Wikipédia-vita:Információgazdasági műhely

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szajci 7 évvel ezelőtt a(z) Felmérés témában

Új téma nyitásához, új kérdés feltevéséhez kattints ide!

Mindig alulra írd az újat, az egyes szakaszokon belül is!

Az automatizált aláírás előállításához az üzeneteid végére négy darab tildét (hullámvonalat) kell írni aláírás gyanánt. Ha szerkesztési nézetben az ábrázolt ikonra kattintasz, akkor egy elválasztójel és négy hullámvonal keletkezik, de persze közvetlenül is beírhatod a tildéket: ~~~~ amiből az automatizált aláírás lesz.

A műhely kialakítása[szerkesztés]

Mit látnátok még szívesen a műhelylapon? Mivel kéne még kiegészíteni a célkitűzést, mit kéne törölni belőle?

A műhelylapon az egyes szakaszokba beírtam néhány sort. Ott a minta, lehet folytatni!

--Karmela posta 2012. február 28., 18:52 (CET)Válasz

CitLib, CitPer[szerkesztés]

Vigyázat a {{CitLib}} és a {{CitPer}} sablonokkal, ezekben a könyvhöz, cikkhez tartozó linket a legügyesebben a cím= részben adhatjuk meg, például:

  • {{citper |szerző=Smith, Charles Hugh |cím=[http://www.dailyfinance.com/2010/12/11/americas-economic-illness-baumols-dis/#articleHeader America's Economic Malady: A Bad Case of 'Baumol's Disease] |év=2010 |hó=12 |nap=11 |periodika=Daily Finance }}

Ez lesz belőle:

--Karmela posta 2012. február 29., 11:55 (CET)Válasz

Robert Vallerand publikációi[szerkesztés]

Ezen a helyen: http://selfdeterminationtheory.org/faculty?id=141 egy sor Robert Vallerand publikációt lehet letölteni pdf formában.

--Karmela posta 2012. március 2., 14:34 (CET)Válasz

A Szellemi tulajdon cikkhez egyelőre nagyon kezdetleges ami van, így nem áll meg a lábán cikk gyanánt, azonnali törlés az ilyen sorsa, ezt is utolérte már.

Létrehoztam ezért a műhely munkaterületén egy piszkozatot, és amikor már valamennyire cikk kinézete van, majd akkor tesszük ki a cikkek közé egy átnevezés segítségével. Itt a piszkozat: Wikipédia:Információgazdasági műhely/Előkészületben/Szellemi tulajdon

Más cikk-kezdemények számára is ezt a helyet ajánlom: Wikipédia:Információgazdasági műhely/Előkészületben

--Karmela posta 2012. március 3., 23:13 (CET)Válasz

Az „Ajándékgazdaság” cikk[szerkesztés]

Tényleg szépen alakul, kerek lesz ez!

Picit javítottam a == Forrás == részen annak érdekében, hogy oda tudjanak ugrani a hivatkozások.

A cikk bevezetője egyelőre még hiányzik, de éppen az az előnye a saját munkaterületen való előkészítésnek, hogy ráér majd akkor megírni a bevezetőt a fogalom definíciójával és egy rövid összefoglalóval, amikor már minden más kész van. Míg ha egyenesen a cikkek között jönne létre a szöveg, akkor kezdettől szükség lenne egy ilyen bevezetőre.

Néhány észrevétel így menet közben, remélem, hogy nem kötekedésnek veszitek, hanem látjátok a segítő szándékot, és annak méltányolását, hogy a szöveg már kellően formázódik ahhoz, hogy érdemes legyen kritikusan is olvasgatni:

Ebből a mondatból: "Csak az tekinthető ajándéknak, ami a tranzakció során megsemmisül, tehát felhasználják, elfogyasztják vagy továbbajándékozzák." szerintem hiányzik, hogy nem az ajándékról általában, de még csak nem is a kialakulásában levő ajándékfogalomról általában, hanem csak bizonyos törzsi társadalmak ajándékfogalmáról van szó.

A rákövetkező mondatban az "a népmesékben" a magyar és más népmesékre is vonatkozik? Nem derül ki a szövegből.

