Wikipédia-vita:Új szerkesztők támogatása/Mentorálás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Archive

Archívum (?)


MENTOROK FIGYELEM! SEGÍTSÉGKÉRÉS![szerkesztés]

Eszmecsere a mentorálásról[szerkesztés]

Kétféle mentor[szerkesztés]

Visszahozva az archívumból

Kiegészíteném a mentorok táblázatát egy olyan rovattal, hogy az illetőt fel lehet-e kérni név szerint is, vagy csak ő akar mentoráltat választani a segítségkérők közül. Ne kelljen ezt mindenkinek egyenként beleírnia. Amikor a mentorálás gondolata felmerült, rögtön jeleztem, hogy a második változatban szívesen részt vennék, az elsőben nem. (Legyen módja a mentornak is választani, és ne kelljen valakinek a szemébe modania, hogy bocs, de veled nem akarok foglalkozni.) Bináris ide 2007. november 10., 10:22 (CET)

Kérlek egészítsd ki a táblázatot. Azért lehetőleg ne vegyen el sok helyet a bemutatkozástól! Animated flower.GIFKarmelaposta 2007. november 10., 11:43 (CET)
Jobb ötletem van: Zárjad le a bejegyzésedet valami ilyesmivel:
Csak ritkán érek rá, ezért ne kérjél név szerint. Ezt írd a felhasználói lapodra: {{Mentort kérek}}
Animated flower.GIFKarmelaposta 2007. november 21., 21:10 (CET)
Ravasz, ravasz, és jó ötlet. Köszönöm. Bináris ide 2007. november 21., 23:10 (CET)

Referencialista[szerkesztés]

Talán nem lenne nagy hülyeség, ha egyes szerkesztőek esetlegesen írnának magukról valamiféle referenciát, hogy milyen nagyobb, fontosabb közreműködésük volt a wikipédián. Így talán a segítségkérő user jobban ki tudna igazodni, hogy melyik mentort is érdemes választania. Pupika Vita 2007. november 28., 21:20 (CET)

Userlapokon szokott lenni, ráadásul nem is rövid, szóval nem feltétlenül lenne hasznos. – Beyond silence Sort both.svg 2007. november 28., 21:37 (CET)

De azért a listában ott lehetne, hogy milyen mélységig lehet számítani az illetőre, a "síma" szoftveres kezelésen felül pl. hogy érdemes könnyűzenei cikket csinálni, ezt nem feltétlenül tudja egy főleg politikában utazó user. De ez csak egy ötlet, ti látjátok. Pupika Vita 2007. november 28., 22:32 (CET)

Sokan odaírtuk, ki mihez ért... ez mutatja azt amit te mondasz. Pilgab Lóhere.PNG üzenet Mail-forward.svg 2007. november 28., 22:58 (CET)

Jó, értem. Pupika Vita 2007. november 28., 23:27 (CET)

Nem válaszolósok[szerkesztés]

Nem lenne jó valami kérést ki tenni, hogy csak olyanok tegyék ki a sablont akik kérnek is segítséget... mert kicsit unalmas hogy össz-vissz nem tudom mennyiből még csak egy volt olyan aki aktívan reagált is. Nem túl hálás így a mentorálás, többet adminisztrálok mint amennyit segítek, ehh. :'( – Beyond silence Sort both.svg 2008. január 7., 01:14 (CET)

Úgy tűnik, hogy Timis abla most egy jó megoldást talált: a jelentkezőnek előszörre csak egy üzenetet hagyott hátra, minden más adminisztrációval vár amig jelentkezik az új szerkesztő.
A bejelentkezést megkönnyítendő készítettem egy sablont: {{Leszek-a-mentorod}}(?) .
Ez én még azzal is kiegészíteteném, hogy itt legfelül, az új szerkesztő neve mellé be lehetne írni, ha valaki már jelentkezett nála.
Animated flower.GIFKarmelaposta 2008. január 7., 10:37 (CET)
Na ez nem rossz ötlet! Nem elég csak kitörölni a nevét, ha valaki már jelentkezett nála? – Beyond silence Sort both.svg 2008. január 7., 11:41 (CET)
Amig a segítségkérés az új szerkesztő userlapján rajtavan, addig ő benne van a segítségkérők kategóriájában, tehát a sárga gomb mutatja továbbra is. Jobb ha legalább itt fönnt látszik, hogy valaki már elkezdett vele foglalkozni. Animated flower.GIFKarmelaposta 2008. január 7., 11:47 (CET)
Úgy gondoltam hogy a segítség kérést kicseréljük a {{Leszek-a-mentorod}}(?)ra. – Beyond silence Sort both.svg 2008. január 7., 12:02 (CET)

Életkor és szerkesztésszám[szerkesztés]

Konkrét esetből kiindulva javasolnám, hogy aki még nem tette meg, tegye egyértelművé életkorát a mentorsablonján, persze nem muszáj pontosan odaírni, én is csak annyit írtam, hogy nyugdíjas vagyok. Annak alapján a mentorálást igénylő maga eldöntheti, hogy kit érez önmagához illőnek.

