Wikipédia-vita:Rólunk/Archív1

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt OsvátA 9 évvel ezelőtt a(z) Jubileumi Galériánkhoz témában

Mi a célja és mi nem?

Közel negyedév eltelte után időszerű lett folytatni a célkérdéssel kezdett eszmecserét, visszatekinteni a kezdetekre, és előretekinteni a távlatokra, s így térni vissza mindennapi tennivalóink közé. – *feridiák vita 2009. április 11., 18:02 (CEST)


Mi nem?

"Nem célja a nem közismert személyek vagy fikciók magyarázata" Ez mit akar jelenteni??? Qorilla vita 2009. január 17., 14:23 (CET)

Az első fele szerintem azt jelenti, hogy egy kezdő művész ne itt induljon világhódító útra! :) Ha nem elég nevezetes, akkor nem itt fog róla cikk születni. Mondjuk ez a mondat így elég kusza... – OrsolyaVirágHardCandy 2009. január 17., 14:41 (CET)
Ja most látom csak, hogy nem célja a nem közismert ... Ez a sok nem megkavart. Így már értem miről van szó.Qorilla vita 2009. január 18., 01:44 (CET)

De talán

Idehoztam saját vitalapomról egy ide tartozó kérést:– *feridiák vita 2009. április 17., 12:24 (CEST)
"Kedves Feridiák! Légyszíves ne írj be olyan Zsuzsannákat a Híres Zsuzsannák közé, akik nem híresek önmagukban, csupán valamely híres ember feleségei. Köszi. – Perfectmiss vita 2009. február 19., 19:51 (CET)"


Ma 2024. április 25. van, Márk névnapja.
Február 19-én itt ez szerepelt:
Ma 2010. február 19. van, Zsuzsanna névnapja.
Kedves Perfectmiss vita A mi időszámításunk szerint ma van az év 50. napja, és újra eljött Zsuzsanna névnapja. Az elmúlt évben több lényeges változás történt, amely arra indít, hogy tisztelettel megkérjelek: gondoljuk újra a kérdést.
Február 8. és 14. közötti előző héten köszöntöttük a Szerelmesek Napját és a Házasság Hetét.
A hét zárónapján törölte egyik társunk a Kezdőlapról annak szerves részét képező Névnapot.
Bolyai János világra szóló remekművét beiktatta az UNESCO a Világemlékezet kiemelt alkotásai közé, akinek január 27-én emlékeztünk halála 150. évfordulójára.
Bolyai Farkas születésének jubileumi évfordulójára a múlt héten emlékeztünk, és a jövő hét első napján "tartja meg Bolyai Farkas székfogalóját" a kiemelt cikkek között a Kezdőlapon.
Bolyai Farkas 1801-ben kötött házasságot Benkő József kirurgus és Bachmann Julianna kilencedik, legifjabb gyermekével, árkosi Benkő Zsuzsannával, aki 1802-ben legnagyobb tudósunknak édesanyja lett - s akinek még a születésnapját, sőt, születési évét sem találjuk sem Bolyai Farkas, sem Bolyai János wiki-szócikkében.
Holnap közöljük az adatot!
Legnagyobb tudósunk, Bolyai János édesanyja és Bolyai Farkas felesége, árkosi Benkő Zsuzsanna 1780. április 7-én született, aki így 2010-ben szintén jubileumi évfordulós. – *feridiák vita 2010. február 20., 18:23 (CET)

Mi igen?

  • "A Wikipédia célja, hogy az általános enciklopédiákhoz hasonlóan az emberiség közös tudásanyagáról adjon információkat, tájékoztatást vagy magyarázatot."
  • "Az angol nyelvű projekt 2001. január 15-én indult, a magyar változat pedig 2003. július 8-án kezdte meg működését. [...] A Magyar Wikipédia rész az eredeti projekt nemzeti nyelvű része."
  • "Emellett több mint 250 nyelven készülnek szócikkek a világ minden részéről érkező szerkesztők tollából (illetve billentyűzetéből). Az idő múlásával egyre több ember szerkeszti a szócikkeket, így egyre jobbak lesznek. A Wikipédia holnap mindig jobb, mint tegnap."

Szembesítés

Grin prognózisa 2005. december 15-én

"Gervai Péter véletlenül keveredett a webes enciklopédia közelébe - Szent Istvánt és elődeit kutatta. A következő pillanatban már ő vezette a hazai wiki fejlesztését." Ezzel a felütéssel indította riportját a 168 óra a hazai Wikipédia atyjával, akit a hirdetett célról és annak realitásáról így kérdezett: A felhasználóknak szóló ismertetőben az áll: a cél, hogy a Wikipedia a legjobb nemzeti nyelvű enciklopédiává váljon. Jobbá, mint a nyomtatottak. Mennyire reális ez?

