Webnode

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Webnode
Webnode logo.svg
Típus Weblapszerkesztő
Alapítva 2008. január 1.
Székhely Csehország Brno, Csehország

A Webnode weboldala

A Webnode egy online weblapkészítő rendszer, amelyet a Westcom, s.r.o, (Brno, Csehország) fejlesztett ki. A rendszer a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy technikai ismeretek nélkül elkészítsék saját weboldalukat a ‘drag and drop’ (“Fogd és vidd”) módszerrel. A szerkesztőben sokféle funkció rendelkezésre áll, mint például cikk, katalógus, fórum, képgaléria, szavazás modul stb.

Története[szerkesztés]

A Westcom, Ltd. 2006 szeptemberében kezdte el a Webnode fejlesztését. A rendszer hivatalosan 16 hónappal később, 2008 januárjában vált elérhetővé a felhasználók számára.[1]

A Westcom cég eredetileg nagyobb cégek számára készített online alkalmazásokat, és kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely a programozók számára tette könnyebbé a weboldalak létrehozását és szerkesztését. Ennek a keretrendszernek az alapján jött az ötlet, hogy készítsenek egy weblapkészítő eszközt az informatikai és technikai ismeretekkel nem, vagy csak alapszinten rendelkező felhasználók számára is.[2]

Elsőként a cseh verzió került bevezetésre, majd ezt követte a többi nyelvi verzió. 2008 végén a Webnode-nak több, mint 200000 felhasználója volt több, mint 80 országból, beleértve az Egyesült Államokat, Spanyolországot és Kínát. Két évvel később, 2010-ben a rendszernek már 12 nyelvi verziója volt elérhető, a felhasználók száma pedig meghaladta a 2 milliót.[3] A weblapszerkesztő jelenleg 25 nyelven elérhető, és több, mint 15 millió felhasználója van világszerte.[4]

Jellemzők[szerkesztés]

A Webnode online weblapszerkesztő a weboldalak 3 különböző típusát kínálja: személyes weboldal, üzleti weboldal és webáruház.

A rendszer futtatható a legtöbb böngészőn (például Internet Explorer, Mozilla Firefox, Netscape, Google Chrome, Safari és Opera). A weboldalak létrehozása és szerkesztése akár internetkapcsolattal rendelkező okostelefonokról is lehetséges.[5]

Szolgáltatás[szerkesztés]

A rendszer a Freemium üzleti modell jegyében működik, ami azt jelenti, hogy az alap szolgáltatások az ingyenes verzióban is elérhetőek, de a felhasználónak bármikor lehetősége van Prémium csomag vásárlására, amely nagyobb tárhelyet, magasabb adatforgalmi korlátot és további haladó funkciókat kínál.

Lehetőség van a saját domain regisztrációjára is, a cég továbbá személyreszabott marketingszolgáltatásokat is kínál.[6]

Díjak és elismerések[szerkesztés]

A LeWeb'08 Paris Startup verseny ezüstérmese[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Webnode - Rólunk. webnode.com. (Hozzáférés: 2014. szeptember 18.)
  2. Český projekt Webnode: Svůj web teď může mít i každá babička. technet.idnes.cz, 2008. április 19. (Hozzáférés: 2014. szeptember 18.)
  3. V. Vrba: How to build succesfull startu-up with 2M users in two years. webexpo.net, 2010. szeptember 25. (Hozzáférés: 2014. szeptember 18.)
  4. 2013: A Year We Have Shared with Millions. webnode.com, 2013. december 18. (Hozzáférés: 2014. szeptember 18.)
  5. Manage your website with your mobile. webnode.com, 2010. április 7. (Hozzáférés: 2014. szeptember 18.)
  6. A Webnode 322 000 potenciális vásárlót hozott a cégeknek, amelyek kipróbálták reklámszolgáltatását. webnode.com, 2014. május 1. (Hozzáférés: 2014. szeptember 18.)
  7. Le Web Has A Room With A Viewdle – Startup Winners Picked. techcrunch.com, 2008. december 10. (Hozzáférés: 2014. szeptember 18.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]