Vádi-Halfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Whadi Halfa szócikkből átirányítva)
Vádi-Halfa (وادي حلفا , Wadi Halfa)
Közigazgatás
Ország Szudán
ÁllamÉszak (Ash Shamaliyah)
Népesség
Teljes népességismeretlen
Tszf. magasság187 m
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 21° 47′ 34″, k. h. 31° 22′ 39″Koordináták: é. sz. 21° 47′ 34″, k. h. 31° 22′ 39″
A Wikimédia Commons tartalmaz Vádi-Halfa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vádi-Halfa (arabul: وادي حلفا, nyugati átírással: Wadi Halfa) település Szudán északi részén, a Nasszer-tó déli végének keleti partján. Lakossága 2007-ben 15 ezer fő volt.[1]

Az ókorban a közelben húzódott a Felső-Egyiptom és Núbia közötti határvonal, ma ez Szudán legészakibb települése a Nílus mentén.

A települést vasútvonal kapcsolja össze a szudáni fővárossal és heti egy kompjárat az egyiptomi Asszuánnal. A központtól 15 km-re keletre repülőtér működik burkolatlan, 2000 m-es kifutópályával.



A település központja nyugatról nézve. Középen a sárga épület a Bevándorlási Hivatal

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wadi Halfa című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wadi Halfa című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]