Wikipédia-vita:Olimpiaműhely/Archívum5

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sportágcikkekben csak az érmesek vagy az első 10 helyezett feltüntetése

Az egyik korábbi szavazásunk szerint az első 10 helyezett tüntetjük fel a sportágcikkekben. Véleményem szerint erről újra kellene döntetni az alábbiak miatt:

  • A nyári olimpiák már teljesen készek, formailag rendezve vannak, itt mindenhol csak érmeseket írtunk.
  • A három érmes feltüntetésére készült az {{Olimpiai versenyszám táblázat}}(?) sablon.
  • Az első 10 nem mindig biztosítható van, van ahol csak 8-an vannak a döntőben (atlétika, úszás) persze ilyenkor csak 8-at kellene írni a szavazás szerint. Ha a döntőben csak 8-an vannak, akkor az azt is jelenti, hogy a döntőt kiírjuk a sportágcikkbe. Ha van versenyszám cikk is, akkor ez az információ kétszer van (igaz, hogy ez az első három érmesre is igaz). Ezzel kapcsolatban tételesen végig lehetne menni sportáganként, hogy mikor mennyit írunk, például a kieséses rendszerű ökölvívásnál az első 4 lenne logikus. De ez így teljesen zavaró, rendszertelen.
  • Az egyik példa cikkben fejezetenként vannak bontva a versenyszámok. Ha ezt áttesszük az atlétikára, akkor 47 fejezet lenne, mert ennyi versenyszám van az atlétikában (2008-ban). Ha nem teszük külön fejezetbe (pl csak férfi és női szakasz lenne), akkor lehet hogy az egy szakasz megnyitása miatt túl hosszú lenne szerkesztési nézetben. A cikk hossza mindenesetre megnőne, mert nem tudunk 10 oszlopba írni 10 nevet (nem fér el), egymás alá kell, ahogy a gyorskorcsolyában. Tehát egymás alá kellene 47x8 nevet írni az atlétika esetén. A 2002-es gyorskorcsolya cikkben ráadásul a magyar helyezések is ott vannak, noha nem kerültek az első 10-be.
  • Formailag szerintem jelenleg kicsit rendezetlennek tűnnek ezek a cikkek (a cikk egészét nézve, táblázatok szélessége, stb), ahol az első tíz helyezett van. A véleményezés során vegyük figyelembe a cikk formáját, várható terjedelmét is (lásd atlétika 47 versenyszáma), ne csak annyit, hogy 3 vagy 10 helyezett legyen. Ha valaki az első 10 helyezettet szeretné, az tegyen javaslatot arra is, hogy milyen formája legyen a cikknek, tehát a hogyan? kérdésre is legyen válasz. Mellékes ugyan, de az első 10 helyezettes cikkben jelenleg a {{zászlóNOBsportoló}}(?) sablon szerepel, a {{zászlóNOBérmes}}(?) helyett, de a cikk formájához ez is hozzátartozik. Valamint az egyes versenyszámok linkjei ekkor hova kerüljenek? A szakaszcímben legyen a link, vagy alá valahogyan? (Az érmesek esetén a versenyszám oszlopa tartalmazza az adott versenyszám megnevezését, ami link is egyben.) Tehát az első 10 helyezettes cikk esetén részletes formátumra is legyen válasz. Az első három helyezettre természetesen adott a forma, a nyári olimpiai sportágak mindegyik cikke ilyen jelenleg. Példa.

A javaslatom, hogy a sportágcikkekben csak érmesek legyenek. A téli olimpiai cikkeiben meglévő első 10 helyezett kerüljön át allapra a műhelyben és ha versenyszámcikkeket írunk, akkor ezek az információk legalább megmaradnak (az első 10 megmentésére más ötletem nincs). – Tomcsy üzenet 2011. március 31., 22:15 (CEST)

Teljes mértékben Tomcsy-val értek egyet. A sportágcikkek úgy szépek, ha csak az első hármat írjuk ki. Idővel úgyis elkészülnek a versenyszámok cikkei is, és azzal együtt már fölösleges lenne az első tíz helyezett a sportágcikkben is. Tehát legyenek csak az érmesek, a versenyszámcikk pedig tüntesse fel a teljes végeredményt. --Mdavid89 vitalap 2011. május 2., 16:48 (CEST)

A felvetés jogos, ugyanakkor mégis nehéz kérdés. Az a munka igen tetemes, amivel Karesz megírta 10 helyezettig az összes téli olimpia sportágcikkeit, és luxus lenne kidobni a 4-10. helyezettekig tartó részeket. Egyelőre nincs jó javaslatom, de mindenki véleményére kíváncsi lennék. --Joey üzenj nekem 2011. április 2., 00:25 (CEST)

Az első hatot javaslom, ezek a pontszerző helyek! Ha a főcíkkbe írjuk akkor ez is függőlegesen fér csak el, a télieket igy írtam meg. Van jópár sportág ahol csak az első három sportoló van rangsorolva (ökölvívás, birkózás, gyorskorcsolyázás stb.) itt nem tudom hány helyezett legyen. Most kezdtem berakni a magyar részvételt az egyes cikkekhez, ez szerintem kell a főcikkekben.--karesznincs vita 2011. április 3., 15:01 (CEST)

Szerintem így is jó, meg úgy is jó. Ami be van írva, azt kár lenne törölni. Az olimpiák jók így is. De ha valaki beírja a további helyezetteket (6-ig, 8-ig vagy 10-ig) az még jobb lesz. Euty vita 2011. május 2., 16:57 (CEST)

Mindenképp többet hagynék benne, mint az első hármat, mert az nagyon kevés információtartalommal bír. Nem biztos, hogy mindenhol lesznek külön cikkek is. – Madridista Estadio Santiago Bernabéu 2011. május 2., 21:17 (CEST)

Szerintem, amennyiben elkészült az illető versenyszám külön szócikke csak akkor legyen átalakítva a főszócikk, ahol az első három helyezett feltüntetése már elég lenn. Ezzel átláthatóbbá válnának az olimpia műhely komplettebb állapotban lépő szócikkei, de ha jelen állapotukban mindegyiknél csak a dobogós helyezetteket hagynánk, az mindenképpen visszalépés lenne.– Bahusz vita 2011. május 2., 21:36 (CEST)