"Ha a cikkek számát nézzük, a növekedés exponenciális. Ha a cikkek minőségét - ami számomra fájó pont, mert néhányan a darabszámok bűvöletébe esnek - akkor nem annyira jó a helyzet, de még mindig erős a növekedés. Két-három éven belül biztosan elérjük az 50 000 szócikket, de hogy az 50 000 jó cikk lesz-e, nem tudom. Ha 5-10 év múlva is létezik még a magyar Wikipédia, akkor már igen komoly vetélytársa lehet a hagyományos lexikonoknak... de tíz év az interneten hosszabb, mint az örökkévalóság..." "Lelkesít a tudás átadása" A honi Wikipédia atyja (Forrás: 168 óra).

Samat visszaigazolása 2009. február 8-án

"A Wikipédia egyik alapelve, hogy azt bárki szerkesztheti. Ez abból a kezdeti tapasztalatból alakult ki, hogy egy szűk szerkesztői csoport hatalmas energiák árán is csak igen-igen hosszú idő alatt képes egy enciklopédiának megfelelő tudásmennyiséget előállítani. Ezek után jött az ötlet: engedjük, hogy bárki szerkeszthesse, bárki hozzátehesse, amit a témáról tud, bárki javíthasson, ha hibát talál, mert több szem többet lát. Így a szűk szerkesztői csoport ismeretei helyett az összemberi tudáshoz lehet közelebb kerülni – legalábbis mennyiségileg. De mi a helyzet a minőséggel?" - teszi fel a kérdét Mészöly Tamás.

"Az alapgondolat az volt, hogy ha elég sokan olvassák és szerkesztik, akkor azok között lesz olyan, aki értő szemmel a hibát észreveszi és javítja. Ezt a gondolatot vajon igazolja-e a gyakorlat? Többé-kevésbé igen. Jobban működik persze a „nagy” Wikipédiáknál, a magyar Wikipédia pedig a közepes méretűek közé tartozik. Ehhez a körhöz tartozik a Wikipédia még egy fontos tulajdonsága: a hagyományos szerkesztőségekkel ellentétben mindenki azt szerkeszt, amit szeretne, amihez kedve van; senki nem mondja meg, mit kell szerkeszteni. Ebből az következik, hogy bizony fontos szócikkek teljesen hiányoznak vagy csak igen hiányosan találhatóak meg, míg kevésbé jelentős témákról jól kidolgozott szócikkek tucatjai születnek."

Teljes mértékben egyetértek Grinnel és Samattal, hogy a minőség kérdése fokozott figyelmet kíván. És abban is, amit a felelősségről ír: "A Wikipédia mára a világ egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb weboldalává vált, több mint 270 millió látogatója van minden hónapban. Ezen belül a magyar nyelvű Wikipédiát havonta nagyjából 1 millió olvasó keresi fel, és ők összesen több mint havi 15 millió oldalt tekintenek meg. Ez a népszerűség egyben hatalmas felelősséget is jelent!" Forrás: Magyar Wikipédia Magazin

A felelőség kérdését valóban és mielőbb fókuszba kell állítanunk!


A Kutatóévek, illetve a Jubileumi Év

Kevesebb mint három hónap múlva, 2009. július 8-án tölti be immár hatodik évét és lép a hetedikbe a Grin által megindított Magyar Wikipédia. A közelgő Jubileumi Évre felkészülésben segít az értékelés szakaszába ért szócikkíró verseny, és a június 15-ig tartó képtárépítő programunk. Ezek révén örvendetes módon gyarapodik szócikkeink és képeink mennyisége.

A Kezdőlapon történt strukturális változások és a háttérben folyó műhelyviták - meggyőződésem szerint - azt jelzik, hogy ezzel párhuzamosan napirendre kerültek a Magyar Wikipédia egészét átfogó minőségbiztosítási és minőségjobbítási kérdések is.

Kezdjük a jobbítást a Kezdőlapon!*feridiák vita 2009. április 11., 18:56 (CEST)

A tartalom logikai struktúrájáról általában és a Kezdőlapon

A tartalom logikai struktúrája kérdésének felvetése

*feridiák vita 2009. április 13., 13:48 (CEST)

"Ez az oldal elsősorban a kezdőlap struktúrájának és formájának megvitatására szolgál, illetve hogy mi szerepeljen rajta és mi ne." A Kezdőlap Vitalapjáról*feridiák vita 2010. március 2., 22:24 (CET)

A logikai struktúra kérdése Neumann Jánosnál és Harsányinál

A logikai struktúra kérdése Neumann Jánosnál

"1944 nyarán, miután elhagytam a kórházat, az aberdeeni vasútállomás peronján vártam a Philadelphiába induló vonatot, amikor egyszercsak arra jött Neumann. Ezt megelőzően sohasem talákoztam a nagy matematikussal, bár természetesen sokat tudtam róla, és több alkalommal hallgattam előadását is. Meglehetős vakmerőség volt tehát részemről, hogy odamentem ehhez a világhírű emberhez, bemutatkoztam és beszélgetni kezdtem."

