Westinghouse Electric Company

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Westinghouse Electric Company
Westinghouse logo and wordmark.svg
Westinghouse bldg 130 Broadway jeh.jpg
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva 1999
Székhely Cranberry Township
Tulajdonos Toshiba
Forma limited liability company
Leányvállalatai
  • Westinghouse Electric (Japan)
  • Westinghouse Electric (Germany)
A Westinghouse Electric Company weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Westinghouse Electric Company témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Westinghouse Electric Company (WEC) egy nukleáris energia termelésével kapcsolatos szolgáltatásokkal foglalkozó világcég, beleértve a nukleáris üzemanyagellátás, a tervezés, kivitelezés, karbantartás és az atomerőművek ellenőrzésének feladatait is.

A Westinghouse Electric Company rendelkezik a világon telepített legtöbb működő nukleáris reaktorral,[1] ő segített megépíteni az első atomerőműveket az Amerikai Egyesült Államokban, a 20. század derekán, e technológia alkalmazásának hajnalán.

Székhelye Cranberry Townshipben, Pennsylvania államban van (USA), de a Toshiba Corporation a jelenlegi többségi tulajdonosa. 2017. március 24-én a Toshiba bejelentette, hogy megnyitja a felszámolási eljárás 11. fejezetét, a nukleáris reaktorok építéséből, főként a négy AP1000-es reaktor, a georgiai Alvin Vogtle-erőműben és Virgil C. Summerben, Dél-Karolinában megindított projektjéből eredő kilenc milliárd dolláros veszteség miatt.[2][3]

Története[szerkesztés]

A Westinghouse Electric Companyt George Westinghouse alapította 1886-ban Pittsburghben, akinek e témában benyújtott első szabadalma az elektromos áramfejlesztő rendszer volt.[4] A cég nevét 1945-ben Westinghouse Electric Corporationre változtatták, jelenlegi nevét 1997-ben kapta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jelentős részesedése van a jelenleg építés alatt lévőkben is.
  2. A Westinghouse csődeljárást kér maga ellen
  3. USA-Toshiba elszámolás
  4. A Westinghouse Vállalat történeti kronológiája Archiválva 2014. június 11-i dátummal a Wayback Machine-ben, 2009-2-05.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Westinghouse Electric Company című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.