Javaslom, hogy induljunk ki egy hasonló szócikkből. Igaz, hogy nagyon elmaradtunk (maradok a példánál) az egyes súlycsoportok saját szócikkeivel (ez érvényes szinte minden sportágra, a pekingi olimpia kapcsán talán az ökölvívás áll a legjobban, leszámítva a labdajátékokat), de szerintem ez lehetne hosszútávon a cél és ezzel lehetne egységesíteni a téli és nyári játékok sportágcikkeit is. Szerintem sportáganként megérdemlik mind a versenyzők, mind a jövőbeli olvasók, hogy teljes képet kapjanak a versenyszámokról, ne pl. az első 10 helyezettet lássák. Összefoglalva: támogatom a dobogósok megjelenítését. :) -Rugó üzenőfal 2011. május 3., 10:12 (CEST)

Cikkértékelési besorolások

T. Kollégák!

Az egyik legrégebbi és leginkább hiányzó elmaradásunk a műhelyben a cikkértékelési irányelv. E nélkül csak kb „érzésre” lehetséges besorolni a cikkeinket, amik pedig nem kevesen vannak:

Olimpiai témájú
szócikkek
Fontosság
Nélk. Nagyon Közepes Kevéssé Nem értékelt Összesen
Minőség Kitüntetett Kitüntetett szócikk 6 1 3 2 0 12
Színvonalas 11 3 0 0 0 14
Teljes 61 1104 5297 28 0 6490
Jól használható 325 898 573 177 0 1973
Bővítendő 800 650 482 774 1 2707
Vázlatos 510 577 385 769 0 2241
Születő 306 363 98 133 0 900
Besorolt 2019 3596 6838 1883 1 14337
Besorolatlan 0 5 0 1 1571 1577
Összesen 2019 3601 6838 1884 1572 15914

Jelenleg elfogadott besorolási irányelvünk csak a sportolóéletrajzi cikkekre van, és még azt se alkalmaztuk túl sok helyen, pedig azért lenne már hova teríteni...

Fausto korábbi javaslatát felelevenítem, illetve kiegészítem és módosítom kicsit; szeretném ha lenne elfogadott besorolási irányelvünk, mert én azért értékelgettem már az utóbbi időkben. --Joey üzenj nekem 2011. április 27., 00:16 (CEST)

Javaslat

  • nélkülözhetetlen
    • Az eddig megrendezett és a jövőben megrendezendő olimpiák főcikkei
    • Az olimpiák programján eddig szerepelt minden sportág valamennyi olimpiát átfogó cikkei ([Sportág] a nyári/téli olimpiai játékokon típusú cikkek.)
    • Magyarország az XY. évi téli/nyári olimpiai játékokon típusú cikkek
    • A Magyar Olimpiai Bizottság elnökei
    • A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökei
  • nagyon fontos
    • Sportáganként a valamennyi eddigi olimpiai érmest tartalmazó lista
    • Az olimpiákon eddig szerepelt minden nemzet valamennyi olimpiát átfogó cikkei ([Nemzet] az olimpiai játékokon típusú cikkek.)
    • Olimpiánként minden egyes sportágban történt események, eredmények bemutatása ([Sportág] az XY. évi nyári/téli olimpiai játékokon típusú cikkek, valamint csapatsportoknál a férfi és a női torna cikkei.)
    • Az egyes olimpiai eseményeknek, versenyszámoknak helyt adó konkrét sportlétesítmények cikkei
  • közepesen fontos
    • Olimpiánként minden nemzet valamennyi olimpikonja szereplésének bemutatása ([Nemzet] az XY. évi nyári/téli olimpiai játékokon típusú cikkek.)
    • Az olimpiák (fő) éremtáblázatainak cikkei
    • A magyar olimpikonok listái
    • Olimpiánként és sportáganként minden egyes versenyszámban történt események, eredmények bemutatása ([Versenyszám] az XY. évi nyári/téli olimpiai játékokon típusú cikkek, kivéve csapatsportoknál a férfi és a női torna cikkei.)
    • A magyar olimpiai bajnok egyéni versenyzők felkészítő edzői, illetve csapatsportoknál a szövetségi kapitányok cikkei
    • A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagjai
    • A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnökei
  • kevéssé fontos
    • minden más cikk

 megjegyzés A 2008-as olimpiánál néhány nemzet (USA, AUS, JPN, KOR, CHN, GBR, ESP, RUS, ITA) cikkét a közepes helyett nagyon fontosra értékeltem. Úgy gondolom, hogy ezek azok (majd még GER és FRA szintén), amelyek a magyaron kívül különösen jelentősek, ezért ezekre a nemzetekre a fentitől eltérő kivételt javaslok. --Joey üzenj nekem 2011. április 27., 00:16 (CEST)

 kérdés Kimaradt e esetleg cikkcsoport? --Joey üzenj nekem 2011. április 27., 00:16 (CEST)

Vélemények

Döntés

A műhely elfogadta az előterjesztett javaslatot, az egyes cikkcsoportokra a fentebb megadott fontossági besorolások vonatkoznak, ezt kell alkalmazni a műhely cikkértékelései során. -- Joey üzenj nekem 2011. július 28., 16:09 (CEST)

Wikipédia:Olimpiaműhely/Irányelvek/Cikkértékelés -- Joey üzenj nekem 2011. július 28., 17:40 (CEST)

A nem latin betűs nemzetek versenyzői neveinek átírása a 2008-as olimpiai cikkekben

Szerencsére egyre több 2008-as nemzeti olimpiai cikkben sikerül megoldani azt, hogy az idegen írásrendszerű nemzetek sportolóinak a nevei át legyenek írva a huwikiben elfogadott, ún. magyaros névalakokra, így arra gondoltam, hogy csinálok egy összesítést, hogy mely nemzetekre kell odafigyelni, hogy már ne az angol forrásban lévő nevet, hanem a saját nemzeti cikkben már átírt nevet alkalmazzuk az egyéb cikkbeli előfordulási helyeiken.

