Wikipédia-vita:A hónap szócikkeinek műhelye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Indulás: május 20.[szerkesztés]

Arra gondoltam, hogy nem várnánk meg a szavazással a hónap végét, hanem elindulnánk már május 20-án. Utána minden hónap elsején kezdenénk a munkát a legtöbb szavazatot kapott 2 szócikken (ha nem lehet eldönteni, akkor az nyer, amelyiket hamarabb jelölték). Szóval az első "hónap" máj 20-tól tartana júni 30-ig.

nyenyec  2005. május 16., 00:59 (CEST)

Hééé, ez ma van! Akkor nosza :) Alensha 2005. május 21., 21:51 (CEST)

És ma van vége... Kíváncsi vagyok a végeredményre :-D Na egy gyors értékelés: a Miskolc nagyon korrekt lett, a Római Birodalom cikket talán csak a mérete és a kevés hozzáértő szerkesztő miatt kicsit még piros az egész. De nagyon jó lett! Köszönet mindenkinek! --NZs 2005. július 1., 00:55 (CEST)

XXX Elnézést, csak azért jöttem be, hogy felhívjam a figyelmet egy apró tévedésre Radnóti életrajzánál. Erdélyi (Glotter) Ágnes Radnóti féltestvére (nem unokatestvére), Apja 2. feleségétől, Molnár Ilonától. A közeljövőben nem jövök be, de kisebb feladatokra megkérhettek, ha szükséges. "Sok autó jár itt" c. versben is erre utal. Ny. magyartanár vagyok. Spieli. 2009.05.17.– Spieli vita 2009. május 17., 19:06 (CEST)

Holtverseny[szerkesztés]

Tényleg, akkor mi van, ha holtversenyben van a 2. helyen két cikk, mint most Budapest és Írország? Lesz vmi ilyen megegyezés, hogy először a korábbit, vagy a névsorban előrébb levőt, vagy hogy úgy alakítsuk, hogy 2 témailag különböző cikken dolgozzunk (tehát ha az egyik pl. ország, akkor a másik ne az legyen, hanem pl. zeneszerző, meg ilyenek?) – Alensha  * 2005. július 16., 23:17 (CEST)

Szerintem legyen egyszerűen a korábban elkezdett. -- nyenyec  2005. július 17., 00:23 (CEST)

Félresikerült július[szerkesztés]

Hát, a Duna és Magyarország nem muzsikált valami fényesen... Hagyjunk egy kis szünetet, vagy felkötjük a gatyánkat augusztusban? :) -- nyenyec  2005. július 31., 05:14 (CEST)

szerintem maradjanak ezek augusztusban is, tébnyleg nem sokat nyúlkáltunk hozzájuk... Alensha  * 2005. július 31., 13:39 (CEST)

Jó lenne, ha tényleg csak azok szavaznának egyes szócikkekre, akik azon dolgozni akarnak, mert különben fogjuk-meg-és-vigyétek lesz belőle... Igen, augusztusban is maradjanak ezek, hátha felébred egyesek lelkiismerete :) - Serinde 2005. július 31., 16:08 (CEST)

Ööööö... sok melóm volt ebben a hónapban, nem is mindig voltam itthon, meg túl meleg is van az ilyesmihez most... magyarázom a bizonyítványom Alensha  * 2005. július 31., 22:56 (CEST)

Helyes, egyetértek, akkor maradnak ezek. Hajrá augusztus! :) -- nyenyec  2005. július 31., 21:45 (CEST)

Oké, de akkor mindent bele! (Mondom én, aki eddig is lógattam a lábam...) --DHanak :-V 2005. augusztus 1., 18:30 (CEST)

egyesek nem szégyellik magukat és lazsálnak... :-) Alensha  * 2005. augusztus 1., 18:32 (CEST)

Félresikerült szeptember[szerkesztés]

Ezt a hónap szócikke izét csináljuk még? Tudtam, hogy jó lesz elsőnek benyomni a Miskolcot, mert utána lehűl a lelkesedés :-) Viccet félretéve, én csinálgatom Budapest történelmét, amikor kedvem van hozzá, de annyira nem alakult ki a cikk. A barokk talán egy fokkal többet fejlődött, de még mindig nem az igazi. Meghosszabbítsuk őket, váltsunk a következőre, vagy hagyjuk a fenébe az egészet? (azt azért sajnálnám...) Alensha  * 2005. október 4., 17:24 (CEST)

