Wichmann kocsmája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Wichmann kocsma
A magyar kártya emléktábla a Wichmann kocsma falán

A Wichmann kocsmája egy budapesti kocsma volt, amely 2018-ban zárt be.[1] Ez azonban csak becenév, mert ilyen cégér nem található a VII. kerület Kazinczy utca 55. alatti házon. A házat azonban 2020-ban lebontásra ítélték.[2][3]

Története[szerkesztés]

A kocsmát 1987-ben nyitotta meg Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus. Először Szent Jupát volt a neve, a kenusok fiktív védőszentje után, később változott Wichmann kocsmájára.

Sárközi Mátyás író így írta le 2006-ban megjelent Király utcáról szóló könyvében:[4]

„Cicomátlan, deszkapadlós helyiségben, gyalultfa-asztaloknál, félhomályban ül a söröző közönség, a terem akusztikája következtében iszonyú a zaj, beszélgetni csak megfelelő decibelszámmal lehetséges, ilyesféle lehetett hajdan az Orczy kávéház kakofóniája.”
– Sárközi Mátyás

A ház falán emléktábla található:

„E helyen állt Schneider József kártyafestő műhelye. Itt készült a magyar kártya 1836-ban, amely Tell Vilmos szabadságharcának felidézésével a játékos kedvű honpolgárok nemzeti öntudatát élesztgetve, azóta is kézről kézre jár. Állíttatta a magyar kártyások nevében a Pató Pál Párt és a Magyar Talon Alapítvány a millecentenárium évében.”
– Emléktábla hirdeti a magyar kártya dicsőségét[5]

(azaz 1996-ban).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]