Az összes fenti cikkből átvezettem az átírt neveket a többi nemzet 2008-as cikkeibe (ahol ellenfélként szerepeltek), valamint az érmeseket a sportágak 2008-as cikkeibe és az adott sportág olimpiai érmeseit tartalmazó összesített listákba is. Szintén átvezettem az érintett olimpikonok neveit a már elkészült 2008-as versenyszámcikkekbe is. Nagyon kérek mindenkit, hogyha újabb versenyszámcikket ír meg (ezekből még nincs sok, csak néhány atlétikából, úszásból és ökölvívásból), akkor alkalmazzátok ott is ezeket az átírt neveket! A még hiányzó nemzetek cikkeiben ezzel nem lesz gond, Rugóval odafigyelünk rá, a sportágak cikkei pedig valamennyi elkészült már. Amennyiben lesznek újabb átírt nemzetek, azt itt jelezni fogom. --Joey üzenj nekem 2011. április 27., 00:50 (CEST)

Én arra kérnélek, Joey, ha a sports-reference megjavul, szólj. Addig várakozunk. - CFC vita 2011. május 2., 18:58 (CEST)
Vettem, OK! --Joey üzenj nekem 2011. május 2., 22:05 (CEST)
Szóltam, működik az oldal. -- Joey üzenj nekem 2011. július 25., 04:12 (CEST)

Szabadsíelés vs Szabadstílusú síelés

Sokat gondolkodtam a dolgon, de javaslom az átnevezést az összes érintett cikkben, pontosabb, kifejezőbb cím.

Vélemények? --Joey üzenj nekem 2011. május 2., 16:03 (CEST)

megnéztem a magyar sí szövetség honlapját, meg egy másik magyar sí oldalt. A freestyle kifejezést használják, így a szabadstílusút támogatom.--fausto vita 2011. május 2., 16:36 (CEST)

Ööö, nem műhelytagként a szabadstílusú síelés fekszik, de ez nem a síakrobatika? - CFC vita 2011. május 2., 18:56 (CEST)
Hm, lehet, hogy igen. Mintha már hallottam volna így is. A mogul, a síkrossz, a síbalett és az ugrás (milyen is? nem a síugrás!) tartozik bele. --Joey üzenj nekem 2011. május 2., 19:20 (CEST)
Ebben a MOB az illetékes. :-) - CFC vita 2011. május 2., 19:36 (CEST)

A szabadstílus kifejezés több sportágban is létezik, a téli sportokat illetően például hódeszkában, sífutásban. A szabadsíelés kifejezést pedig nem hallottam eddig még csak itt, CFC-vel értek egyet, helyesen ez a síakrobatika, ahova többek között a mogul is beletartozik.– Bahusz vita 2011. május 2., 21:54 (CEST)

Hajlok én is erre a névalakra, de még várjuk meg, amíg mindenki ideér. --Joey üzenj nekem 2011. május 2., 22:05 (CEST)

Legyen Szabadstílusú --karesznincs vita 2011. május 16., 14:45 (CEST)

Döntés

A fentiek és a Google-teszt alapján Síakrobatika lett.

Az érintett cikkek és a navbox átnevezve. Megkérem Tomcsyt, hogy bottal javítsa a hivatkozásokat. -- Joey üzenj nekem 2011. június 27., 19:32 (CEST)

2008-as nemzetcikkek – így állunk most

Hiányzó szócikkek

Ausztria · Azerbajdzsán · Bulgária · Csehország · Észtország · Fehéroroszország · Finnország · Franciaország · Grúzia · Hollandia · Lengyelország · Lettország · Litvánia · Németország · Norvégia · Örményország · Portugália · Svájc · Svédország · Szerbia · Szlovákia · Törökország · Ukrajna

Jelentősen bővítendő és/vagy egységesítendő szócikkek

Belgium · Dánia · Horvátország · Magyarország · Nagy-Britannia · Olaszország · Oroszország · Románia

Már csak 23 megírandó és 8 átalakítandó cikk maradt a 204-ből, a többi készen van. --Joey üzenj nekem 2011. május 2., 22:28 (CEST)

Mintegy 15 hónap után célegyenesbe értünk. Mint látható, már csak 3 nemzetcikk hiányzik (a francia azért még szép falat lesz), illetve 2 régebbit kell átalakítani (mind a brit, mind a magyar azért még jelentékeny munka lesz), de a lényeg, hogy már csak az utolsó 5 cikk van hátra! -- Joey üzenj nekem 2011. június 28., 21:31 (CEST)

Július 20-án Rugó befejezte az utolsó új nemzetcikket (Ukrajna), július 22-én pedig Battila27 egységesítette Magyarország cikkét. A brit cikk egységesítését és a sportolók neveinek még szükséges átírását leszámítva mintegy 16 hónap után végeztünk az eddigi legnagyobb projektünkkel, gratulálok mindenkinek! -- Joey üzenj nekem 2011. július 24., 17:10 (CEST)

Olimpikonok kategóriafa

T. Kollégák!

Az előzmények itt: Wikipédia:Kategóriajavaslatok/Archív21#Nem olimpiai bajnok olimpikonok kategorizálása

Az elmúlt időszakban megtörténtek az alábbiak:

  • Bottal ki lettek építve a nemzetek szerinti kategóriaág főkategóriái az összes nemzetre (pl. Kategória:Cseh olimpikonok, stb.) Úgy gondolom, hogy talán ez a legfontosabb ág a rendszerben, azonban a botos kiépítés után jelenleg van köztük üres kategória. Szerencsére ezen kategóriák ellen nem merült fel komoly ellenállási megnyilvánulás a Wikipédia közössége részéről. (2 megkeresés volt, mindkettőnél elmagyaráztam, hogy miről van szó.)
  • Ahol van érmesről cikk, ott az érmesek kategóriái is megvannak kézi kiépítéssel, a korábban hiányzó iw-k pótolva lettek, a kategóriakulcsok pedig javítva (arany - 1, ezüst - 2, bronz - 3, az adott nemzeti érmesek gyűjtőkat kulcsa az adott nemzeti olimpikonokban pedig a szóköz kulcs).
  • A 2008-as olimpia nemzetcikkeiben linkelt összes sportoló be lett kategorizálva.

