneve pedig hátul (Otgonceceg Galbadrah), bár a Galbadrah igazából nem is a családneve, mindjárt látjuk is, hogy miért... Arról van szó ugyanis, hogy a mongol névadásnál viszont keleti névsorrend van, ráadásul úgy, hogy az első név ott nem családnév, hanem apai név (patronümikon), és az -ín képzővel képzik az apjuk személynevéből, ezért lesz mongolból átírva Galbadrahín Otgonceceg. – Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2016. augusztus 29., 20:28 (CEST)

@Joeyline:, köszi az információkat! Nekem mindegy, melyik név mellett kötünk ki, ha úgy látjátok, nevezzétek nyugodtan át: nem vagyok hozzáértő, s szerintem jobb, ha hozzáértő rendezi. --Sphenodon vita 2016. november 23., 14:48 (CET)

Valerij Pilipovics Borzov[szerkesztés]

Az én időmben legenda volt, ugye, előbb-utóbb születik cikk róla? Előre is köszönöm! – Pagony foxhole 2016. augusztus 21., 02:00 (CEST)

Bizonyára születni fog, én is úgy tudom, hogy világhírű sportoló volt anno. – Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2016. augusztus 29., 20:31 (CEST)
[1]. – Pagony foxhole 2016. augusztus 29., 21:03 (CEST)

Sziasztok ǃ Ha nem baj, én nekiállok, remélem sikerül azt a szintet megütnöm, amit látni szerettetek volna. Üdv: Gerry89 vita 2016. szeptember 17., 12:59 (CEST)

A 2016-os sakkolimpia szócikkének kiemelési eljárása[szerkesztés]

Értesítem a Sportműhely tagjait, hogy a 2016-os sakkolimpia szócikk kiemelési eljárása megkezdődött. – Dodi123 vita 2016. október 2., 23:27 (CEST)

Az FC Bayern München szócikkének kiemelési eljárása[szerkesztés]

Értesítem a Sportműhely tagjait, hogy az FC Bayern München szócikket kiemelési eljárásra jelöltem, egyelőre várólistás . – Gerry89 vita 2016. október 26., 12:10 (CEST)

A 2016-os sakkvilágbajnokság kiemelési eljárása[szerkesztés]

Sziasztok! Kiemelésre javasoltam a 2016-os sakkvilágbajnokság szócikket. A szócikk a 2016-os sakkvilágbajnoksági ciklus teljes folyamatát bemutatja a kontinensbajnokságoktól a zónaversenyeken, világkupán, a Grand Prix versenysorozaton és a világbajnokjelöltek versenyén át egészen a világbajnoki döntőig. A száraz eredmények ismertetésén túlmenően ír a körülményekről; bemutatja a versenyzőket és korábbi eredményeiket. Végigvezeti az olvasót egy sakkvilágbajnoki ciklus teljes folyamatán úgy, hogy a sakkhoz nem értő, azt esetleg nem kedvelők is megismerhetik azt az utat, amelynek végigjárása szükséges a világbajnoki cím eléréséhez. Az eddigi sakkvilágbajnokságokról szóló cikkek közül ez mutatja be a legrészletesebben a teljes folyamatot. Ha úgy érzitek, hogy kiemelésre érdemes, akkor kérem vegyetek részt a tanúsításában. – Dodi123 vita 2016. december 4., 15:36 (CET)

olimpikon tornászok[szerkesztés]

Sziasztok! A véleményetekre lennék kíváncsi, hogy az általában @Engusz: által létrehozott, az 1920-as antwepeni olimpián szereplő kül. nemzetiségű sportolók (túlnyomórészt) tornászok szócikkeinek van létjogosultsága? Tudom, hogy mint olimpiai érmes igen, viszont szinte minden esetben még csak a születési/halálozási helyük sem ismert, források nincsenek és kb szubcsonk tartalmúak. Ezzel nem Engusz munkáját szeretném leminősíteni, jó, hogy ő foglalkozik ezzel a területtel, csak érdekelne, ti mit gondoltok. Gerry89vita 2017. január 1., 20:40 (CET)

Persze hogy van, fel sem merülhet az ellenkezője. – Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2017. január 2., 12:35 (CET)

A sportolók nevezetességi irányelve szerint minden nyári és téli olimpia valamennyi érmese nevezetesnek tekintendő. Az irányelv szerint: A szócikknek tartalmaznia kell bizonyítékot a követelménynek való megfelelésre, ez lehet a szövegben vagy a források, jegyzetek fejezetben. Ha arra van a szócikkben megbízható forrás, hogy az illető valóban olimpiai érmes, akkor van létjogosultsága még úgy is, ha (egyelőre) alapadatok hiányoznak róla. Ezek a szócikkek még szubcsonk esetén sem törlendők. Meg kell adni a lehetőséget a későbbi szerkesztőknek, hogy a hiányzó adatokat megtalálják. – Dodi123 vita 2017. január 2., 11:42 (CET)

Tudom, utaltam is rá, hogy a sportolók nevezetességi irányelve szerint nem kétséges. Remélem akkor, hogy idővel valaki(k) ki tudják bővíteni, legalább csonk szintűre ezeket a lapokat. Én is szoktam keresgélni, ha épp ráakadok egyre, eddig sajnos sohasem találtam, bár róluk/utánuk lehet a nyomtatott sajtóban kellene kutakodni. Részemről a kérdést lezártnak tekintem, megkaptam a választ amire kíváncsi voltam. - Gerry89vita 2017. január 3., 16:05 (CET)

Labdarúgó infobox - Javaslat a sablon javítására: "Profi klubok" helyett "Egyesületek"[szerkesztés]

Sziasztok! Linkoman a labdarúgó-infobox vitalapján egy módosítási javaslatot tett. Kérem, hogy nézzétek meg és véleményezzétek. Köszönöm, Csurla vita 2017. január 10., 07:47 (CET)

Kiemelési eljárás: Manchester United[szerkesztés]

Sziasztok! A Manchester United labdarúgó csapatának szócikkének második kiemelési eljárása elindult, kérlek benneteket támogassátok, hogy visszanyerje a korábbi státuszát! - Gerry89vita 2017. január 16., 11:28 (CET)

A Sonja Graf szócikk kiemelési eljárása[szerkesztés]

Sziasztok! Elindítottam a Sonja Graf szócikk kiemelési eljárását. Kérlek titeket, véleményezzétek, illetve ha észrevételetek, javaslatotok van, jelezzétek. Köszönettel – Dodi123 vita 2017. március 18., 10:30 (CET)

A Truck Racing és Kamion-Európa-bajnokság szócikkek összedolgozása[szerkesztés]

Sziasztok! Miután hónapok óta senki sem nyilvánította ki a véleményét a Truck Racing és Kamion-Európa-bajnokság szócikkek összedolgozásával kapcsolatban a Vita:Truck Racing vitalapján, úgy gondoltam, megemlítem itt is, hátha többen látják. – Mandula vita 2017. április 22., 12:31 (CEST)

Ayrton Senna (ksm3)[szerkesztés]