Mit gondoltok, feltüntessük-e a szerkesztések számát is? WikiThanks.pngKarmelaposta 2008. március 8., 15:17 (CET)

Szerintem a szerkesztésszám fölösleges. Aki odakerül, hogy mentor legyen bizos, hogy megvan már az elegendő szerkesztése, hogy el tudja látni a feladatát + egy újonc meg azzal szerintem nem tud mit kezdeni, hogy nekem 8 000 vagy 5 000 szócikkbeli szerkesztésem van. Pilgab Lóhere.PNG üzenet Mail-forward.svg 2008. március 13., 11:22 (CET)

Az szerencsére máris szokásban van, hogy odaírjuk, ki mióta szerkeszt. WikiThanks.pngKarmelaposta 2008. március 13., 11:26 (CET)


Amikor jelentkezel egy új ügyfélnél[szerkesztés]

Kérlek tegyél valamit az ellen, hogy a legfrissebb ügyfeled tovább is látszódjon a segítségkeresők kategóriájában. Tedd rá a saját mentorsablonodat a userlapjára, vagy ha nem akarod elkötelezni magad amig vissza nem jelentkezik a {{Leszek-a-mentorod}}(?) sablon hatására, akkor tedd kérlek a segítségkérését nowikibe. Máskülönben valahányszor rákattint valaki más a sárga gombra,feleslegesen néz utána az új ügyfélnek. WikiThanks.pngKarmelaposta 2008. május 5., 11:26 (CEST)

Én eddig is így jártam el, mindenki kövesse! – Beyond silence Sort both.svgÜz 2008. május 6., 09:19 (CEST)


A mentoráltak írták[szerkesztés]

float

Egy új lapot nyitottunk arra, hogy új szerkesztőink a mentorálás során szerzett tapaszalataikról beszámolhassanak. Azt remélem, hogy mentoraink új erőt, késztetést kapnak majd ezekből a beszámolókból.
A Wikipédia-szerte szétszórtan fellelhető megjegyzéseket is másold oda, ha ilyenről tudsz!
Ne resteld odamásolni a dicséretet akkor sem, ha ez neked szól – az ilyesmi a többi mentort is motiválja.
WikiThanks.pngKarmelaüzenőlap 2008. november 16., 16:45 (CET)


2012. február[szerkesztés]

Jelentkezem mentornak (Margit51)[szerkesztés]

Szervusztok! Ha szükség van rám, jelentkezem mentornak, amennyiben ti is elfogadjátok személyemet. Szerkesztői üdvözlettel: Margit Flag of Hungary.svg  (üzenet) 2012. február 8., 15:30 (CET)

Margit, örömmel üdvözöllek a többi mentor nevében is körünkben. Mindig jól jön az erősítés, mert folyamatosan jönnek segítségkérések, és csak kevesen reagálnak rájuk.
Felsorolok néhány tanácsot, és ha segíthetek, csak szólj:
  • Ha egy segítségkérőnél reagálsz, akkor a segítségkérését azonnal tedd nowikibe, hogy ne riogassa a többi mentort. Ha aztán az illető válaszolt is, akkor ezt másold be az ő bemutatkozólapjára vagy az üzenőlapjára: {{Szerkesztő:Margit51/mentorsablon}}. Ez lesz belőle:
Jean-Baptiste Siméon Chardin 015.jpg
Újszerkesztő igénybe veszi a mentorálást.

Ez a szerkesztő új a Wikipédiában, és még segítségre van szüksége. Kérlek, vedd ezt tekintetbe, és szükség esetén segítsd.

Újszerkesztő mentora Margit51, és szívesen megválaszolja az ő vitalapjára írott kérdéseket.

Az első időkben fellépő gondokhoz a Kocsmafalon is segítséget lehet kérni.

  • Ha jónak látod, akkor tedd ki a bemutatkozólapodra ezt a userboxot: {{Userbox/Mentor|Margit51}}. Ez lesz belőle:
Jean-Baptiste Siméon Chardin 015.jpg Ez a szerkesztő a mentorműhelyen keresztül is elérhető mentor.


A Kategória:Mentorok kategóriába is ettől kerülsz bele.
  • Ha az üzenőlapodon elhelyezed valahol ezt a sablont: , akkor hamar észreveszed, ha valaki segítséget keres: {{segítséget kérnek}}
  • Ha valami elavultat fedezel fel az ajánlott lapokon, nyugodtan javítsd.
  • Ne keseredj el azon, hogy sok segítségkérő rögtön eltűnik a szürke ködben, soha nem szerkeszt, nem reagál a jelentkezésedre. Éppen ezért csak annyival szoktuk kezdeni, hogy rátesszük az üzenőlapjára a {{subst:Leszek-a-mentorod}} sablont, nowikibe tesszük a segítségkérését a bemutatkozólapján, és megvárjuk, hogy reagál-e. Fontos, hogy világossá tedd a számára, hogy hova várod a kérdéseit.
  • Használd és bővítsd a Kategória:Mentorálásban és a Kategória:Tippekben felsorolt sablonokat, amiknek jó részét a Wikipédia:Gyakran ismétlődő kérdések lapon is viszontláthatod.
  • Ha valamire nem tudnál válaszolni, akkor írd ki a kérdést a Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek) lapon.