Fentiek alapján a következő frissítésnél a Wikipédia:Olimpiaműhely/Szócikkek listája lapunk jelentős bővülést fog mutatni a korábbiakhoz képest. E miatt is fontos lenne, hogy a fentebbi szakaszban tárgyalt cikkértékelési javaslat végére mielőbb pont kerüljön, hogy megkezdődhessen a nagyszámú, ezáltal még besorolatlan olimpikonszócikk műhelyértékelése. --Joey üzenj nekem 2011. május 11., 13:00 (CEST)

Versenyszámcikkek egységesítése

A versenyszámcikkekre kellene egy irányelvet létrehozni, sok-sok különbséget találtam már az egyes cikkek között. A javaslatok:

  1. {{Olimpiai versenyszám infobox}}(?) mindenhova szükséges (sok cikken nincs). Infobox példa itt.
  2. "Érmesek" szakasz nem kell, mert az infobox tartalmazza ezeket az adatokat.
  3. Jelmagyarázatok sablonba helyezése (WR, OR, DNF, DNS, stb...), hogy egységes legyen (főképp azoknál a versenyeken érdekes, ahol különböző rekordok lehetnek, úgy mint világcsúcs, Olimpiai csúcs, stb), nem kell egyenként másolgatni.
  4. A rekordok elnevezésének és formátumának egységesítése. Láttam világcsúcs és világrekord megnevezést is. Formátuma is különbözik, valahol vastagbetűs, valahol nem. A korábbi rekord megjelenítésénél a zászlóNOBsportoló sablont használjuk, évszám nélkül, mint ebben a cikkben.
  5. Forrásként javasolnám a la84foundation.org oldalról a megfelelő fájlt belinkelni, ne csak a sport-reference legyen ott (amiről már kiderült hogy néhány esetben hibás lehet). A megfelelő fájl sokkal konkrétabban megjelölhető forrásként a versenyszámoknál, mint a sportágcikkeinél.
  6. A rendező ország, és a magyar versenyzőket külön háttérszínnel jelöljük-e? Van néhány cikk, ahol a továbbjutók vannak színekkel jelölve, illetve a döntőben is arany-ezüst-bronz színű a sor háttere. – Tomcsy üzenet 2011. június 28., 19:47 (CEST)


  1. evidens
  2. evidens
  3. OK
  4. Legyen világrekord, illetve olimpiai rekord, hiszen a listacikkek címei is ezt használják, lásd pl: Olimpiai rekordok listája gyorskorcsolyában. Viszont szerintem legyen vastagbetűs.
  5. OK
  6. Jó kérdés...
-- Joey üzenj nekem 2011. június 28., 20:12 (CEST)
A Férfi kalapácsvetés a 2008. évi nyári olimpiai játékokon cikkben módosítottam már. Kisebb felbontású monitoron a selejtező alatt nagy üresség van, mert széles a táblázat, és a navoszlop miatt csak lejjebb jelenik meg. A táblázatokban kell-e a sorbarendezhető opció? A hazai, magyar versenyzők színezése működhet, a továbbjutók úgyis jelölve vannak a megjegyzés oszlopban, az érmeseket meg lehet hogy nem kell színnel jelölni, az éremképek ott vannak előttük. – Tomcsy üzenet 2011. június 28., 20:49 (CEST)
Nem tudom, hogy kell e ez az opció, ez szerintem Mdavid89 (vita | szerk.) eredeti versenyszámcikkeinek a hozadéka/maradéka, érdemes volna szerintem őt is bevonni a megbeszélésbe. -- Joey üzenj nekem 2011. június 29., 00:55 (CEST)
Meghívtam ide. -- Joey üzenj nekem 2011. július 1., 12:25 (CEST)


  1. Mehet
  2. Szerintem végeredmény kell az ágrajzos versenyszámoknál a többi versenyző helyezése miatt.(lásd:cselgáncs,birkózás,tollas stb. szakágaknál) pl:itt mindenképpen a cikk aljára.
  3. A Q és q-nál kell általában mást beírni a többi lehet egységes.
  4. Legyen világrekord, illetve olimpiai rekord, lehet vastagbetűs.
  5. OK
  6. Lehetne, én is gondoltam rá de a zöld nem mutat olyan jól mert ugyanaz a továbbjutók színe.
--Battila27 vita 2011. június 28., 20:55 (CEST)
A rekordoknál döntsük el, hogy mit írunk vastag betűvel. Csak az eredményt, vagy a világcsúcs szót is? (vagy még mit). Ha új rekord van, akkor szerintem ott évszám-típussal kiegészítve lehet a zászlóNOBsportoló sablont használni. A rekord szakaszban előfordul olyan szöveg, miszeirnt "A tornát megelőzően", illetve a "tornán új rekord született". Mindkét helyen a torna szót cseréljük "versenyre" (bottal megoldható), mert ez jobb kifejezés szerintem.
Táblázatok fejlécében igyekeztem rövidíteni, az {{eszközleírás}}(?) sablont használva. Bevezető szövegezése is más (valahol 2008-as olimpiaként van a szöveg), szerintem a kalapácsvetésben leírt szöveg használható. – Tomcsy üzenet 2011. június 29., 00:33
A 3-as pontban leírt "Jelmagyarázatok sablonba helyezéséről" elbizonytalanodtam, sokféle kellene, és lehet hogy nem érné meg. Atlétikában futó.dobó számoknak más, úszáshoz más, stb. – Tomcsy üzenet 2011. június 29., 00:33 (CEST)
Érdemes volna műhelyallapra helyezni, mondjuk ide: Wikipédia:Olimpiaműhely/Irányelvek/Versenyszámcikkek formátuma. Hasonló módon el tudom képzelni más cikktípusunkról is a formai útmutató ilyen összeállítását. -- Joey üzenj nekem 2011. június 29., 20:46 (CEST)

Kissé megkésve, de én is beszállok. :)

