Wesenbergi csata (1268)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wesenbergi csata

KonfliktusLivóniai népek nagy felkelése
Időpont1268. február 18.
HelyszínDán Észtország (Észtország északi fele), Rakvere (német nevén Wesenberg) mellett Lääne-Virumaa megyében, a Finn-öböl partján
EredményOrosz győzelem a dánok és a kardtestvérek felett
Szemben álló felek
 Kardtestvérek rendje
 Dán Királyság
 Novgorod
 Pszkov
Parancsnokok
Otto von Lutterberg nagymesterDaumantas pszkovi fejedelem
Perejaszlavi Dimitrij novgorodi fejedelem
Szemben álló erők
9000 fő
dánok, németek és észtek
30 000 fő
é. sz. 59° 21′, k. h. 26° 21′Koordináták: é. sz. 59° 21′, k. h. 26° 21′

A wesenbergi csata vagy más néven rakovori vagy rakverei csata (oroszul: Раковорская битва) az észtországi Rakvere mellett zajlott le a Kardlovagok rendjével közösen harcoló dán sereg és a novgorodi és pszkovi orosz hadak között 1268-ban. A csata orosz győzelemmel ért véget. Ezzel az oroszok végleg leállították a kelet felé irányuló német–dán expanziót.

A csata előzményei[szerkesztés]

A németek és dánok uralta Livóniában, mely a mai Észtországot és Lettországot foglalta magába, 1259-ben litván támogatással óriási felkelés robbant ki. A litvánok és a lettek Durbennél jelentős vereséget mértek a Német Lovagrend és a kardtestvérek seregére. De az állandó külhoni (skandináv és német) keresztes hadak érkezésével a lovagrendek kilábaltak a káoszból és még háborút folytattak a szomszédos orosz fejedelmeségek ellen.
A novgorodi Perejaszlavi Dimitrij és a litván származású Daumantas pszkovi fejedelem közös támadást intézett a dánok ellen Észak-Észtföldön. A dánok, akik az észtekkel is harcban álltak, a kardtestvérektől kértek segítséget.

A csata lefolyása[szerkesztés]

Rakvere mellett egy 9000 fős dán és német lovagi sereg észt segédhadakkal kiegészülve csatába szállt a 30 ezer fős novgorodi–pszkovi sereggel, mely döntő részben gyalogságból állt. A lovagok a hagyományos ék alakú csatarendet alkalmazták, míg az oroszok az ún. vasék nevű gyalogosállást. A frontális dán–német támadás azonban beleszaladt a szétnyílt orosz sorok réseibe, amelyek bezárultak a támadók mögött. Mintha csak a jégcsata ismétlődött volna meg. A keresztesek vereséget szenvedtek.

Következményei[szerkesztés]

Az Alekszandr Jaroszlavics „Nyevszkij” győzelme óta eltelt időszakban a dánok és a németek sokáig nem tettek le az oroszországi terjeszkedésről. Most három évtizedre megállt expanziójuk, de ezzel a vereséggel a dánok észtországi hatalma is elindult a hanyatlás útján, míg a Német Lovagrendé erősödött Livóniában és 1346-ra megszerezte a dánok észt területeit is.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Wesenberg (1268) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.