Kedves műhelytagok! Az Ayrton Senna szócikket felülvizsgálatra küldtem, ugyanis nem felel meg a kiemelt szócikkek elvárt követelményeinek! – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. április 23., 11:42 (CEST)

Emile Heskey ksm[szerkesztés]

Kedves műhelytagok! Az Emile Heskey szócikk is felülvizsgálatra vár, sajnos jelen állapotában ez sem felel meg a kiemelt szócikkek elvárt követelményeinek! – – Gerry89 vita 2017. április 23., 21:23 (CEST)

Vegyesúszás[szerkesztés]

Sziasztok! A helyesírási szabályzat 12. kiadása szerint a vegyesúszás egy szó lett. Kérlek, most már így használjátok a cikkek címében és szövegében is. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. május 10., 12:12 (CEST)

Tottenham Hotspur FC[szerkesztés]

Szaisztokǃ Azért írok, mert a Tottenham Hotspur FC szócikket felülvizsgálatra jelöltem, a felmerülő problémákat ott láthatjátok. Kérlek titeket, ha úgy gondoljátok szóljatok hozzá, segítsetek, hogy javítva legyenek és megtarthassa csillagátǃ – Gerry89 vita 2017. május 17., 12:44 (CEST)

RC Deportivo[szerkesztés]

Szaisztokǃ Azért írok, mert az RC Deportivo de La Coruña szócikket felülvizsgálatra jelöltem, a felmerülő problémákat ott láthatjátok. Kérlek titeket, ha úgy gondoljátok szóljatok hozzá, segítsetek, hogy javítva legyenek és megtarthassa csillagátǃ – 

UEFA-bajnokok ligája[szerkesztés]

Erről a témáról egy másik lapon (is) folyt megbeszélés.

Sziasztok! Felmerült újra egy vita az UEFA-bajnokok ligája és a hasonló alakban szereplő egyéb sportágak versengéseinek elnevezéséről. Kérlek Titeket szóljatok hozzá. – Gerry89 vita 2017. június 5., 12:37 (CEST)

Maccabi Játékok. Miért nem Makkabi?[szerkesztés]

Erről a témáról egy másik lapon (is) folyt megbeszélés.

Kedves Szerkesztőtársak, ezt a kérdést már feltettem a Maccabi Játékok vitalapján. Meg a Zsidóságműhelynél is próbálkoztam. És más helyeken is. De úgy látom, nem tudom eltalálni, ki aktív, ki nem, és egyáltalán érdekel-e valakit a dolog. Próbálkozom, valami értelmesebb helyen megismételni.

Az alábbi segítségre lenne ugyanis szükségem. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valami alapos oka annak, hogy a magyar Wikin angolos formában írjuk át ezt az elnevezést? Az enWikin értem. (Maccabiah Games). De ugyanott megtalálható az újhéber forma is, és azt nyelvismeret nélkül is ki tudom olvasni, hogy a szóban khaf van, ennél fogva modern használatban nálunk általában inkább k-val illene átírni. (Ahogy a német Wiki, a német nyelvi szokáshoz igazodva ugyancsak így tesz, Makkabiade.)

A Neten azt vélem látni, hogy az átírásban mintha az izraeli angolos írásmód terjedne a magyaros rovására. (A cikkben még előfordul mindkettő, a külső hivatkozásoknál.) Volt-e erről valamilyen Wikin kívüli, vagy Wikin belüli állásfoglalás?

A probléma egyáltalán nem sürgető, számomra is csak egy távoli téma egyértelműsítésével kapcsolatban került elő. – Garamond vita 2017. június 9., 13:44 (CEST)

úszás[szerkesztés]

Legyen-e magyar bajnokok listája cikk? Vagy ki hányszoros magyar bajnok lap? Kuklish vita 2017. július 9., 15:14 (CEST)

Nagy itt a forgalom :-( Javaslataim:

1, Egy lista, hogy melyik évben melyik számot ki nyerte.

2, A legtöbb bajnokságot nyert úszók listája.

Mit gondoltok? Jó lesz így? Vagy van más javaslat? Kuklish vita 2017. július 14., 18:13 (CEST)


Férfiak, nők, legyenek egy listán, vagy külön?

Ez jó lesz?

# Név évek Bajnoki győzelmek száma
1 Cseh László 2001 - 99
2 Egerszegi Krisztina 19871996 85
3 Risztov Éva 1998 - 2012 61
' Hosszú Katinka 2005 - 53
' 20 - 2

Kuklish vita 2017. július 15., 08:29 (CEST)

Magyar bajnokok listája úszásban Jó lesz címnek? Kuklish vita 2017. július 15., 19:48 (CEST)

2017–2018-as magyar labdarúgókupa[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCakesam

Sziasztok! Ilyet még nem csináltam, elírtam a szócikk címét. Hogyan lehet javítani? 2017–2018-as magyar labdarúgókupa a helyes a 2017–2018-os magyar labdarúgókupa helyett. Köszönöm előre is! Üdv, –Cakesam Tux Paint pink cake.svg Hagyj üzenetet 2017. szeptember 12., 17:43 (CEST)

@Zerind: Köszönöm szépen! Üdv, –Cakesam Tux Paint pink cake.svg Hagyj üzenetet 2017. szeptember 13., 02:20 (CEST)

Pápai Perutz FC és PELC[szerkesztés]

Szia! Írok ide is, hátha itt kapok választ; nem lenne szerencsésebb szerintetek a Pápai Perutz FC és a Pápai ELC szócikkeket összevonni? A két klub gyakorlatilag egy és ugyanaz, bár jogilag most a PELC ismét csak utánpótlásneveldeként működik, nem versenyeztet felnőtt csapatot. A kereső is így hozza őket, a klubhonlap is ugyanaz: lásd itt. Szerintem a PELC szócikk dolgozandó bele a Pápai Perutz FC-be. Szerintetek? – Gerry89 vita 2017. október 8., 18:07 (CEST)

@Andrew69., Attila1486, Kemenymate, Kobeat, Dodi123: mit gondoltok? – Gerry89 vita 2017. október 10., 08:18 (CEST)

Sziasztok! Még azért ezekkel nem vagyok tisztába, hogy mikor számít a hozzászólásom vagy támogatom vagy ellenzem?! Most viszont Symbol support vote.svg támogatom , hogy legyen összevonva.–Attila1486 vita 2017. október 10., 09:05 (CEST)

Szerintem is össze lehet vonni a két cikket, illetve legyen redír a régebbi névről a mostanira. Andrew69. Blue a v.svg 2017. október 11., 09:56 (CEST)

Kendzsucu, harcművészet, segítsééég...[szerkesztés]

Üdv!

Mivel a szócikk (Kasima sinden dzsikisin kage-rjú) vitalapján a Sportműhelybe van besorolva a szócikk, gondoltam, itt kezdek el először tájékozódni.