  1. egyértelmű
  2. egyértelmű, Battila27-tel egyetértve, ahol van végeredmény, ott legyen végeredmény szakasz, de külön érmesek szakasz nem kell.
  3. ha lehet, oldjuk meg sablonnal. Túl sok eltérés nincs, bár ha bevesszük a kajak-kenu és evezést is, ott megint mást jelent a Q. Paraméterfüggő sablonnal, mennyire összetett?
  4. rekord és lehet vastagbetűs
  5. OK, csak lehet, hogy jelezni kellene, hogy nagy méretű pdf filera számítsanak :)
  6. jó lenne megkülönböztetni, de lehet, hogy nagyon összekeverné a táblázatokat, így inkább csak ártana -Rugó üzenőfal 2011. június 30., 11:09 (CEST)
Végeredmény szakasz mindenképpen kell, illetve egy olyan, ahol a helyezések vannak. Atlétikánál néhol pl. az első forduló táblázat is ennek számít. A döntőben 8-an vannak, emögé itt nem kell külön végeredmény rész. A lényeg, hogy a cikkből megtudható legyen valamennyi versenyző helyezése. A Q az atlétikában a dobószámokban is mást jelent. Rekordokkal kapcsolatban, van egy CR nevű rekord, amit kontinens rekordként jelölnek a cikkek. De a kontinens rekord általában AR szokott lenni (Area record - Területi rekord, ha szó szerint fordítunk), a CR pedig vb-n, Eb-n a Championship Record-ot jelöli (illetve itt jóformán az olimpiai rekordnak felelne meg, csak van rá külön szó). A jelöléssekkel kapcsolatos még, hogy pl. az atlétika éves cikkében magyarosan vannak rövidítve ezek a rekordok (VCS, OCS). A sorbarendezés előfutamoknál jó lehet, de a döntőben már nem tartom fontosnak, maximum a nemzet sorbarendezést lehetne használni. A névnél viszont sehol sem jó, mert az első név (általában keresztnév) szerint teszi sorrendbe. – Tomcsy üzenet 2011. június 30., 11:52 (CEST)
A kontinensrekordot nyilvánvalóan jelölni kell, ha már olyanok is szerepelnek, hogy egyéni rekord... Fentiekből az AR tűnik jónak erre, és igen, a CR-nek itt nincs értelme, mert az az adott versenytípuson (bajnokságon) elért rekordot jelenti, mint világbajnoki rekord és Európa-bajnoki rekord. Itt a versenytípus az olimpia, az olimpiai rekordra pedig már van külön jelölésünk.
A sportág éves olimpiai cikkében a versenyszámcikkekhez kell igazítani a jelöléseket. -- Joey üzenj nekem 2011. június 30., 12:27 (CEST)

Időkülönbségek

Az első helyezetthez viszonyított időkülönbségeket feltüntessünk-e a cikkekben? (Példa) Ha igen, akkor is külön oszlopban javasolnám, ne a megjegyzés oszlopban legyen. – Tomcsy üzenet 2011. június 30., 16:23 (CEST)

Szerintem mindenképpen. Persze pl. egy 100 méternél nincs értelme. :) -Rugó üzenőfal 2011. július 1., 08:51 (CEST)
Mely cikkeknél legyen? Melyik távolság a határ, vagyis honnan tól "van értelme"? – Tomcsy üzenet 2011. július 1., 11:14 (CEST)

Szerintem ahol csak egy futam volt ott végig, a rövidebb távoknál elődöntő és a döntő. Ugyan így lehetne az úszásnál. --Battila27 vita 2011. július 1., 11:42 (CEST)

Nem kellene úgy, hogy vagy mindenhol, vagy sehol se? Csak kérdezem. -- Joey üzenj nekem 2011. július 1., 12:25 (CEST)

Én annyira nem tartom fontosnak a különbséget jelölni, sok információ tartalma nem nagyon van (legfeljebb rögtön látható hogy pl. a győztes mennyire nyert), de ez az időadatokból is kitűnhet. Arra meg semmi biztosíték nincs, hogy pl 20 évvel ezelőtt az 5000 méter selejtezős volt, mert az elv szerint akkor már ott is jelölni kellene a különbséget (mert egy futam volt). – Tomcsy üzenet 2011. július 1., 12:34 (CEST)

Ősszintén nem szeretném letörölni amit eddig megcsináltam a hosszú távoknál elég sok idő volt. Meg szerintem a hosszútávoknál úgyis üresebb a táblázat, a rövidtávoknál van futam rajthely így legalább ez is többnek tűnik. A hosszútávoknál XX század elei eredményeit is ki tudjuk számolni. Én ezért javaslom a hosszútávoknál az időkülönbség feltüntetését. --Battila27 vita 2011. július 1., 13:00 (CEST)

Ez jogos, és nem csak atlétika, úszásról kell dönteni, hanem triatlon, alpesísí, sífutás számokban is lehet ilyen. – Tomcsy üzenet 2011. július 1., 13:07 (CEST)
Azon gondolkodok még, hogy a sok munkát megelőzendő, meg lehet-e oldani sablonnal az időkülönbség kiszámolását. Az adott versenyző és az első helyezett eredményét kellene egy sablonba írni, és a különbség kiszámolása automatikus lenne. Az adott versenyző eredményét is bele lehet olvasztani ebbe, így azt sem kellene kétszer leírni a szerkesztésben. – Tomcsy üzenet 2011. július 1., 13:10 (CEST)

Rekordok

Az új rekordokat hogyan tüntessük fel?