Ezen színes emlék felidézésével kezdte Herman H. Goldstine The Computer von Pascal to von Neumann 1972-ben megjelent könyvében Neumann Jánossal való együttműködése kezdetét. Goldstine a találkozás idején a hadsereg kötelékében vett részt Philadelphiában az ENIAC építésén. Amikor a beszélgetésük során ez is sorra került, Neumann nagy érdeklődéssel vette a hírt, és megállapodtak, hogy ellátogat megnézni a számítógép építését.

"Még ma sem tudom derültség nélkül fölidézni Eckertnek a küszöbön álló látogatással kapcsolatos reakcióját. Azt mondta, hogy amint Neumann az első kérdését fölteszi, ő meg tudja mondani, valóban zseni-e vagy sem. Ha a kérdés a gép logikai struktúrájára fog vonatkozni, ő is hinni fog Neumannban, egyébként nem. Neumann első kérdése természetesen ez irányú volt."

*feridiák vita 2009. július 29., 11:52 (CEST)

Közbevetett magyarázat
"Az ENIAC (angolul Electronic Numerical Integrator And Computer) 1946. február 14-én készült el, ami hivatalosan az első programozható, elektronikus, digitális számítógép volt. […] 1947-ben átszállították az USA hadseregének Marylandben lévő Aberdeen Proving Ground telephelyére, és 1947. július 29-től folyamatosan itt működött 1955. október 2-ig."
Az ENIAC szócikk nyitó és záró mondatában kiemelt - történelmi mérföldköveket jelző - dátumok közül július 29. jelzi, hogy a logikai struktúra kérdését fókuszba helyező idézet tavaly miért e napont került ide beillesztésre. Az is látható hogy az InfoAge jeles jubileumai közelegnek 2010. október 2-án és 2011. február 14-én. Időben jeleztem. Folyt. köv. – *feridiák vita 2010. február 28., 18:48 (CET)
Képi kiegészítés az újabb évfordulón
Az ENIAC munka közben
*feridiák vita 2010. július 29., 22:00 (CEST)

A logikai struktúra kérdése Harsányi Jánosnál

"1944-ben pár hónapig munkaszolgálatos voltam Pest környékén, de novemberben megszöktem a pályaudvarról, amikor deportálták a századomat Ausztriába. Azután a jezsuita atyák Mária utcai rendházának a pincéjében bujkáltam az orosz hadsereg bejöveteléig. 1945-ben vagy 1946-ban beiratkoztam újra az egyetemre, mint filozófiaszakos doktorjelölt. Megengedték, hogy egy év után ledoktoráljak, a gyógyszerészi tanulmányaim miatt. Kornisnál doktoráltam 1947-ben egy ismeretelméleti témáról. A disszertációm címére nem emlékszem pontosan, de olyasvalami volt mint 'A filozófiai tévedések logikai struktúrája'.”

Ezek Harsányi Jánosnak szavai, melyeket egy 1983. július 8-án kelt és Berkleyből Budapestre Tóth Péter Pálhoz írott leveléből idéztem. A filozófiai szintű viták logikai stuktúrájáról írt disszertációjának pontos címe: A filozófiai tévedések logikai alkata. (Forrás: Harsányi János – A játékelmélet Nobel-díjasa. Szerk.: Nagy Ferenc. Bp., Akadémiai Kiadó, 1995.; 2. kiad. 2003.) – *feridiák vita 2010. március 2., 20:46 (CET)

A struktúra szintű párhuzam az angol és a magyar kezdőlap között

WikiPédia Galéria

A Duenos-váza és a körfelirat
Dressel lejegyzésében (1881)[1]
A Szentháromság szimbolikus ábrázolása egy középkori kéziratban[2]

*feridiák vita 2010. február 23., 21:48 (CET) Tudos-e, hogy szövegben, képben az érdekesnek az értékes a párja

WikiMédia Galéria

--*feridiák vita 2011. július 12., 12:19 (CEST)


Jubileumi Galériánkhoz


Szeretném fölhívni a figyelmeteket Madboy és jómagam közös ünnepi logójára, illetve Madboy továbbgondolásaira, pl. illusztrációs felhasználás céljából :-):

Fauvirt vita 2013. augusztus 18., 14:52 (CEST)

Források

  1. Az illusztrációt Dressel a Hermes (Zeitschrift für classische Philologie) című klasszika-filológiai folyóirat 16. évfolyamában publikálta (1881).
  2. A kép forrása az angol társlap Shield of the Trinity szócikke.