wikiHow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
wikihow
WikiHow logo 2014.svg
Vállalkozás típusa
Oldal típusa
Elérhető nyelv(ek) ar, es, de, fr, nl, pt
Alapítva 2005
Alapító Jack Herrick és Josh Hannah
URL www.wikihow.com
Kereskedelmi? Igen ("hibrid szervezet")
Regisztráció Opcionális
Szolgáltató wikiHow, Kalifornia
Alexa-helyezés 188 (2017. november 29.)
A Wikimédia Commons tartalmaz wikihow témájú médiaállományokat.

A wikiHow egy wiki-alapú közösség egy „hogyan csináld” (ang.: how-to) útmutatókat tartalmazó adatbázissal. A honlap teljes tartalmára a Creative Commons (by-nc-sa) licenc vonatkozik, és az oldal a MediaWiki 1.9.3-as verziójának egy módosított változatát használja. Az oldal a már létező eHow weboldal kiegészítéseként kezdődött és manapság több, mint 30 000 „hogyan csináld” szócikket tart számon. A wikiHow célja, hogy a világ legnagyobb „hogyan csináld” kézikönyvét hozza létre és segítse a növekedésben. 2007 szeptemberben a wikiHow-nak 7,86 millió egyedi olvasója volt.

Tartalom és szócikkforma[szerkesztés]

A wikiHow egy wiki, amely (mint a Wikipédia) egy weboldal, amit mindenki szerkeszthet. A wikiHow nyílt forrású szoftverekkel és egy nyílt tartalom licencelő modellen működik, ingyenes használatot és közösségi tulajdont biztosítva.

Minden wikiHow-t látogató készíthet egy új lapot és írhat arról, hogy hogyan kell valamit csinálni. A wikiHow-ra küldött szócikkek egy irányadó formát követnek, ami áll egy összegzésből, lépésekre bontva, hogy hogyan kell véghezvinni a szócikk tárgyát, továbbá a szükséges hozzávalókat, figyelmeztetéseket, ötleteket, kellékeket és néha linkeket a hasonló tárgyú hogyan-csináld szócikkekre. Képek is beilleszthetőek a cikkekhez, hogy illusztráljanak fontos lépéseket, vagy fogalmakat. Amint a lapot elküldték, a többi látogató szerkesztheti, fejlesztheti vagy megváltoztathatja a lapot. Névtelen közreműködők és a wikiHow felhasználói közösség együtt dolgoznak, hogy javítsák az oldalon közölt információk minőségét, megjavítsák, vagy eltávolítsák a helytelen utasításokat és helyreállítsák a vandalizmust.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

wikiHow.com