Werowocomoco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Werowocomoco
Póheten főnök Werowocomocóban - kép John Smith naplójából (1612).
Póheten főnök Werowocomocóban - kép John Smith naplójából (1612).
Közigazgatási adatok
Ország Amerikai Egyesült Államok
Állam Virginia
MegyeGloucester megye
Népesség
Népességismeretlen
Terület? km²
Elhelyezkedése
Werowocomoco (Virginia)
Werowocomoco
Werowocomoco
Pozíció Virginia térképén
é. sz. 37° 24′ 43″, ny. h. 76° 38′ 56″Koordináták: é. sz. 37° 24′ 43″, ny. h. 76° 38′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Werowocomoco témájú médiaállományokat.

Werowocomoco egy falu volt a mai Virginia állam területén 1600 körül, a 30 törzsből álló póheten indián törzsszövetség központja az európai telepesek megjelenése idején. Neve széles körben leginkább John Smith kapitány és Pokahontasz indián hercegnő romantikus történetéből ismert.

A település a mai Gloucester megye területén helyezkedett el, a York folyó északi partjának közelében. Pontos helye nem ismert.

Az angol Virginia gyarmat megszületése idején a közelben, a York-folyó túlpartján és a keskeny Virginia-félszigeten túl került sor a fehérek és a bennszülöttek első találkozásainak egy részére. Virginia-félszigetet délről határoló James-folyó túlpartján alapították a későbbi gyarmat fő települését, Jamestownt 1607. június 14-én.

Jamestownt és Werowocomocót csak mintegy 20 kilométeres távolság választotta el egymástól, de két külön világot képviseltek. Az összetűzések mindkét közösség számára nagy nehézségeket okoztak a 17. század elején. 1609-ben Póheten főnök biztonságosabb helyre költöztette székhelyét a szárazföld belsejében, a Chickahominy-folyó mellé, majd még távolabb, a Pamunkey-folyóhoz. Az összetűzések folytatódtak és 1644-re lehanyatlott a póhetenek ereje.

Werowocomoco helye rég elveszett, ma viták tárgya. Az egyik jelölt a helyszínre a póheten kémény néven ismert romok Wicomicónál, a 17-es út közelében. A régészek kutatásai alapján szóba került a nyugatabbra fekvő Purtan-öböl is.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Angol nyelven: