Welicoruss

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Welicoruss
A Welicoruss logója
A Welicoruss logója
Információk
Eredet Oroszország, Novoszibirszk, Szibéria
Alapítva2002
Aktív évek2001 – napjainkig
MűfajSzimfonikus metal
Pagan metal
Folk-metal
Tagok
Alexey Boganov
Dmitriy Zhikharevich
Gojko Marić
David Urban

A Welicoruss weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Welicoruss témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Welicoruss egy szimfonikus black/pagan metal zenekar Oroszországból, Novoszibirszk városából.

A zenekar nevének van egy, az ősi Oroszország északkeleti részéből származó történelmi jelentése, emellett utal az orosz forradalomra is.[1] Amíg a zenekar hangja és imázsa vitathatatlanul black metalos a maga sötétségével és intenzitásával, a Welicoruss hagyományos népi dallamokkal és szimfonikus elemekkel színesíti hangzását. A dalszövegek, elképzelések és az ideológia az ősi orosz és skandináv kultúrából, keleti filozófiából és pogány hagyatékból nyert inspirációt.

Történet[szerkesztés]

Formáció[szerkesztés]

Kezdetben Alexey Boganov szólóprojektjeként indult az együttes 2001-ben, és számos saját készítésű demója készült 2006-ig, a teljes zenekarrá válásig. Első nagylemezük, a WinterMoon Symphony 2008-ban jelent meg, ezt egy EP, az Aperion követte 2009-ben. Mindkét album egy jelentősebb orosz kiadónál, a CD-Maximum-nál jelent meg, mielőtt a zenekar 2009-ben felbontotta a szerződést.

Az orosz periódus[szerkesztés]

2008 nyarán a „Blizzard” című dal videóklipje számos emberhez eljutott a YouTube-on keresztül, majd ugyanabban az évben a Welicoruss egy színpadon játszott a Gorgoroth, a Samael, a Moonspell, a Cynic és egyéb zenekarokkal a Metal Heads Mission fesztiválon. A zenekar negyvenhetedik helyezett volt az orosz Dark City Magazine-ban, ami újabb elismerés volt az együttesnek.[2] 2009. április 11-től május 24-ig a zenekar tizenhat orosz városban koncertezett az első turnéja keretein belül, ami a „WinterMoon Symphony Tour” címet viselte. Ebben az évben még a Welicoruss együtt játszott a norvég viking metal zenekarral, a Helheimmel.

2011 július 31-én a zenekar megjelentetett egy ingyenes online kislemezt „Kharnha” címmel, amin három új dal volt hallható, továbbá egy intro és a címadó dalnak egy komolyzenekari verziója. Ez a megjelenés bizonyította, hogy a csapat valami másban utazik, dallamosabb stílusban és befogadhatóbb írói folyamattal.

2011 októberében a Welicoruss aláírt egy szerződést a Domestic Genocide Records kiadóval.[3] 2011 december 12-én a Welicoruss bemutatta új videóját, a „Kharnha”-t a Rock City Club-ban, Novoszibirszk-ben. A videót az Imperium Studiosban vették fel, a rendező Alexander Tsurupa és Alexander Semko volt. A jellemzően klasszikus orosz-skandináv témákban pedig a „Steel Fist” és Sofia Sonador működött közre.

2012 novemberében megjelent a YouTube-on a „Sons of the North” (Észak fiai) számra készült klip, amit Alexey Boganov rendezett és amelynek felvételei az EYE Cinema stúdióban készültek el.

Költözés Európába[szerkesztés]

2013-ban a zenekar alapítója, Alexey Boganov úgy látta, hogy a Welicoruss elérte a maximális lehetőségeit Oroszország keleti területein,[1] ezért úgy döntött, hogy Prágába költözik, és új társakat keres. Hamarosan a szerb gitáros, Gojko Marić, az orosz basszusgitáros, Dmitriy Zhikharevich és a cseh dobos, David Uban csatlakozott a Welicorusshoz, ami így nemzetközi zenekarrá nőtte ki magát.

2014-ben a zenekar az Arkonátt vezette fel Prágában és Brnóban, és Csehországban résztvevője volt a „Made of Metal” illetve az „Under the Dark Moon” fesztiválnak.

Az új albumuk, az Az esm (Én vagyok, ősoroszul) 2015. január 31-én jelent meg. Az albumot Novoszibirszk-ben vették fel, mindazonáltal néhány dalon a felvételek után alakítottak és azután még egyszer felvették, már Prágában. A zenekar elkezdte első európai turnéját „Az Esm’ tour” néven, koncerteket adva Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovéniában, Svájcban, Franciaországban és Hollandiábanban.[4]

2015 februárjában a közismert német metal magazin, a Legacy publikált egy cikket a Welicoruss-ról, rendkívül dicsérve az új megjelenésüket.[5]

Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezek[szerkesztés]

EP-k[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

  • Kharnha (2011)

Demók[szerkesztés]

  • WinterMoon Symphony (2002)
  • WinterMoon Symphony (2006)

Videográfia[szerkesztés]

  • "Slavonic Power" (2007)
  • "Blizzard" (2008)
  • "Slava Rusi" (2009)
  • "Kharnha" (2011)
  • "Sons of the North" (2012)
  • "Az Esm" (2015)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Welicoruss is a kind of mix of symphonic black metal and pagan metal Archiválva 2015. május 18-i dátummal a Wayback Machine-ben, Interview (EN).
  2. "WelicoRuss – «великорусское» блэк-просвещение". Dark City Magazine, Issue #47, November/December, Pg. 62
  3. Welicoruss Signs With Domestic Genocide Records Archiválva 2014. május 2-i dátummal a Wayback Machine-ben, News.
  4. Bandsintown.com, Tour dates.
  5. Legacy – Musikmagazin, Ausgabe #95 – p.155, review, article.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Welicoruss című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]