  • Úszásban például már az előfutamok során is született új világ- és olimpiai rekord, egy versenyszámban így több rekord is született. Csak a legutolsót jegyezzük fel, vagy pedig mindet?
  • Úszásban a váltószámokban az elsőként úszó hivatalos rekordot érhet el, és volt is ilyen. Ezt a rekordot feltüntessük-e a másik versenyszámnál is? (Példa 4×100 gyorson az első úszó 100 méteren világrekordot úszott, ezt feltüntessük-e a 100 méteres gyorsúszás cikkében?) – Tomcsy üzenet 2011. július 2., 16:51 (CEST)

Szerintem csak az utolsót mert az megy tovább a következő világ versenyre, az előfutam stb-ben elért rekordokat elég WR OR-el jelölni a megjegyzésnél. A váltó jó kérdés, talán a név mellé egy megjegyzést lehetne írni. --Battila27 vita 2011. július 2., 17:10 (CEST)

Szerintem is csak az utolsót jegyezzük fel. Előfordult viszont pl. olyan is, hogy egy előfutamban olimpiai csúcsot úszott valaki ,a következőben meg azt is tovább javították. Mivel nem futamonként jelenítjük meg, gondolom csak az utolsót jelöljük. A többi feledésbe merül, vagy "megcsillagozzuk"? A vegyest illetően ez esetben szerintem tüntessük fel, mivel időrendben később rendezték a 100 gyorsot, tehát akkor már az volt az élő rekord. -Rugó üzenőfal 2011. július 3., 10:32 (CEST)
Létrehoztam a fentebb említett lapot az irányelvekhez. – Tomcsy üzenet 2011. július 3., 15:40 (CEST)

Ne felejtsük el, hogy az olimpiai rekordoknál (régi és új egyaránt), illetve az olimpián elért világrekordoknál a ZászlóNOB sablonba az évszámot és a típust is meg kell adni! Ezzel biztosítva van, hogy mindig az akkori zászló képe jelenik meg a sportoló mellett. -- Joey üzenj nekem 2011. július 6., 18:56 (CEST)

Elismerés az Olimpiaműhelynek

Az Olimpiaműhely kimagasló teljesítményéért
Nem lehet nem észrevenni, hogy az Olimpiaműhely milyen fáradhatatlanul és igényesen dolgozik nap mint nap. Ez számomra nagy öröm, és nem győzök elég hálásnak lenni a műhely tagjainak, különösen Joeynak, Battila27-nek, Faustónak, Rugónak és Tomcsynak. Kívánok további lelkesedést és nagyon jó munkát mindannyiótoknak! --Petyko vita 2011. július 6., 18:57 (CEST)

Aztamindenit!! Nagyon-nagyon szépen köszönjük! :-) -- Joey üzenj nekem 2011. július 6., 19:10 (CEST)

Köszönjük szépen! -Rugó üzenőfal 2011. július 7., 09:55 (CEST)

Köszönjük szépen! A lelkesedéssel nem lesz baj, főleg ha Londonban a Magyarok érmeit nem győzzük számolni :-). --Battila27 vita 2011. július 9., 03:40 (CEST)

2018. évi téli olimpiai játékok

No, hát eldőlt, Phjongcshangban lesz 7 év múlva a téli olimpia! :-) Gratulálok mindenkinek, akik eltalálták ezt a szerkesztői tippjátékban! Az a kár, hogy nem lesztek ott jövő héten a Wikitáborban, pedig ihattunk volna rá egy kortyot! :)

Az olimpia cikkét majd aktualizálni kell kicsit. -- Joey üzenj nekem 2011. július 6., 19:05 (CEST)

Épp ez jutott eszembe, hogy kapjuk meg a nyereményt. :) Addig az olimpiáig még van egy kis időnk, viszont annál több dolgunk. :) -Rugó üzenőfal 2011. július 7., 09:53 (CEST)

Válogatottak, sakkolimpia

T. Műhelytagok!

Szavazásra bocsátandó kérdések:

1.A :Kategória:Vízilabda-válogatottak, kézilabda-, kosárlabda-, labdarúgó-válogatottak cikkei jelenleg nem a műhely által gondozott szócikkek közé tartoznak. Kérdés, hogy a válogatott csapatok cikkei bekerüljenek-e a műhely által gondozott szócikkek közé? (portálsablon, olimpiai kategória, és értékelősablon hozzáadása). Megjegyezendő, hogy labdarúgásban a korhatár maximalizáva van, nincsenek külön olimpiai labdarúgó-válogatott szócikkek. Támogatás esetén bekerülnek, ellenzés esetén nem.

  1.  ellenzem nem kimondottan olimpiai témájú szócikkek, sőt, az olimpiai rész a tartalom arányában elenyésző -Rugó üzenőfal 2011. augusztus 2., 09:17 (CEST)
  2.  ellenzem per fentiek -- Joey üzenj nekem 2011. augusztus 4., 23:25 (CEST)
  3.  ellenzem mégis ide szavazok, például az olimpiát rendezett városok cikkei sem tartoznak a műhely cikkei közé, hasonló okok miatt. – Tomcsy üzenet 2011. augusztus 10., 15:55 (CEST)

2. A sakkolimpiai bajnokok jelenleg a műhely által gondozott szócikkek közé tartoznak. Jelenleg csak "Magyar sakkolimpiai bajnokok" kategória létezik, "sakkolimpiai bajnokok" kategória nincsen. Kérdés, hogy a sakkolimpiával kapcsolatos szócikkek a műhely által gondozott szócikkek közé tartozzanak-e továbbra is, illetve az ezzel kapcsolatos szócikkek (Sakkolimpia) a műhelyhez tartozzon-e? Támogatás esetén maradnak. Ellenzés esetén nem maradnak, eltávolításra kerül a portálsablon, értékelősablon, és a sakkolimpiai kategória kikerül az Olimpia kategória alól. A sakkolimpiát nem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezi. – Tomcsy üzenet 2011. augusztus 2., 00:05 (CEST)

  1.  ellenzem, mert nem a NOB által szervezett játékokhoz kapcsolódik. A Diákolimpiák sem tartoznak a műhely cikkei közé, és ez szerintem így jó. – Tomcsy üzenet 2011. augusztus 2., 00:18 (CEST)
  2.  ellenzem hasonló okok miatt -Rugó üzenőfal 2011. augusztus 2., 09:17 (CEST)
  3.  ellenzem --fausto vita 2011. augusztus 2., 22:45 (CEST)
  4.  ellenzem -- Joey üzenj nekem 2011. augusztus 4., 23:25 (CEST)
  5.  ellenzem --Battila27 vita 2011. augusztus 10., 15:46 (CEST)

