Wenckheim László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wenckheim László
Született 1814. június 21.
Pest
Elhunyt 1879. szeptember 1. (65 évesen)
Bad Gastein
Foglalkozása politikus

Wenckheim László, báró (Pest, 1814. június 21.Bad Gastein, Ausztria, 1879. szeptember 1.) mezőgazdász, lótenyésztő, Wenckheim József fia, Wenckheim Béla miniszterelnök testvére, a Fástelepi-ménes létrehozója.

Élete, pályafutása[szerkesztés]

Sokat utazott, politikus volt Budán, a Helytartótanácsnál, mielőtt Körösladányba véglegesen le nem költözött az 1805-ben épült Wenckheim kastélyba (ma Körösladány egyik turistalátványossága). Itt saját uradalmát vezette, de a közügyekből is kivette részét.

1848 tavaszán Békés vármegyében Gyulán ő hirdette ki először az úrbéri terhek megszüntetéséről szóló törvényt.

Egyik birtokán, Fástelepen egy korszerű méntelepet hozott létre (Fáspusztát), valamint mintagazdaságot is létesített egyéb birtokain. 1860-ban létrehozta a Békés megyei Gazdasági Egyesületet, melynek 1869-től elnöke volt.

Mint az állami vízszabályozások kormánybiztosa is tevékenykedett, a Hosszúfoki Ármentesítő Társulat elnöke is volt. Kidolgozója és végrehajtója volt a megye vízmentesítő programjának. Ez az ő földbirtokainak értékét jelentősen megnövelte, a család a megye legnagyobb földtulajdonnal rendelkező családja volt ugyanis. A megyében a földbirtokosi és jobbágyok földjeinek elkülönítésében és tagosításában is jelentős szerepet vállalt. 1863-ban az ő kezdeményezésére alakult meg a megye első bankja, a Békésmegyei Takarékpénztári Egyesület. Ennek első elnöke is ő lett.

A körösladányi református temetőben van a sírja, a klasszicista stílusú családi sírboltban.

Forrás[szerkesztés]