West Kennet Long Barrow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stonehenge, Avebury és a megalit-kultúra környező emlékei
Világörökség
A West Kennet Long Barrow
A West Kennet Long Barrow
Adatok
OrszágNagy-Britannia
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III
Felvétel éve1986
Elhelyezkedése
West Kennet Long Barrow (Egyesült Királyság)
West Kennet Long Barrow
West Kennet Long Barrow
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 24′ 30″, ny. h. 1° 51′ 04″Koordináták: é. sz. 51° 24′ 30″, ny. h. 1° 51′ 04″
A Wikimédia Commons tartalmaz West Kennet Long Barrow témájú médiaállományokat.

A West Kennet Long Barrow, vagyis West Kennet-i hosszúdomb egy kőkorszakbeli halom, ami régészeti osztályozása szerint egy chambered long barrow, azaz cellákra osztott temetkezési domb. A temetkezési halom Dél-Anglia Wiltshire megyéjében Silbury Hill közelében található, Aveburytől mintegy két és fél kilométerre délre.

A domb maga 100 méter hosszával a brit szigeteken található hasonló dombok egyik leghosszabbika. Az öt cellából álló sírhely a domb egyik végén van. A dombvégi bejárat egy előudvarból sarsen homokkő homlokzatos és ilyen kőlapokkal zárt bejáratból egy folyosóba vezet ami két oldalára két-két kereszthajó-cella (angolul transept chamber) majd egy folyosóvégi cella nyílik.

A domb építése, ami becslés szerint több mint 15 000 emberi munkaórát vehetett igénybe, i. e. 3600 körül kezdődött, mintegy 400 évvel Stonehenge első szakaszának építése előtt, és i. e. 2500-ig volt használatban.

Bár az emlékművet több régebbi rendszertelen beleásás megkárosította az 1859-es és később az 1955-56-os ásatás felderítette, hogy több mint 46 temetésnek volt a színhelye. A halottak életkora csecsemőkortól öregkorig terjedt, de a darabokra esett csontvázak közül több koponya és hosszú csont hiányzott. Felmerült annak a valószínűsége, hogy a csontokat periodikusan kiásták egy más színhelyen tartott szertartással kapcsolatos kiállításuk céljából, majd azokat ismét eltemették.

Egy későbbi ásatás alkalmával azt jegyezték meg, hogy a kőkoriak a sírhalom celláit tudatosan egy egyenlő szárú háromszög alakú területre helyezték ami magassága alapjának kétszerese. (Lásd: tervrajz)

A temetéssel járó tárgyak között a közeli Windmill Hill, vagyis Szélmalomdomb helyén talált tárgyakhoz hasonló leleteket ástak ki itt is a földdel és kövekkel töltött cellákból, vagyis számos kőkori, sima és barázdált harangedényt, ún. Peterborough ware-t, (vagyis peterboroughi árut)[1] valamint faszén darabokat, csontszerszámokat és gyöngyszemeket. Ezeknek a tárgyaknak a csontvázrészekhez hasonlóan valami szertartással kapcsolatos szerepet tulajdonítanak. Elgondolás szerint a cellák használatának megszakításakor a Beaker-korszakiak (vagyis harangedénykorszakiak) temették be a sírt földdel és kövekkel beletemetve a megtalált tárgyakkal együtt.

Michael Dames (lásd az alábbi hivatkozást) elképzelése szerint bizonyos évszakkal kapcsolatos pogány vallásos szertartás kötötte össze a környezeti emlékművek színhelyeit, a West Kennet Long Barrowt, az Avebury henge-et, a Silbury dombot a Szentélyt (angolul The Sanctuary) és a Szélmalomdombot (Windmill Hill).

Képcsarnok[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. A Peterborough ware edényei dekorálására szerszámként hegyes csontdarabokat vagy zsinórt használtak

Források[szerkesztés]

  • Vatcher, Faith de M & Vatcher, Lance 1976 The Avebury Monuments - Department of the Environment HMSO
  • Dames, Michael 1977 The Avebury Cycle Thames & Hudson Ltd, London

További információk[szerkesztés]