Hosszabbítsuk, hátha valaki kedvet kap hozzá. Mondjuk, ha egy cikk mozgásban van, láthatóan könnyebben fognak hozzá mások is, úgyhogy nyugodtan javítgasd azt a szekciót :) -- Serinde 2005. október 4., 19:24 (CEST)

Szerintem meg változtatni kell, mert ha eddig nem ugrottak százak neki, ezentúl sem fognak. Ha változást látnak, hátha több kedvük lesz. NCurse 2005. október 4., 19:28 (CEST)

Az elmúlt cikkekből okulva nem. Ugyanis mindig az a két cikk kerül oda, amire a legtöbben szavaztak, hiába van ott a figyelmeztetés, hogy lehetőleg olyanra tedd a voksodat, aminek a megírásában segíteni is fogsz. A másik probléma, hogy ha valamit egyszer felterjesztettek, az soha nem lesz visszavonva, még ha odakerülésekor már nem valószínű, hogy sokat fognak rajta javítani. Mondjuk a Budapest cikk esetén pont elvárható lett volna a jelentős javulás... Nem tudom, át kellene gondolni az egész koncepciót. Csak a nagy vitázások közben nehéz konstruktív, segítőkész közösség kialakítása, amire szükség lenne egy ilyen projekthez :( - Serinde 2005. október 4., 19:34 (CEST)

Azért a barokk sztem jó lett (egy rész kivételével), de azért a barokk zene sztem egész zsír lett (önfényezés rulz)... --NZs 2005. október 4., 20:06 (CEST)

A barokk csonk részéhez valószínűleg komoly hozzáértő kellene, a többihez már csak kékítőt kell önteni :) A problémás cikk most a főváros volt - Serinde 2005. október 4., 20:10 (CEST)

Most, hogy talán lecsendesült a háborúk morajja s felvirult a béke, mint egy zöld olajfa (© Arany Jani), talán majd kedvet kapnak a szerkesztők ehhez is. A Bp. történelme részt majd még piszkálom. A barokk zene szerintem is zsír. :) Alensha  * 2005. október 4., 20:17 (CEST)

Akkor októberben nem lesz szavazás új cikkekről? Egyébként, ha mindig csak humán témaköröket szavaztok meg, akkor a fél szerkesztőgárda ki van zárva a hónap szócikkei műhelyből. Tudom, h szakbarbárnak tűnök, de én pl szívesen dolgoznék a hónap szócikkei műhely keretein belül egy tudományos témán. Köszi NCurse 2005. október 8., 16:03 (CEST)

Szerintem ennek az a lényege, hogy olyanokat vákasszunk, amik minél általánosabb témák, tehát nem áll fenn a veszély, hogy a potenciálisan rajta dolgozók 90%-a sík hozzá :-) Nagyon érdekes téma pl. a genetikai betegségek, de ha én belenyúlnék egy olyan cikkbe, abból katasztrófa lenne. Talán majd ha nagyobb wiki leszünk, és nemcsak egy-egy ember ért egy adott szakterülethez, akkor jó lesz úgy, hogy egy humán, egy reál téma. Alensha  * 2005. október 8., 18:11 (CEST)

Én értelek, de példám egy végletet mutat. Egy nagyobb olvasóközönséget érintő téma lenne a megfelelő. És én tartom, hogy nem szerkesztőszámtól kell függővé tenni az egy humán egy reál hónap szócikkét. Sztem ez lenne a helyes. Egyébként is a Wikipédisták szakterületek szerintben találunk számos reál beállítottságú szerkesztőt. Így, mint manapság az élet minden területén kirekesztettnek érzem magam, csak azért, mert engem legnagyobb mértékben a reál dolgok érdekelnek és csak belejavítani tudok (no meg bevallom, akarok) humán jellegű cikkekbe. Tehát a jelenlegi állapot nem fair :) NCurse 2005. október 8., 19:07 (CEST)

Figyelj, szócikket bárki javasolhat ide, ha tudsz egy jó tudományos cikket, amin szívesen dolgoznál, nyugodtan vesd fel itt szavazásra, és majd csatlakozik a többi reálos :-) Alensha  * 2005. október 8., 21:31 (CEST)