Jó munkát és szorgos mentoráltakat!

--Karmela posta 2012. február 8., 16:04 (CET)

Köszönöm az információkat, úgy látom, hogy végigmentem a mentorálási eljáráson, mindkét listára beírtam magam. Üdv.:Margit Flag of Hungary.svg  (üzenet) 2012. február 8., 17:04 (CET)

2012. május[szerkesztés]

Jelentkezem mentornak: Farkasgergely[szerkesztés]

Szeretnék jelentkezni mentornak. Eddig is segítettem szerkesztőket, kit vitalapos kérés alapján, kit úgy, hogy magán e-mailben keresett meg. Hivatalos mentorként még többet tudnék segíteni. Üdvözlettel: FarkasgergelyPisces symbol.pngÜzenet 2012. május 18., 07:02 (CEST)

2012. július[szerkesztés]

Jelentkezem[szerkesztés]

Szeretnék mentornak jelentkezni, úgy érzem, kellő tapasztalatom van rá. Mindig is szerettem segíteni másokat, úgy érzem, mentorként ez jobban kiteljesülhet.

Kellemes Szerkesztést!

Mentortalálkozó[szerkesztés]

Sziasztok!

Ha bármikor kedvetek szottyanna egy találkozót összehozni, a Wikimédia Magyarország Egyesület budapesti, Madách Imre téri irodájában /33nm/ bármikor tető alá tudjátok hozni :) (kapcsolat az egyesülettel)

Az egyesületnél utazási (vonat, busz), illetve egyéb (pl kaja a talira :) ) támogatásra is lehet pályázni (nincs kritérium, csak keret, amit ki lehet meríteni). Lásd: [ pályázatok ].

Azért van az iroda és a pályázati lehetőség is, hogy használjuk, úgyhogy bátran :)

Üdv, --Vince blabla :-) 2013. március 28., 20:08 (CET)

Köszönjük! --Karmela posta 2013. március 28., 21:20 (CET)

Egy szerkesztőnek több mentora is lehet?[szerkesztés]

Csak azért kérdezem, mert például nekem lehet, hogy nem tud egy mentor mindenben segíteni, mert nem mindenhez ért elég mélységekben. Például valaki jól érthet a sablonok készítéséhez, más a cikkek írásában és a másokkal való közös munkában profi, a harmadik meg mondjuk a MediaWiki rendszert vágja nagyon. Én meg ugye mindegyik témában szeretnék tanulni ezek közül és ehhez az útmutatók nem bizonyulnak elégségesnek.

Atomjani vita 2013. november 8., 21:41 (CET)

A mentor fogalmához tartozik, hogy ő magától is igyekszik irányítást adni és figyelni a munkádra, ilyenből elég egy is, különben a sok bába között elvész a gyerek. De persze nem csak attól kérdezhetsz, aki a mentorod, hanem bárkitől, akitől csak jólesik. Elképzelhető az is, hogy témánként külön-külön mentort kérj fel, de mindenesetre jó tisztázni, hogy mégis ki az, akitől kéred, hogy általánosságban is figyeljen rád.
--Karmela posta 2013. november 8., 22:21 (CET)

Újfajta mentorkérés[szerkesztés]

Újabban a kezdők kocsmafalára íratjuk a mentorkéréseket, mivel a szerkesztői lapon elhelyezett mentorkérések túl gyakran válasz nélkül maradtak. A szakaszcím a {{mentorkeresés}} sablon jóvoltából automatikusan tartalmazza a mentorkérő nevét, és a szakaszba előre odaírva három kérdést is talál a segítségkérő, továbbá azt a bizonyos négy hullámvonalat.

Az új szerkesztő problémájához ott helyben, kezdők kocsmafalán is hozzászólhat egy gyakorlott szerkesztő. Ilyenkor az érintettet a {{válasz|címzett1|címzett2|...}} sablon segítségével lehet értesíteni.

A tartósabb mentori kapcsolat kialakítását viszont jobb az új szerkesztő saját vitalapján kezdeményezni, a kocsmafali szakaszt pedig {{megoldva|Jelentkeztem a vitalapján. ~~~~}} jelzéssel ellátni.

Mindebben segíthetsz gyakorlott szerkesztőként:

  • Vedd fel a figyelőlistádra a kezdők kocsmafalát, és karold fel az új szerkesztőket!
  • A korábbi mentorkérési módszer a {{segítséget kérek}}, vagy ami ugyanaz, a {{mentort kérek}} sablont használta. Az ezzel kapcsolatos útmutatásokat fel kéne deríteni, és az újnak megfelelően módosítani.
  • Az új {{mentorkeresés}} sablon még nincs dokumentálva, ezt pótolni kéne.

Az új mentorkérést bevezető megbeszélés itt olvasható: Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)#Ki lehet próbálni az újmódi mentorkeresést, kérlek szólj hozzá te is! --Karmela posta 2014. szeptember 1., 22:15 (CEST)