Van egy olyan problematika, hogy a cikkben jelenleg 11 változtatás vár ellenőrzésre. Ennek oka, hogy volt egy nem megerősített szerkesztés, amit nem vettem észre és amire én rászerkesztettem, majd elkezdtem pár dolgot felvinni, illetve ezek közül később visszavonni. Ez ügyben kérnék annyi segítséget, hogy egy járőr rátudna nézni, hogy ellenőrzötté váljon a cikk? Köszönöm.

A másik, kicsit tágabb kérdéskör, hogy nem-e lenne érdemes a harcművészeti oldalakat egy harcművészet-műhely alá rendezni? (Ha van már ilyen, akkor bocs. Bár akkor meg átmozgathatnánk ezt a szócikket is...) Minden konstruktív hozzászólásért és segítségért hálás köszönet! Jedy vita 2017. október 24., 15:13 (CEST)

Vasas Akadémia kétszer?[szerkesztés]

Sziasztok, kedves műhelytagok, foci-barátok! Találtam két szócikket, melyek mindegyike ugyanarról szól: Vasas Akadémia és Vasas Kubala Akadémia. Ráadásul az első cikk jelentős része többes szám első személyben íródott. Hátha valakinek kedve támad összedolgozni a kettőt. Üdv. – Vadaro vita 2017. október 26., 19:38 (CEST)

2017-es Formula–1 világbajnokság[szerkesztés]

Üdv! A fenti szócikket kiemelésre jelöltem, ha gondoljátok, nézzetek rá és támogassátok itt. Gerry89 vita 2017. november 26., 19:01 (CET)

Benkő Pál sakknagymester kiemelési eljárása[szerkesztés]

Sziasztok! Benkő Pál sakknagymester 90. születésnapja lesz július 15-én. Ebből az alkalomból feljavítottam a szócikkét, és elindítottam a kiemelési eljárást. Kérem, hogy észrevételeitekkel, javaslatotokkal járuljatok hozzá a kiemelési eljárás sikerességéhez. – Dodi123 vita 2018. június 13., 14:45 (CEST)

Luka Modrić szócikk kiemelése[szerkesztés]

Sziasztok! Luka Modrić szócikkét a vb apropóján feljavítottam és kezdeményeztem a kiemelési eljárást. Kérem, hogy észrevételeitekkel, javaslatotokkal járuljatok hozzá a kiemelési eljárás sikerességéhez. – Gerry89 vita 2018. július 27., 13:33 (CEST)

Európa legsikeresebb labdarúgócsapatai[szerkesztés]

A Sportműhely tagjainak véleményére lenne szükség @Linkoman felvetésével és az arra tett javaslat javításával kapcsolatban a Vita:Európa legsikeresebb labdarúgócsapatai vitalapon. – Tudor987 vita 2018. augusztus 9., 16:36 (CEST)

Kiemelésre jelölt[szerkesztés]

Táblázatok lezárása[szerkesztés]

Sziasztok! Itt látható egy csomó olyan cikk, amelyben lezáratlan táblázatok vannak (hiányzik a |}). Ebben kizárólag sportcikkek vannak. Egyet javítottam, a táblázat minden sora sablonokkal volt beillesztve, aztán a lezárásról meg elfeledkezett a szerző. Talán ránézésre nem tűnik fel, ha szakaszcím jön utána, de súlyos hibának számít. Kérlek, figyeljetek oda a táblázatok lezárására. Az ilyet ráadásul csak kézzel lehet javítani, mert nem rendes táblázat. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. szeptember 25., 17:02 (CEST)

Közben észrevettem, hogy a táblázat lezárása az utolsó sablonban van. Jeleztem a problémát az ellenőrzőműhelyben. A dolog működik ugyan, de nagyon csúnya, pont azért, mert szinte lehetetlen programmal elemezni az oldalt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. szeptember 27., 17:19 (CEST)

Kerékpárverseny cikkek címe[szerkesztés]

Sziasztok!

Tegnap egy linket kellett kékítenem, mivel az eredeti hivatkozás (Milánó–Sanremo-kerékpárverseny) létező cikkének címe Milánó–Sanremo. Ez nekem eléggé fura, de a linkek javítgatásánál általában elfogadottnak tekintem az akár több éve létező cikkek címeit. Most mégis föltenném szakembereknek a kérdést, mert én kívülállóként nem tartom jónak; igazán szabatosnak a Milánó–San Remo kerékpárverseny címet tekinteném. De több hasonló eset is van. – Porrimaeszmecsere 2018. október 3., 13:10 (CEST)

2018-as sakkolimpia kiemelési eljárása[szerkesztés]

Sziasztok! Elindítottam a 2018-as sakkolimpia kiemelési eljárását. Kérem, hogy szavazattok rá, ha szerintetek is megüti a mércét. Köszönöm. – Dodi123 vita 2018. október 10., 10:36 (CEST)

Grimm Vince szócikkének kiemelési jelölése[szerkesztés]

Sziasztok! Elindult a Grimm Vince szócikk kiemelési eljárása. Sporttörténeti szempontból kiemelkedő személyiség, mint az első magyar sakkegyesület első elnöke, és az első magyar nemzetközi sakksiker elérésének egyik kulcsfigurája. Nem mellesleg az 1848-49-es szabadságharc egyik fontos szereplője is volt. Kérem, hogy a kiemelési eljárás sikeressége érdekében támogassátok hozzászólásotokkal, szavazatotokkal. – Dodi123 vita 2018. október 24., 22:43 (CEST)

Molnár Gyulák és Rózsa Lászlók[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPalotabarát vita 2018. december 6., 10:28 (CET)

Sziasztok, nem tudnátok utánanézni annak, hogy ez a két különböző Wikipédiában szereplő Molnár Gyula síugró a születési idő eltérése ellenére is nem ugyanaz a személy?

Kiegészítem egy másik kérdéssel is: van két 1965-ös Rózsa László. Vajon ők tényleg különbözők?

Elég ha visszajeleztek nekem ide, hogy ugyanarról van-e szó, én javítom (esetleg a pontos születési dátum és annak forrása még segít nekem). Kösz Palotabarát vita 2018. november 23., 00:32 (CET)

@Palotabarát:A két Rózsa szerintem ugyanaz a személy. Az olasz oldalon szereplő válogatott keret tagjai is mind NB I-es játékosok voltak. – fausto vita 2018. november 23., 20:52 (CET)
Egyetértek. Szerintem egyébként erős a gyanú, hogy a másik 2 is azonos lehet. Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2018. november 24., 16:17 (CET)

Joey, fausto kösz szépen mindkettőtöknek, de kellene valami referencia is hozzá. Az a feneség, hogy egy téves, forrás nélküli adatot javítani csak forrással érdemes - lényegében nagyobb munka a javítás, mint a rossz adatot beírni. Arra gondoltam, hátha van itt valakinek sportlexikona vagy hasonló jegyzéke... Palotabarát vita 2018. november 24., 19:56 (CET)

@Palotabarát:

Útra keltek Hollandiába. Népsport, XLV. évf. 1. sz. (1989. jan. 3.) 3. o. A cikkben szerepel a válogatott csapat összeállítása, Rózsa esetében a ZTE szerepel klubcsapatként. Ahogy a magyar szócikkben is ez a klubja ebben az időszakban.

Látszólag meggyengült a csapat. Nemzeti Sport, III. évf. 224. sz. (1992. aug. 14.) 10. o. születési idő: 1965. november 14.– fausto vita 2018. november 24., 20:40 (CET)

@Fausto: Kösz. Arcanumos találatok? Kerestem én is a futsal keresőkifejezéssel kombinálva, de arra nem adott érdemi találatot. Viszont a születési dátuma alapján volt futsaljátékos is, legalábbis a FIFA oldalának archivált változata szerint: [2]. Akkor ha jól értem, labdarúgóként kezdte, és később a futsalválogatottban is szerepelt. Akkor a magyar cikket majd kiegészítem, és összepárosítom az olasszal. Kösz a segítséget! Palotabarát vita 2018. november 24., 20:53 (CET)
@Palotabarát: Igen az. Akkoriban még nem létezett a futsal kifejezés. Itthon biztos nem, de szerintem sehol sem. Kispályás labdarúgás volt. Nem voltak egységes szabályok (palánk, kapuméret, létszám, labda stb.) Itthon a téli szünetben volt kispályás bajnokság az NBI (esetleg NB II-es csapatoknak) 1-2 hétvégén. Aztán kb ennyi. Így ez a játékos nem volt a mai értelemben vett futsaljátékos. Labdarúgó aki szerepelt a magyar kispályás válogatottban a világbajnokságon.– fausto vita 2018. november 24., 21:10 (CET)
@Fausto: kösz, ezt nem tudtam. Akkor így még egyértelműbb a dolog. Megcsinálom majd, még egyszer kösz a segítséget. Palotabarát vita 2018. november 24., 21:26 (CET)


Hát, ezzel a Molnár Gyulával megszenvedtem, mert ugyan a német és a lengyel szócikk ugyanarról a síugróról szól (a versenyeredményekből derült ki végül), de a német cikkben két évvel korábbanra tették a születési évét, és kiegészült azzal, hogy színházi rendező, színész és színműíró lett belőle Lipcsében (noha Olaszországban él). Lehet, hogy így volt, érdekes sportolói karrierek léteznek, de mivel erre magyar forrást nem találtam, azt sem tudom kizárni, hogy összekeverték a cikkben egy 1950-es születésű bábművésszel. Nem tudtam szétszálazni, de a két cikket összevontam Wikidata adatlapot összevontam, így a német és a lengyel cikk egymásra mutatnak, azonban tartalmilag nem bántottam őket, mert még egy szem forrás is van ehhez a színészséghez: itt, azonban nem ez lenne az első könyvtári katalóguscédula, ami téves adatot közöl. Ha valakinek felkelti az érdeklődését a szétszálazás lehetősége, a kegyeibe ajánlom, ha nem, akkor marad itt ez a pár sor, hogy röviden foglalkoztam vele és maradtak kételyek. Palotabarát vita 2018. december 6., 10:28 (CET)

Gallai[szerkesztés]

Volt nekünk egy ilyen cikkünk: Gallai István (labdarúgó, 1957), erre nemrég létrehozta valaiki ezt: Gallai István (labdarúgó). Valaki aki ért hozzá, megnézné hogy mi menthető át az első cikkbe a másodikból, hogy utóbbit utáni törölni lehessen mint duplikátumot? Köszi! – XXLVenom999 vita 2018. december 6., 00:06 (CET)

@XXLVenom999: Szerintem a két szócikk alanya nem egy és ugyanaz a személy. Utóbbiban azt írja, hogy 1959-ben befejezte pályafutását sportsérülés miatt. Ebből gondolom, hogy ő nem az 1959-es születésű Gallai. Lásd Gallai István (egyértelműsítő lap). Persze formázatlan meg forrásolatlan, szerintem tedd a feljavítandóak közé. Gerry89 vita 2018. december 6., 05:54 (CET)
@Gerry89: Úgy néz ki igazad van. Akkor viszont feljavítandó, mert így nem maradhat. – XXLVenom999 vita 2018. december 6., 12:08 (CET)

Tóth István, kajak-kenu[szerkesztés]

Sziasztok, megint emberek szálainak kibogozásához kérek segítséget: van egy Tóth István (Q6089387) (Tóth István, kenus), akinek három idegen nyelvű cikke is van (magyar nincs), az 1980-as években voltak sikerei (es:István Tóth (piragüista)). A Ki kicsoda a magyar sportéletben? (S–Z) pedig van egy Tóth István (kajakozó) aki 1960-as születésű. Talán ugyanő szerepel itt is 1960. február 10-i születéssel. Nem tudom eldönteni, hogy ugyanaz-e a két sportoló. A Népsport az 1982-es VB-re való felkészülés idején azt írta róla, hogy "fiatal kajakos" ([3] - csak előfizetéssel), de 22 évesen még fiatalnak számít egy sportoló? Teljesen megkavarodtam. Ha valakinek megvan a Ki kicsoda a magyar sportéletben? vagy más sportlexikon, ahol adatot talál, megköszönném, ha egyértelművé tenné. Palotabarát vita 2018. december 9., 11:42 (CET)

Az idegen nyelvű szócikkek alapján is egyértelműen kajakos, kajakban érte el sikereit, elég csak a medálboxban a vb-k cikkeire klikkelni, ott olvashatóak. Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2018. december 9., 12:22 (CET)

Kövecses Zoltán[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPalotabarát vita 2019. január 14., 23:29 (CET)

Egy kis segítséget szeretnék kérni: meg akarom írni Kövecses Zoltán nyelvész, lexikográfus, egyetemi tanár rövid szócikkét. Amikor nekiláttam, hogy szétszálazzam a rá és a Kövecses Zoltán, az FTC vízilabdázója, az 1970. évi nyári universiade bronzérmes csapatának tagjára mutató linkeket, rádöbbentem, hogy ugyanarról a személyről van szó. A sporthoz nem értek (mondjuk a lexikográfiához sem, de abba bele merek vágni), fogalmam sincs hogy lehet - egyáltalán kell-e - táblázatba összefoglalni egy vízilabdázó versenyeredményeit, ő ugyanis az 1960-as 70-es évek számos vízilabda bajnokságán részt vett, sőt sport tárgyú publikációi is megjelentek. Az Arcanumban található forrásokat meg tudom küldeni, de segítséget kérek a sportpályafutásának megírásában, eredményeinek összeállításában. Palotabarát vita 2019. január 7., 11:40 (CET)

Írd meg a szócikket. A sportpályafutását majd megcsinálom.– fausto vita 2019. január 9., 17:46 (CET)

Angol vandál? - Rácz Vilmos atléta[szerkesztés]

Ez itt, ugye ti is úgy látjátok, hogy egy szépen átcsúszott vandálkodás?! Tud valaki (témában jártas) segíteni? Fauvirt vita 2019. január 20., 18:45 (CET)