NCurse: en valoszinuleg megszavazom amit javasolsz.:) Egyebkent ha nem eleg jo a honap szocikke, akkor az epp maximalis kiemelt szocikket be lehet emelni potlasnak, es uj kiemelt szocikket hozni fel a javaslatokbol. Erdekes modon kiemelt szocikkeknel van nagy nyuzsges. (Rajottem, hogy hulyeseg, a honap szocikkenek nem az a funkcioja, hogy kikeruljon. Ugy tunik, hogy a nyuzsgest az hozza meg, ha van valami tet. Az, hogy kikerul, az egy tet. Arra dolgoznak az emberek. Csak ugy jutalom nelkul nem. (kommunizmus suxx):) Lehet, hogy ez a muhely igy nem mukodik, es a kiemelt szocikkek dolog az, ami jo minosegu szocikkek megirasara ad motivaciot. Tehat ez itt felesleges intezmeny.) --Math 2005. október 20., 17:42 (CEST)

Sikertelen jelölések[szerkesztés]

„A másik probléma, hogy ha valamit egyszer felterjesztettek, az soha nem lesz visszavonva, még ha odakerülésekor már nem valószínű, hogy sokat fognak rajta javítani.” mondá Serinde.

Javaslat: ha valamire nem érkezik legalább 4 szavazat 2 hónapon belül, vegyük le. (előző mondatomban a számok tetszés szernt variálhatóak, csak egyezzünk meg valamiben.) Persze ettől még dolgozhat rajta az a 3 emberke, aki szavazott rá, annál nagyobb dicsőség nekik, ha mégis szép cikk lesz belőle. Alensha  * 2005. október 8., 18:37 (CEST)

Ezt pontosabban ki kellene dolgozni és feltenni javaslatba a Kocsmafalon :) Jelenleg sajnos alapvetően alacsony az érdeklődés a hónap szócikkei irányában - mondjuk az angol wikin hasonló dolgokra panaszkodnak majdnem minden "collaboration" esetén, úgyhogy ez sajnos nem egyedi... -- Serinde 2005. október 9., 12:15 (CEST)

Elég, hogyha időnként megnézzük a többhónapos, legesélytelenebbnek tűnő jelölteket és kivesszük őket. Én ezt most elkezdtem néhány májusi jelölttel. -- nyenyec  2005. október 20., 17:35 (CEST)

Csinaljunk belole iranyelvet, es szavaztassuk meg. Hataridovel es szavazatszammal. 4 szavazat, 2 honap az szerintem jo. Az erdeklodes javitasaval nem sokat lehet kezdeni. Talan a torleseknel eszbe kapnak. --Math 2005. október 20., 17:39 (CEST)

Jó ötlet, de csak a vitalapra írom[szerkesztés]

Mi lenne, ha legközelebb a [[Kategória:Csonkok]] lenne a hónap szócikke? Komolyan kéne szerintem propaganda annak, hogy csonktalanítsunk lassan... ˘˛˘ 2005. november 3., 22:42 (CET)

Szerintem nem hülye ötlet, és amikor Budapest volt a téma, terveztem is a csonkjai csökkentését, de valahogy kiment a fejemből. (A többi eddig jelöltnek nem volt saját csonk kategóriája.) Az összes csonkot azonban nagy falat lenne, most már szépen vannak rendszerezve, abból lehet 1-2 alkategóriát választani. (lehetne, ha nem fulladna be ez az egész műhelykezdeményezés :( Eszméletlen sok csonk van, az igaz. A településeket vállalom (majd… valamikor…) :) Alensha  * 2005. november 3., 22:58 (CET)

Jó ötlet, de azt hiszem nem ennek a műhelynek a keretében kéne megszervezni, mert itt ugye arról lenne szó, hogy fókuszálni próbáljuk az energiánkat 2 szócikkre. Talán vesd fel a Kocsmafalon. -- nyenyec  2005. november 3., 23:30 (CET)

Szünet[szerkesztés]

Hát, eléggé elapadt a lelkesedés. Volt pár szép pillanat, de jelenleg a nullához közelít az aktivitás. Azt javasolnám egy időre függesszük fel a működést, amíg nem jönnek újabb résztvevők.

-- nyenyec  2005. december 1., 19:01 (CET)

Hé! Én itt vagyok, Chaplin forever!!!

