What is and What Should Never Be

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Led Zeppelin
What is and What Should Never Be
Dal a Led Zeppelin II albumról
Megjelent 1969. október 22.
Felvételek Olympic Studios, London
1969.
Stílus Hard rock
Nyelv angol
Hossz 4:45
Kiadó Atlantic Records
Szerző Page/Plant
Producer Jimmy Page
A(z) Led Zeppelin II album dalai
Whole Lotta Love
(1)
What is and What Should Never Be
(2)
The Lemon Song
(3)
Hangminta

A What is and What Should Never Be egy dal a brit Led Zeppelin rockegyüttes Led Zeppelin II című albumáról, amit Jimmy Page és Robert Plant írt. Először 1969. június 16-án mutatták be, a június 24-i előadás felvételét 1997-ben a Led Zeppelin BBC Sessions című albumon adták ki. (Hallgat részlet)

Ez volt az egyik első dal, melynek felvételén Page később „védjegyévé” vált Gibson Les Paul gitárját használta. A dal végén a gitár hangja felváltva hallható a bal és jobb csatornában. Robert Plant hangját phasinggel (fáziseltolódással) torzították el.

Szintén ez volt az egyik első Led Zeppelin-dal, melynek szerzőjeként Plantet is megjelölték. Stephen Davis, a Hammer of the Gods: The Led Zeppelin Saga című könyv szerzője szerint a dal Plant és felesége húgának kapcsolatáról szól.

A What is and What Should Never Be 1969 és 1972 között a koncertek állandó része volt. A Led Zeppelin DVD-n, valamint a How the West Was Won című albumon is hallható egy-egy koncertváltozata.

Jimmy Page 1999-es turnéján a The Black Crowesszal játszotta a dalt. Egy koncertfelvétel az együttes Live at the Greek című albumára is felkerült.

John Bonham fia, Jason Bonham 1997-es In the Name of My Father - The Zepset című albumán, a Dread Zeppelin pedig 1995-ös No Quarter Pounder című albumán dolgozta fel a dalt.

A dal inspirálta a Tuti gimi, az Odaát és a That ’70s Show egy-egy epizódjának címét.

Bibliográfia[szerkesztés]