Ez a könyv vajon mennyire fikció?... átviszem az egyébbe... mert úgy érzem, ez túlnyúlik a Sportműhelyen... Fauvirt vita 2019. január 20., 18:54 (CET)

Szappanos Zsuzsa(nna)[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPalotabarát vita 2019. február 26., 15:48 (CET)

Sziasztok, megint egy kis segítségre lenne szükségem: van egy bizonyos Torday Kálmánné Szappanos Zsuzsa evezős, aki a Ki kicsoda a magyar sportéletben? (S–Z) gyűjteményben 1970-es születésűnek van írva. Ugyanakkor tudjuk, hogy Tordayné Szappanos Zsuzsanna 1965-ben evezős európa-bajnokságot nyert, és 1944-ben született. Sajnos szócikk egyikőjükről sincs, szerintem a legvalószínűbb, hogy a Ki kicsoda cikkben elíródott a születési dátuma. Ugyankkor van egy olyan lehetséges opció is, hogy létezik egy

  • Szappanos Zsuzsa evezős, aki 1970-ben született, és tőle függetlenül létezik egy
  • Torday Kálmánné Szappanos Zsuzsanna evezős is, aki 1944-ben született

Létezik egy Wikidata-elem is itt: Szappanos Zsuzsanna (Q61778347), de lehet, hogy ebben már összekeveredtek az adatok, mert azt próbáltam feljavítani és munka közben eszméltem rá, hoyg lehet, hogy két ember adatai keveredtek össze. Utána tudnátok nézni ennek? Nekem sajnos a Ki kicsoda a magyar sportéletben? c. könyv nincs meg. Kösz előre is, üdv: Palotabarát vita 2019. február 25., 11:21 (CET)

@Palotabarát: A Ki kicsoda a magyar sportéletben? is 1944 a születési dátum. Csak előtte az is ott van, hogy 1970-től Torday Kálmánné. Ebből fakad a hibás születési időpont.fausto vita 2019. február 25., 15:20 (CET)

fausto kösz szépen, így akkor egyértelmű Palotabarát vita 2019. február 26., 15:48 (CET)

Reál Aikidó[szerkesztés]

Mivel úgy látom, hogy a harcművészeti ágak a sportműhelyhez tartoznak, így jelzem, hogy egy új szerkesztő tegnap elkészítette a Reál Aikidó szócikkét, amin @Turokaci: is, meg én is próbáltunk ma javítani, de igazából jobb lenne ha a sportműhelyből is rátekintene valaki, hogy miket kell még rajta javítani. Szép napot kívánok! Apród vita 2019. március 28., 16:25 (CET)

Varga Judit (atléta)[szerkesztés]

Sziasztok! Ahol úgy éreztem, hogy tuti róla van szó, ott egyértelműsítettem... de a többinél nem merem tárgyi tudás nélkül javítani: Varga Judit (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)... meg lehet, hogy tovább kell egyértelműsíteni egy korábban élt atléta miatt, ha jól néztem, akkor viszont majd javítani kell azokat is, amiket én megcsináltam (Varga Judit (atléta) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)). Fauvirt vita 2019. március 31., 15:12 (CEST)

@Fauvirt:, ahogy nézem, kettő hivatkozás kivételével mindegyik az 1976-ban született futó lesz ([4], [5]). A két kivétel az 1966-os és 1967-es ob-n csapatban (Testnevelési Főiskola SE) győztes távolugró, akinek azonban születési évét hosszas keresgélést követően sem találtam a neten (lehet, hogy nem néztem meg mindent). Az egyért.tagok ilyenkor V. J. (atléta, 1976), illetve V. J. (atléta, ?) lennének? (Távolugró egyért. tagot nem találtam, helyette atléta van.) --Sphenodon vita 2019. március 31., 19:18 (CEST)
@Sphenodon: Köszönöm! :o) Én is rákerestem, de én meg túl sokat is találtam... :oD Ilyen születési dátumú Varga Juditok jártak a TF-re (tf.hu Névmutató a hallgatói törzskönyvekhez): 1938, 1947, 1954, 1958, 1963Őket kizárnám... ;o)... gondolom közülük lesz valamelyik... Fauvirt vita 2019. március 31., 19:56 (CEST)
Az egyértelműsítő tag kérdéshez nem mernék hozzászólni.... de azt a témában járatos műhelytagok biztos tudják... Fauvirt vita 2019. március 31., 19:58 (CEST)
@Fauvirt: Köszönöm szépen a segítséged! --Sphenodon vita 2019. március 31., 23:55 (CEST)

@Fauvirt, Sphenodon: Megállapodás alapján a fokozatos szűkítés elvét alkalmazzuk a sportolók egyértelműsítésénél. Ennek értelmében atléták esetén a versenynemre szűkítünk, vagyis középtávfutó és távolugró lesz a névtag, feltéve, hogy a távolugró Varga Judit is wikiképes. (Utóbbinak még utána kell nézni.) A versenynemre szűkítés általában beszédesebb a címszó alapján történő azonosítást illetően, mintha másodlagos egyértelműsítő névtagként a születési évet adnánk meg. Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2019. április 1., 02:43 (CEST)

@Joeyline: Köszönöm! Akkor remélem, valaki témában nálam járatosabb meg tudja állapítani a távolugró nevezetességét. Pusztán az akkor nem elegendő, hogy kétszer ob-t nyert csapatban? (Mást nem tudok megállapítani, hozzá kevéssé értőként. :)) --Sphenodon vita 2019. április 1., 07:18 (CEST)

Négysáncverseny javítása[szerkesztés]

Sziasztok! Az összes négysáncversenyt javítani kellene négysánc-versenyre. – Pagony foxhole 2019. március 31., 18:09 (CEST)

Hahó, @Joeyline, Reepyns14: megcsináljátok? – Pagony foxhole 2019. április 2., 18:10 (CEST)

@Pagony: De nem a négysáncverseny a helyes? Rengeteg helyen, pl.: a legtöbb média által lehozott hírben is így szerepel. Reepyns14 vita 2019. április 2., 20:20 (CEST)

@Reepyns14: A mozgószabály kimondja, ha egy többszörös összetételben két szó alapesetben különírandó (négy sánc), akkor a harmadik (verseny) kötőjellel kapcsolódik hozzájuk. A média helyesírása nem tartozik ránk. – Pagony foxhole 2019. április 2., 20:35 (CEST)

@Pagony:: Ezzel a szabállyal nem voltam tisztában. Köszönöm, hogy szóltál és hamarosan megkezdem a javítást! Reepyns14 vita 2019. április 2., 21:09 (CEST)

@Reepyns14: Én köszönöm! – Pagony foxhole 2019. április 2., 21:11 (CEST)

Apa-fia edzők[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaFauvirt vita 2019. április 3., 15:41 (CEST)

Tomhauser István‎ (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

@Joeyline, vagy aki jártas ebben: őket hogyan érdemes egyértelműsíteni: id. Tomhauser István és ifj. Tomhauser István?... Fauvirt vita 2019. április 1., 11:46 (CEST)

@Fauvirt: Jobb híján atlétaedző, 1938 és atlétaedző, 1966 névtagokkal. Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2019. április 3., 03:49 (CEST)
@Joeyline: Köszönöm! Akkor így lesz. Fauvirt vita 2019. április 3., 15:41 (CEST)

Szubcsonk határú cikkek[szerkesztés]

Sziasztok, van egy "kedvenc" anonunk, aki régóta ontja a szubcsonk határán billegő szócikkeket, most az ázsiai országokról átváltott a sportra. Kérdezem, hogy van-e kedvetek, energiátok feljavítgatni ezeket:

Kösz Palotabarát vita 2019. május 7., 21:34 (CEST)

Kocsmafal (egyéb)-en kérdés[szerkesztés]

Kedves műhelytagok!