Nikita 2005. december 4., 16:33 (CET)
Nemrégiben levettem a userlapomról 8( Lehet, hogy jobb volna az enwiki össz-wiki projektjeit átvenni, követni, mint amilyen a Tongai Királyság volt legutóbb. – (szerintem) Váradi Zsolt 2005. december 4., 16:57 (CET)

Szerintem is. --NZs 2005. december 4., 18:10 (CET)

Csatlakozom. A Wikidézeten sem működik ez a hónap cikkei műhely. Ááá, no érdeklődés, no power. :( NCurse üzenet 2005. december 4., 19:52 (CET)

A hónap szócikkei műhelynek mi értelme van? --Vince 2006. június 14., 16:36 (CEST)

Tisztelt portálüzemeltetők és műhelytagok! (helyesírási átnevezés)[szerkesztés]

A Kocsmafalon szóvá tett helyesírási anomália rendezése céljából az ötletbörze után Adam78 helyesírási guru-kollégával összeállítottunk egy listát a portálok és műhelyek elfogadható neveiről, és ezeknek megfelelően átneveztük egyenként az összes problémás műhelyt és portált. Sajnos a kocsmafalon megjelent felvetéseinkre nem reagáltak kellő számban az érintettek, tehát magunk döntöttünk a lehetőségek közül valamelyik mellett. Természetesen ha a fenntartók és műhelytagok másik variánst szeretnének, általában van több megoldás, de a régi biztosan nem stimmelt. Kérjük azokat, akik nem tudnak megbékélni az új nevükkel, írjanak a vitalapomra, hogy a helyesírás számára is elfogadható variáns szülessék, de semmiképp ne nevezzék vissza a biztosan rossz változatra. Aki elfogadhatónak tartja az új nevet, kérjük minden vonatkozó allapot nevezzen át, a portáloknál ezt megtettük kézzel, a hivatkozásokat pedig Cherbot írja át automatikusan, azzal nem kell törődni. Köszönjük a megértést. Alább következik az új nevek listája:


MŰHELYEK

„A hónap szócikkei” műhely --> A hónap szócikkeinek műhelye
Állatok műhely --> Állatok műhelye
Anatómia műhely --> Anatómia-műhely
Beszélő Wikipédia műhely --> A Beszélő Wikipédia műhelye
Biológia műhely --> Biológia-műhely
Cikkértékelés műhely --> Cikkértékelési műhely
Csillagászat műhely --> Csillagászati műhely
Évek műhely --> Évek műhelye
Film műhely --> Filmműhely
Kategóriák műhely --> Kategóriák műhelye
Kezdőlap műhely --> Kezdőlapműhely
Könnyűzene műhely --> Könnyűzenei műhely
Labdarúgás műhely --> Labdarúgás-műhely
Magyar települések műhely --> Magyar települések műhelye
Magyar történelem műhely --> Magyar történelmi műhely
Magyarország települései műhely --> Magyarország településeinek műhelye
Nyelvészet műhely --> Nyelvészeti műhely
Ókor műhely --> Ókorműhely
Országok műhely --> Országok műhelye
Segítség műhely --> Segítségműhely
Szabad Szoftver műhely --> Szabad szoftverek műhelye
Televíziósorozatok műhely --> Tv-sorozatok műhelye
Térképészet műhely --> Térképészeti műhely
Természettudomány műhely --> Természettudományi műhely
Világörökség műhely --> Világörökség-műhely
Wikipédia műhely --> Wikipédia-műhely


PORTÁLOK

Biológia portál --> Biológiaportál
Csillagászat portál --> Csillagászati portál
Film portál --> Filmportál
Filozófia portál --> Filozófiaportál
Fizika portál --> Fizikaportál
Földrajz portál --> Földrajzportál
Informatika portál --> Informatikaportál
Írás portál --> Írásportál
Közgazdaságtan portál --> Közgazdaságtan-portál
Matematika portál --> Matematikaportál
Ókor portál --> Ókorportál
Orvostudomány portál --> Orvostudományi portál
Politika portál --> Politikaportál
Törökország portál --> Törökország-portál
Történelem portál --> Történelemportál

Adam78 nevében is üdv. | Bennó Pffffft.gif idemondjad/mitművelt 2007. február 22., 20:48 (CET)