Wii Sports

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wii Sports
Fejlesztő Nintendo EAD
Kiadó Nintendo
Rendező Ohta Keizo
Simamura Takajuki
Jamasita Josikazu
Producer Egucsi Kacuja
Mizuki Kijosi
Tervező Morii Dzsundzsi
Programozó Kanesige Cutomu
Zeneszerző Totaka Kazumi
Sorozat Wii
Platformok Wii
Kiadási dátum
  • JP 2006. december 2.
  • US 2006. november 19.
  • EU 2006. december 8.
  • AUS 2006. december 7.
  • KR 2008. április 26.
Műfaj Sport
Játékmódok Egyjátékos mód
Többjátékos mód
Korhatár PEGI: 7+
USK-besorolás USK 0
Adathordozó
  • Nintendo optical disc
  • digitális letöltés
A Wii Sports weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Wii Sports témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Wii Sports (Wiiスポーツ; Hepburn: Wī Supócu?) egy 2006-os sport szimulátor videójáték, amit a Nintendo fejlesztett és adott ki a Wii videójáték konzolra. A játékot először 2006. november 19-én adták ki Észak-Amerikában, a Wii konzollal együtt, majd a következő hónapban kiadták Japánban, Ausztráliában és Európában. Ezt a játékot adták a konzolhoz minden területen, kivéve Japánban, és így ez az első sport játék, amit Nintendo konzolhoz adtak az 1995-ös Mario’s Tennis (Virtual Boy) óta. A Wii Sports elérhető a Nintendo Selects játékgyűjtemény önálló részeként.

A játék öt sport szimulátor összeállítása, amiket arra terveztek, hogy demonstrálják a Wii Remote mozgásérzékelős képességeit. Az öt sport a tenisz, a baseball, a bowling, a golf és a boksz. A játékosok a Wii Remote-ot használják, hogy utánozzák a valódi élet sportjainak mozdulatait, mint például egy teniszütőt lengetni. Minden játék szabálya le van egyszerűsítve, hogy hozzáférhetőbbé váljanak az új játékosoknak. A játék szintén tartalmaz edzési és fitnesz módokat, amik figyelik a játékosok haladását a sportokban.

A Wii Sportsot jól fogadták a kritikusok és a közönség, számos díjat nyert és a valaha készült egyik legjobb videójátéknak tartották. Több mint 82 millió példányban kelt el 2017 végéig, és ez mindenidők legjobban elkelő egyplatformos játéka, valamint az összes videójáték közül a negyedik legjobban elkelő. A cím szintén részesül abban a kitüntetésben, mint mindenidők legjobban elkelő Nintendo videójátéka. A Wii Sports szerepelt a televízióban, a Wii reklámokban, a hírekben, valamint más műsorban. A játék népszerű lett a társasági összejövetelekért és versenyekért, különféle korú játékosok körében. A folytatást, a Wii Sports Resortot 2009-ben adták ki, miközben a nagyfelbontású remake-t, a Wii Sports Clubot 2013-ban adták ki Wii U-ra. Egy újabb folytatást, a Nintendo Switch Sportsot 2022-ben fogják kiadni Nintendo Switch-re.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wii_Sports című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]