"Ezt sokan a piaci csere előnyének tartják" -- itt precízebb lenne információ arról is, hogy ez a "sokan" a kutatók többség-e, vagy csak egy figyelemre méltó, de nem többségi csoport a téma kutatói közül. Ugyanitt jó lenne egy utalást is beszúrni egy olyan helyre, ahol valami hasonló kijelentés található.

"lelkek összekapcsolódása azáltal, hogy elfogadunk valamit egy másik lélektől" -- a Wikipédia (szerintem erősen javításra szoruló) lélek cikke aligha lesz segítségére az olvasónak ehhez a mondathoz. Nem lehetne-e olyan fogalommal operálni, ami megfoghatóbb egy tudományos szövegben? Vagy ha ez egy idézet értékű mondat, akkor mint olyat használni? Vagy egy ugyanabból a környezetből való definíciót mellékelni hozzá a lélekről, mint ahonnan ez az állítás való?

"A Minnesotai Egyetem felmérést végzett" -- jó lenne egy lábjegyzet ezen a helyen a felmérés publikációjára való utalással. Általában véve is: ahol a forrásul használt könyv olyan tényeit vesszük át, amit a könyv maga is máshonnan vett át, célszerű az utalásokat is átvenni.

Kérdésem a szándékról: Ennek az egyetlen szerzőnek a munkáiból készül a cikk? Ha ugyanis igen, akkor ezt a cikk címében is ki kellene fejezni. Ha viszont egy általánosabb megközelítésről van szó (örülnék, ha így lenne), akkor vigyázni kelle az olyan fordulatokkal, mint: "A szervadományozás esetében egy vese adományozás példáját veszi alapul a szerző."

--Karmela posta 2012. április 17., 13:30 (CEST)Válasz

Nyári cikkíró verseny[szerkesztés]

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! Üdv a műhelytagoknak!

A Wikimédia Magyarország Egyesület ismét cikkíró versenyre buzdítja a szerkesztőket, ezúttal a műhelyek saját témáinak körében. Minden műhely 1-2-3. helyezettjeit az egyesület Wikipédiás ajándéktárgyakkal jutalmazza.

Tudnivalók:

  • Szükség van a résztvevő műhelyekből két tagra, akik egyrészt szomorúan lemondanak a versenyzés lehetőségéről :-), másrészt vállalják, hogy saját műhelyükben meghirdetik és lebonyolítják a versenyt, az elbírálást. A szervezők az áldozatukért cserében biztosak lehetnek a tudatban, hogy kedves témájuk új szócikkekkel, műhelyük, ha csak ideiglenesen is, új tagokkal bővül, és ha sikeres a verseny, nekik is félreteszünk az ajándékokból a munkájuk elismeréseként.
  • A versenyt a két szervező megléte és a műhely aktivitása esetén indítjuk el egy-egy adott műhelyben.
  • A verseny időtartama július 1. és augusztus 31. közötti 2-3 hét lesz valamikor, attól függően, hány műhely jelentkezik, ezt még pontosítjuk.
  • A versengő cikkeknek a verseny időszaka alatt kell megszületnie és befejeződnie, illetve meglévő cikkek kibővítésével is részt lehet venni.

Természetesen a résztvevőknek nem muszáj műhelytagnak lenniük. Egy szerkesztő akár több műhely versenyén is részt vehet, a különösen ügyes szerkesztőknek félreteszünk néhány különdíjat. A cikkek írásakor a szerkesztők legyenek figyelemmel az alapvető formai szabályokra (cikkfelépítés, források), a cikk elkészülésekor a cikket listázni kell a műhely által megadott oldalon.

Ha tehát akad a műhelyben két szervező tag, 2012. július 1-ig jelentkezzetek a vitalapomon. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. június 27., 22:36 (CEST)Válasz

Felmérés[szerkesztés]

Kedves Műhelytagok!

Annak felmérésére, hogy melyik műhely aktív és melyik nem, egy üzenetet hagyok itt nektek. A felmérés célja annak a megállapítása, hogy egy ide érkező kérdésre kap-e belátható időn belül választ a kérdező. Amennyiben aktív a műhely, kérlek reagáljatok rá. Kérem, hogy olyan válaszoljon, aki rendszeresen figyeli ezt az oldalt és ne olyan, aki véletlenül vette észre az FV-ben. Szajci pošta 2016. december 20., 20:20 (CET)Válasz