Gg. Any-nak van egy sport témájú kérdése itt: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Wilfred Benítez. Szép napot kívánok! Apród vita 2019. augusztus 5., 16:35 (CEST)

@Apród: Kedves Apród! Köszönöm, hogy ide is elhoztad. Venom szerkesztőtársunk már tett is hozzá több mint 600 bájtot. Köszönet érte! Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. augusztus 5., 16:47 (CEST)

@Gg. Any: Nincs mit, szó szerint. Két mondatot raktam hozzá mindössze, egy forrást meg némi formázást. Sajnos ez még mindig édeskevés, de talán a szubcsonk szintet ha kevéssel is, de meghaladja. Kár lenne az ilyen cikkekért, de sajnos nem szakterületem az ökölvívás és időm sincs túl sok. Bízok benne hogy más is besegít majd. Mindenesetre köszönöm hogy nem törölted ki, sokkal gyümölcsözőbb megoldás a bővítés. – XXLVenom999 vita 2019. augusztus 5., 16:53 (CEST)

Sébastien Cibois[szerkesztés]

Kedves műhelytagok!

Ennél ma rezegni fog a léc, mert 5 napos szubcsonk: Sébastien Cibois. Apród vita 2019. augusztus 22., 02:09 (CEST)

Pénzügyőr SE[szerkesztés]

Egyébként még egy sportcikkel gondban vagyok, az okokat itt felsoroltam, miért: Vita:Pénzügyőr SE. Apród vita 2019. augusztus 22., 02:37 (CEST)

Jól gondolom, hogy ez ilyenkor egyértelműsítő lapot igényel (illetve átnevezést a mostani szócikk esetében)? Szép napot kívánok nektek! Apród vita 2019. augusztus 22., 02:40 (CEST)

Cseh Ferenc kajakozó[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPalotabarát vita 2019. augusztus 28., 09:27 (CEST)

Sziasztok, ismét segítséget kérek egy sportoló azonosításához: Cseh Ferenc (kajakozó)-ról van szó.

  • A Wikidata adatlapján (Cseh Ferenc (Q5444000)) nem szerepel születési dátum, ahogy a spanyol (es:Ferenc Cseh) és angol (en:Ferenc Cseh) szócikkében sem.
  • A kajak-kenu sporttörténelem oldalon csak szűk információ van: 1934-2018
  • A Ki kicsoda a magyar sportéletben? (A–H) ellenben 1943-as születési dátum szerepel
  • A honvéd oldalán taláható rövid gyászhír e pillanatban nem érhető el, és az archívumokban (Internet Archive, archive.is) sem találom ([6]), ugyanakkor a Google találati összesítőjében ennyi azért olvasható:
Sajnálattal tudatjuk a szomorú hírt, hogy tegnap hajnalban Amerikában elhunyt Cseh Ferenc, egyesületünk egykori kajak versenyzője. Kiváló atlétánk 1943-ban ...

Vagyis vagy két Cseh Ferenc nevű kajakozó volt, akik közül az egyik 1934-ben, a másik 1943-ban született, vagy ugyanarról az emberről van szó, csak valahol valamikor felcserélődött a születési évének utolsó két számjegye. Kérlek nézzétek meg a sportos ki-kicsodában, hogy tartalmaz-e adatot a születési dátumról! És persze bármilyen más nyomtatott forrás jót tesz az ügynek. Pingelem @Porbóllett:-et, ő a cikk szerzője. Kösz előre is! Palotabarát vita 2019. augusztus 27., 13:36 (CEST)

A vele egy kajakban ülő számban versenyző Hesz 1943-as, Szente 1939-es, míg Kemecsey 1941-es születésűek, így korban az 1943 lehet jobb. Ugyanakkor a világbajnoki érmei szerzésekor (1966) vagy 23 éves vagy 32 éves lehetett. szerintem a 23 valószínűbb, így én az 1943-ra szavazok, az 1934 inkább elütés. – Burumbátor Súgd ide! 2019. augusztus 27., 13:51 (CEST)

Nekem is furcsa volt, hogy nem találok róla gyakorlatilag semmi infót. Sem egy életrajz, se egy interjú... Talán helyi lapok, vagy egykori sportújságok archívumait kéne felkutatni ahhoz, hogy bővebb infót szerezzünk.– Porbóllett vita 2019. augusztus 27., 14:30 (CEST)

A Népsport 1968. október 8-i számában az olimpiai arcképcsarnok rovatban a születési évének 1943 van megadva. Mivel ugyanitt az szerepel, hogy 1968-tól válogatott, és hogy a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója, ez egy 25 éves kajakozóra inkább illik, mint egy 34 évesre. Úgyhogy az 1943 biztosnak néz ki. – Dodi123 vita 2019. augusztus 27., 14:49 (CEST)
Az 1943-as születési évet erősíti, hogy 1962-ben az ifjúsági országos bajnokságon vett részt. – Dodi123 vita 2019. augusztus 27., 14:57 (CEST)

Este megnézem a Ki kicsodát és az alapján pontosítom a cikket. - Csurla vita 2019. augusztus 27., 15:23 (CEST)

@Csurla: Hálás köszönet a közreműködésért. Egyszerűen sehol nem találtam bővebb információt az interneten, pedig vagy 40 oldalt megnéztem ez ügyben.– Porbóllett vita 2019. augusztus 27., 18:23 (CEST)

Szívesen. Érdekes munka volt. - Csurla vita 2019. augusztus 27., 18:27 (CEST)

Nagyon kösz mindenkinek az ötletelést, keresgélést: szépen kikerekedett a végére, klassz lett. Palotabarát vita 2019. augusztus 28., 09:27 (CEST)

Szvoboda Bence[szerkesztés]

A Feljavítóba van Szvoboda Bence szócikke. Több mint 33 ezer bájt, kilencszeres magyar bajnok, cseh felnőtt bajnok, osztrák junior bajnok, világbajnoki pontszerző, Európa-bajnoki dobogós motokrosszversenyző. Csak reménykedni tudunk, hogy lesz valaki közületek aki megmenti és nem vész el... Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2019. szeptember 14., 21:55 (CEST)

Olimpia előtti vb-k[szerkesztés]