Döntés

Több hónap után lezárom a szavazást, a műhely úgy döntött, hogy a csapatsportok válogatottjainak szócikkei nem kerülnek be a műhely által gondozott szócikkek közé. A sakkolimpiai bajnokok szócikkei kikerülnek onnan. --Tomcsy üzenet 2012. március 11., 13:58 (CET)

Simone Koch

Sziasztok! A műhelytagok közül valaki rá tud nézni a Simone Koch szócikkre? Évek óta ott virít a lektorsablon (mondjuk első blikkre nem értem, hogy miért), emellett forrás nélküli. Megköszönném a segítségeteket! Cassandro Ħelyi vita 2011. augusztus 21., 12:47 (CEST)

2004-es nemzetcikkek

T. Műhelytagok!

Sziasztok! Elkezdtem szerkeszteni a nagyobb nemzeteket is. Eddig két dolgot vettem észre 2008 hoz képest.

1. Birkózásnál még volt csoport küzdelem, ott a pontozást összpontszámmal írtam mert nem vagyok biztos benne hogy voltak a menetek, a hivatalos dokumentumból sem tudtam kiigazodni. Az egyenes ki esési szakaszt is csoport kör szerinti pontozással íróm. Nem lehet pontosan ki igazodni a részeredményeknél a hivatalos dokumentumban. Így legalább egységes:)

2. Vitorlázásnál egy-két szám más volt mind 2008-ban azt könnyű lekövetni. Másik az hogy 2008-hoz képest nem volt érme futam megnevezés, tehát azt kihagytam.

3. Lovaglásnál díjugratásban a hivatalos dokumentumban nincs levonva a két doppingoló eredménye (ír és német) ezért +2hely előre lépés a szerkesztett versenyzőnél, hacsak nem előttük végzett. Lovastusa egy doppingoló (osztrák).

4.Evezésnél Egypárevezősöknél volt egyenes továbbjutó 2008-hoz képest, az elődöntő döntött arról hogy ki kerül az A,B vagy C futamba. Férfi Kétpárevezős- nél csak A/B futam volt C/D stb nem, lehet hogy a Női-is igy volt olyat még nem kellet szerkesztenem, ha majd lesz jelzem.

5.Cselgáncsnál csak a hetedig helyezettig rangsoroltak.

6.Tollasban csak 32-es főtábla, kevesebb versenyző 2008-hoz képest.

7.Ritmikus sportgimnasztikánál kötél helyett labda volt.

8.Strandröplabdában csak a két legjobb 3.helyezett jutott tovább a többi harmadik kiesett.

9.Asztalitenisz egyénibben nem volt selejtező 64-es főtáblán kezdtek. (csapat helyett páros küzdelmek voltak)

Gondoltam megosztom az észrevételeim. További eltéréseket találok itt jelzem. --Battila27 vita 2011. augusztus 25., 15:33 (CEST)

Jó munkát hozzá, és köszönjük! Mostanában szépen gazdagodnak a műhely nemzetcikkei :) Ha szükséges, akkor írd be ide, amit másképp kellene linkelni: Szerkesztő:Joeyline/Olimpiai versenyszámok/2004 nyár -- Joey üzenj nekem 2011. augusztus 30., 02:24 (CEST)

Átírások a 2004-es olimpiai cikkekben

A cikkek építésével párhuzamosan időközben alakulnak már a 2004-es nemzeti olimpiai cikkekben is az átírások. Kész van már:

A fentieken túlmenően pedig úgy épül a többi nemzetcikk, hogy azok a nevek, amik 2008-nál már át lettek írva, azok a 2004-es cikkekbe már eleve átírva kerülnek be. -- Joey üzenj nekem 2011. november 4., 19:26 (CET)

Üres kategóriák

Sziasztok!

Van az Azonnali törlésre váró lapok között egy csomó X ország olimpikonjai típusú üres kategória. Ezek tényleg törölhetők? --Malatinszky vita 2011. október 20., 22:58 (CEST)

A Kategória:Olimpikonok alatti kategóriafa kiépítése igen hosszas, jól előkészített műhelymunka eredménye, amelyben az egyes nemzetek szerinti fő kategórialapokat – pl. Kategória:Uruguayi olimpikonok – bottal építettük ki (HunyadymBot) egy Excel-táblázatban kézzel összeállított adatbázisból. A munkaanyag lektorálásában (a nemzetek melléknévi alakjainak helyesírási ellenőrzése) Pagony (vita | szerk.) is részt vett. Az elkészült életrajzi cikkek besorolása ezekbe a kategóriákba folyamatos, de természetesen vannak még köztük olyanok, amelyek jelenleg üresek. A nemzetek szerinti alkategórialapokat (az egységes rendszer alapján ugyanígy azonos formai-tartalmi felépítéssel) már kézzel hozzuk létre, amikor az már szükséges, vagyis ha van már bele cikk, mint pl. a Kategória:Tunéziai olimpiai bajnokok. Amíg adott nemzetbeli érmesről nincs cikk, addig csak az adott nemzetbeli főkategória van, de az viszont egyaránt az összes nemzetnél. A fentiek okán nem szabad ezeket a kategóriákat törölni, ezek egy jól szervezett rendszer részei! -- Joey üzenj nekem 2011. október 24., 14:59 (CEST)

Kedves műhelytagok!

Már csak 6 hét van rá, hogy cikkeket nevezzetek Az év szócikke 2011 versenybe. A versenyben a 2011-ben született, vagy korábban létrehozott, de idén jelentősen (~40%-kal) bővített kiemelt minőségű cikkek vehetnek részt. (A kiemelt státusz megléte nem feltétel.) Jelölni idén, és még 2012 első három hetében lehet.

A kategorizálás egyelőre még képlékeny, ez a jelölésektől függően még változhat. Sajnos vannak bizonyos kategóriák, amik a többihez képest le vannak maradva, ezért arra szeretnénk titeket kérni, hogy segítsetek a jelölésben!