Helló mindenkinek! Elkezdtem dolgozni az olimpiák előtti vb-k cikkeinek éremszerzőkről szóló táblázatain. Az olimpiai kvótás helyeket jelölöm ki kék háttérszínnel és egy jegyzetsablonnal ugyanerről. Szerintetek jó ötlet? Így az olvasó is jobban átlátja, hogy melyek olimpiai versenyszámok és melyek nem. A kijelöléseket természetesen csak a kvótaszerzéshez teszem be, más években fel sem merül. Példa: 2019-es gyorsasági kajak-kenu világbajnokság– Porbóllett vita 2019. október 10., 22:14 (CEST)

Szerintem elég versenyszámot beszínezni. Ha a teljes sor színes az túlságosan uralkodó a táblázatban és általában nem csak az érmesek szereztek kvótát. Az Olimpiai versenyszám helyett Olimpiai kvótaszerző versenyszámot írnék, ha a kvótaszerzést jelezzük. Valamint nem tudom, hogy mikortól vezették be a kvótázást. Szerintem régen nem volt lekorlátozva az indulók száma, így kvótaszerzés sem volt. Tehát minden olimpia előtti vb-t sem lehet automatikusan színezni– fausto vita 2019. október 11., 05:25 (CEST)

Az összes olyan olimpia előtti vb cikkében javítottam olimpiai kvótaszerző versenyszám/súlycsoport-ra (birkózásnál), amelyiket ezügyben szerkesztettem. Viszont, mivel az ÉremtáblázatHazai sablonnal van megoldva, azzal nem lehet nem egy egész sort kijelölni, mert az erre van kitalálva. Ahhoz a soronként az adott elem előtti színkódolás fog majd menni.– Porbóllett vita 2019. október 11., 07:52 (CEST)

Visszavont szerkesztésem[szerkesztés]

Ma Csurla szerkesztőtárs visszavonta a Dzsigdzsidijn Mönhbat mongol birkózóról szóló szerkesztésem. A szerkesztés lényege az volt, hogy az egységesség jegyében minden sportoló infoboxa alatt ott van közvetlenül az éremtáblázata is. Ennél a cikknél ez utóbbi a Sikerei, díjai szakaszba volt beékelve, ami eltér a többi cikktől. Szerintem az éremtábla ilyen esetben is az infobox alá kéne, hogy kerüljön. Mi a konszenzus ez ügyben? Egyáltalán van-e erre irányelvünk?– Porbóllett vita 2019. október 11., 15:33 (CEST)

Sajnos nem rémlik, hogy ezt valahol egzaktul le is írtuk volna az egységesség jegyében... Nem tettük ezt azért sem, mivel korábban minden sportos szerktárs számára evidens volt az alkalmazott gyakorlat, miszerint a cikket kezdő sportolói infobox után közvetlenül áll a medálbox, és csak azután kezdődik a bevezető. Csurla szerktárs az általa szerkesztett cikkekben egy ettől eltérő felépítési módot kezdett alkalmazni, és az ilyen cikkek ma már nagy száma miatt mára sajnos nincs meg ez az egységesség. Ezt az elején vissza kellett volna elvetni, de mivel nem tettük meg, így magunkra vessünk :( Ma már így sajnos nem lehet hivatkozni arra, hogy ez az általános cikkfelépítés, és mint említettem, leírt irányelvünk sincs róla :( Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2019. október 12., 01:18 (CEST)

Ezt egy szavazás eldönthetné egyszer, s mindenkorra.– Porbóllett vita 2019. október 12., 07:28 (CEST)

Mindig is több gyakorlat volt. 2008-ban mikor el kezdtem szerkeszteni sok esetben a személyre vonatkozó infobox előtt volt. Részletesebb cikknél, mint Puskás Ferenc szócikkénél logikus, hogy a bevezető részhez tartozik. Olyan hosszú cikknél, amilyen a mongol birkózóé esztétikusabb, ha nem csúszik össze a két infobox. Marginális kérdésnek érzem a felvetést. - Csurla vita 2019. október 12., 09:20 (CEST)

Az olyan rövid szócikkeknél, mint a például Dzsigdzsidijn Mönhbat tényleg lényegtelen, hogy közvetlenül a személyre vonatkozó infobox után következik-e, vagy egy-két sorral lejjebb. Általánosságban azonban én úgy vélem, hogy az érem infobox a személyre (elsősorban sportolókra) vonatkozó infoboxban megjelenített tartalmak kiegészítése, kvázi alsablona, ezért közvetlenül utána kellene lennie. Az infoboxok lényege, hogy kiemeli a szócikkben található adatok leglényegesebb elemeit, és azt rögtön a szócikk megnyitásakor, annak lapozása nélkül láttatja. Szerintem érdemes lenne ebben a kérdésben szavazni, és valamelyik útmutató (egymondatos) kiegészítéseként rögzíteni. – Dodi123 vita 2019. október 12., 10:11 (CEST)

Valóban marginális kérdés, viszont kinézet szerint jobbnak, illetve az olvasók számára könnyebben áttekinthetőnek tartom a közvetlenül az infobox alatti medálboxot.– Porbóllett vita 2019. október 12., 17:32 (CEST)

Támogatás kellene a "kontinentális olimpiák" elnevezéséhez[szerkesztés]

Kedves szerktársak!

Vessetek, kérlek, egy pillantást erre a fontos megbeszélésre, és a végén döntsetek belátásotok szerint: Wikipédia:Kocsmafal (nyelvi)#A kontinentális "olimpiák" elnevezései! Köszönöm: Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2019. október 19., 15:05 (CEST)

Nem elírás?[szerkesztés]

Morten Bakke infoboxában nem elírás vagy vicc, hogy „teljes neve: Frode Olsen“? Más WP-kben nem látom, hogy nevet váltott volna. A Frode Olsen meg egy más valaki. – Sir Morosus vita 2019. november 4., 19:01 (CET)

Öttusázók Wikidata eleme[szerkesztés]

Sziasztok! Tudnátok tanácsot/segítséget adni, hogy a Wikidatában szereplő két öttusázó elem melyikét használjuk az öttusázó sportolók "foglalkozás" tulajdonságának megadásához? Ezekről van szó: öttusázó (Q15972912) (797 link), ötpróbázó (Q21141408) (887 link). Az angol leírásban a pentathlete és a modern pentathlete szerepel. Nem tudnátok ezekhez valamilyen megkülönböztető magyar elnevezést kitalálni? Kösz előre is Palotabarát vita 2019. november 12., 14:10 (CET)

A második szerintem az atlétikai ötpróba. - Csurla vita 2019. november 12., 16:08 (CET)

Csurla kösz szépen a javítást! Palotabarát vita 2019. november 13., 11:39 (CET)

A magyar labdarúgó-válogatott 2019. november 15-i mérkőzése[szerkesztés]

Most hogy a magyar labdarúgó-válogatott 2019. november 15-i mérkőzése megvolt, Mateka9911-n kívül más is megnézné a szócikket? Apród vita 2019. november 16., 00:33 (CET)

Tajvan vs Kínai Köztársaság az olimpián[szerkesztés]

Sziasztok, rendezgetem éppen a Tajvan vs. Kínai Köztársaság elnevezéseket az utóbbi javára a kategóriákban, és találtam két, a struktúrában egymással azonos szinten lévő kategóriát:

Kérdezem, hogy ennek van-e valami jelentősége a sportélet, ill. sportpolitika szempontjából? 1968-ban még Tajvan, 1972-ben és 1976-ban már Kínai Köztársaság, majd ettől kezdve mindmáig ismét Tajvan néven tárgyalják a cikkek az olimpiai részvételt. Ez tudatos, vagy csak a kétféle névhasználatból adódóan félrehordtak a szócikk címek? Egységesíthetem egy kategóriába a cikkeket? Ha igen, akkor A Kínai Köztársaság az olimpiai játékokon lesz majd a kategória címe. Köszönöm, sziasztok Palotabarát vita 2019. november 27., 13:05 (CET)

Úgyhagytam ezt a két kategóriát, de a szülőkategória neve megváltozott Kategória:A Kínai Köztársaság sportélete névre. A Tajvan az olimpiai játékokon cikk bevezetőjében nagyon szépen össze van foglalva a névhasználat kérdése, de nekem úgy tűnik a szócikkcímek nem, vagy nem mindig tükrözik az itt leírtakat, belekavarni nem akartam, ezért úgy hagytam mindent, biztos jobban átlátjátok, ha akarjátok, később még lehet javítani/pontosítani. Palotabarát vita 2019. december 1., 11:06 (CET)

Könyv az összes magyar válogatott labdarúgóról[szerkesztés]

Sziasztok! Főleg a focirajongók figyelmébe ajánlom ezt a könyvet: Meggypiros mezben, amely az 1902 és 2019 közötti összes (1001) magyar válogatott labdarúgó életrajzi adatait, szakmai életútját, válogatott meccseinek statisztikáját, elemzését tartalmazza. Emellett 941 magyar válogatott mérkőzés jegyzőkönyve: helyszín, időpont, nézőszám, játékvezető, csapatok összeállítása, gólok, cserék, sárga lapok, kiállítások stb. megtalálható benne, valamint futballtörténeti írások egy-egy sorsfordító mérkőzés hátteréről, EB és VB szerepléseikről, eddig kevésbé ismert vagy nem publikált megvilágításban. Az ára sajnos elég borsos, de azért írom ide, hogy tudjatok róla, van ilyen. Biztosan jól felhasználható lehet sok szócikknél. – Dodi123 vita 2019. december 12., 11:07 (CET)

Cselgáncs súlycsoportok[szerkesztés]

A cselgáncs cikkeinél most találkoztam azzal az esettel, hogy a súlycsoportok hivatkozásai a létező ökölvívó súlycsoportokra visznek. Hogy a további sportágaknál (birkózás, súlyemelés stb.) hogy van, azt nem néztem. Jó lenne, ha egy hozzáértő rendezné a dolgot. – Porrimaeszmecsere 2019. december 15., 13:57 (CET)

Nemzeti Sport Online[szerkesztés]

Sziasztok, lett cikke a Nemzeti Sport Online-nak, ha forrásban hivatkoztok rá, lehet linkelni közvetlenül. Látom, hogy sok forrássablonban szerepel, de nem egységes a linkelése, csak ezért jelzek. Palotabarát vita 2019. december 29., 15:00 (CET)

Aján Tamás[szerkesztés]

Sziasztok, vetnétek egy pillantást erre? Köszönettel: – Pagony foxhole 2020. január 7., 00:59 (CET)

Árva lapok[szerkesztés]

Kedves műhelytagok!

Van nekünk kezdettől fogva egy Wikipédia:Árva szócikkek listánk, amely sajnos 15 ezer lapot tartalmazott, amiből Hkoala szerkesztőtársunk az elmúlt 2-3 hétben másfél ezret árvátlanított, köszönet érte. Mint tudjuk, az árva cikk az, amire semelyik másik cikk nem hivatkozik, így gyakorlatilag nincs benne a Wiki vérkeringésében, mert arra vajmi kevés az esély, hogy direkt kereséssel bárki is olvassa. Kérlek benneteket, hogy a műhelyt érintő Wikipédia:Árva szócikkek/Labdarúgás allapon összegyűjtött cikkeket próbáljátok rendezni, vagy legalább arra figyelni, hogy az újonnan készülők ne kerüljenek közéjük, mert a lista személyes tapasztalatom és a statisztika szerint csak növekszik. Köszönöm a figyelmeteket: – Porrimaeszmecsere 2020. január 16., 19:25 (CET)

Új kategorizálási lehetőség[szerkesztés]

Sziasztok, ajánlgatom úton-útfélen a két ország/nép kapcsolatainak kategóriáit, a Ti figyelmeteket is felhívom erre, mint lehetőségre: ha egy cikk két országot vagy két ország sportolóit érinti, a Kategória:Kétoldalú kapcsolatok országonként al-alkategóriájába is be lehet sorolni. Ilyen lehet egy mérkőzés cikke/kategóriája, mint pl. a A magyar labdarúgó-válogatott mérkőzései Anglia ellen, ami a Kategória:Magyar–brit kapcsolatokhoz tartozik, de ilyen lehet egy közös rendezésú sportverseny, mint pl. a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság (és az azonos nevű kategória is), ami az Kategória:Osztrák–svájci kapcsolatok része.

Ha kettőnél több országot érint, mint pl. az Európa-bajnokságok, vb-k, olimpiák, amelyeken a résztvevő nemzetek száma 50-100 fölött is lehet, akkor nem kell besorolni, hiszen az már nem két, hanem több ország kapcsolata (vagyis nem a bilaterális kapcsolatok része), meg amúgy sem mutatna jól többszáz kategória egy olimpia szócikke alatt. A fentebbi példa ugyanakkor talán megmutatta, hogy két ország közös rendezésű sportversenye viszont bekerülhet az érintett nemzetek kapcsolatainak kategóriájába.

Még nincs kész minden országkapcsolat kategóriája, de ha van öt szócikk, akkor a hiányzókat is létre lehet hozni. Ez csak egy lehetőség, nem kötelező! Kösz, sziasztok Palotabarát vita 2020. február 10., 11:11 (CET)

Üres kategóriák[szerkesztés]

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni: a Speciális:Nem_használt_kategóriák lista tartalmát sikerült száz körülire csökkenteni. E pillanatban az első 60+ tétel olyan üres kategória, amik sportcsapatok sablonjait várják, s melyek mindegyike üres. Nem tudni, hogy volt-e bennük valaha sablon és valamilyen átcsoportosítás/törlés után maradtak üresek, vagy eleve üresen hozták létre ezeket, mindenesetre nincs bennük az az öt elem, amiket össze tudnának fogni. Nézzetek rá kérlek a listára, és ha valamelyikre szükségetek van, vegyétek használatba, ha van olyan kategória, amelyikbe csak három napon túl kerülne bele új elem, akkor jelezzetek itt vissza! Köszönöm Palotabarát vita 2020. február 18., 01:40 (CET)