Köszönettel: User:OrsolyaVirág és User:RepliCarter

2011. december 3., 22:45 (CET) (Postás: BinBot vita)

2012. évi téli ifjúsági olimpiai játékok

Holnap kezdődik! Majd próbáljunk meg viszonylag folyamatosan képben lenni (kinek-kinek mennyi ideje lesz rá), és legalább a magyarok eredményeit mihamarabb leközölni! :) -- Joey üzenj nekem 2012. január 12., 23:52 (CET)

Egyetlen olimpiás nemzetek cikkei

Javaslom, hogy az interwikik döntő többségénél látható konvenció szerint nevezzük át az egyetlen olimpián részt vett történelmi nemzetek (Saar-vidék, Észak-Borneó, Brit Nyugat-India, Jemeni Népköztársaság) cikkeit az adott évűre, a mostani cím pedig átirányítás legyen. Ennek megfelelően alakítsunk ki a 4 lapon az éves nemzetcikkekben alkalmazott tartalmat, amihez dolgozzuk be a most fent lévő alapinformációkat is, illetve ezen túl ha esetleg még valami pluszinformáció előkerül az adott nemzet olimpiai szereplését illetően, akkor azzal is egészítsük ki.

Vélemények? – Joey üzenj nekem 2012. március 9., 21:47 (CET)

Cirill betűs nevek átírása

Sziasztok! Tudna valaki segíteni az alábbi sportolók cirill és japán betűs neveinek az átírásában? A latin betűs névváltozatok a német nyelvű verziók.

Bulgária

  • Емилия Йорданова - Emilia Jordanowa – Emilija Jordanova

Fehéroroszország

  • Аляксандр Бабчын - Aljaksandr Babtschyn – Aljakszandr Babcsin
  • Юры Лядаў - Jury Ljadou – Juri Ljadav
  • Уладзімір Алегавіч Алянішка - Uladsimir Alegawitsch Aljanischka – Uladzimir Alehavics Aljanyiska
  • Анастасія Дубарэзава - Anastassija „Nastassja“ Dubaresawa – Anasztaszija Dubarezava
  • Ірына Крыўко - Iryna Kryuko – Irina Krivko (akiknél még hiányzik az apai név, azt be kellene szerezni a teljes címszóhoz)

Japán

  • 永井 順二 - Junji Nagai
  • 鈴木 芙由子 - Fuyuko Suzuki

Kazahsztán

  • Сергей Константинович Наумик - Sergei Konstantinowitsch Naumik – Szergej Konsztantyinovics Naumik
  • Ольга Михаиловна Полторанина, született Дудченко - Olga Michailowna Poltoranina, Dudtschenko – Olga Mihailovna Poltoranyina-Dudcsenko (szerintem hibás az eredeti íráskép, mert Mihajlovna kellene, hogy legyen az apai név)
  • Darya Usanova – Darja Uszanova

Oroszország

  • Андрей Александрович Маковеев - Andrei Alexandrowitsch Makowejew – Andrej Alekszandrovics Makovejev
  • Евгений Александрович Гараничев - Jewgeni Alexandrowitsch Garanitschew – Jevgenyij Alekszandrovics Garanyicsev
  • Дмитрий Владимирович Малышко - Dmitri Wladimirowitsch Malyschko – Dmitrij Vlagyimirovics Malisko
  • Тимофей Алексеевич Лапшин - Timofei Alexejewitsch Lapschin – Tyimofej Alekszejevics Lapsin
  • Алексей Анатольевич Волков - Alexei Anatoljewitsch Wolkow – Alekszej Anatoljevics Volkov
  • Максим Анатольевич Буртасов - Maxim Anatoljewitsch Burtassow – Makszim Anatoljevics Burtaszov
  • Ольга Геннадьевна Вилухина - Olga Gennadjewna Wiluchina – Olga Gennagyjevna Viluhina
  • Екатери́на Ви́кторовна Ю́рлова - Jekaterina Wiktorowna Jurlowa – Jekatyerina Viktorovna Jurlova
  • Екатерина Ивановна Глазырина - Jekaterina Iwanowna Glasyrina – Jekatyerina Ivanovna Glazirina
  • Яна Сергеевна Романова - Jana Sergejewna Romanowa – Jana Szergejevna Romanova
  • Екатерина Евгеньевна Шумилова - Jekaterina Jewgenjewna Schumilowa – Jekatyerina Jevgenyjevna Sumilova
  • Марина Александровна Коровина - Marina Alexandrowna Korowina – Marina Alekszandrovna Korovina
  • Анастасия Геннадиевна Загоруйко , született Романова - Anastassija Gennadijewna Sagoruiko, Romanowa – Anasztaszija Gennagyijevna Zagorujko-Romanova
  • Наталья Владимировна Сорокина - Natalja Wladimirowna Sorokina, született Gussewa – Natalja Vlagyimirovna Szorokina-Guszeva
  • Александра Николаевна Аликина - Alexandra Nikolajewna Alikina – Alekszandra Nyikolajevna Alikina


Örményország

  • Jekaterina Gennadjewna Winogradowa

Ukrajna

  • Артем Прима - Artem Pryma – Artem Prima
  • Роман Прима - Roman Pryma – Roman Prima
  • Олег Бережний - Oleh Bereschnyj – Oleh Berezsnij (akiknél még hiányzik az apai név, azt be kellene szerezni a teljes címszóhoz)
  • Наталья Леонидовна Бурдыга - Natalja Leonidowna Burdyga – Natalja Leonyidovna Burdiga (de az eredeti itt orosz, ukránul Natalija Leonyigyivna Burdiha lenne, bár nem ártana az ukrán íráskép is)
  • Юлія Валентинівна Джима - Julija Dschyma – Julija Valentinyivna Dzsima

A segítséget előre is köszönöm! -- Bahusz vita 2012. április 3., 11:00 (CEST)

A cirilleket átírtam, egy-két megjegyzést tettem hozzá (főleg a belaruszok és az ukránok apai nevét be kellene szerezni). – Joey üzenj nekem 2012. április 3., 11:55 (CEST)

Kösz a segítséget. Próbálom felkutatni a problémás neveket.-- Bahusz vita 2012. április 6., 06:43 (CEST)