Warrior – A végső menet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Warrior – A végső menet
(Warrior)
2011-es amerikai film
RendezőGavin O’Connor
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneMark Isham
OperatőrMasanobu Takayanagi
VágóJohn Gilroy
Gyártás
GyártóLions Gate Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő140 perc[1]
Költségvetés25 millió dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2011
  • 2011. szeptember 9.
  • 2012. március 1. (Magyarország)[2]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/0045/2012)
Bevétel23,3 millió dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Warrior – A végső menet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Warrior – A végső menet (eredeti cím: Warrior) 2011-ben bemutatott amerikai sport-filmdráma, amelyet Gavin O’Connor rendezett és O'Connor, Cliff Dorfman és Anthony Tambakis írt. A főszerepben Tom Hardy és Joel Edgerton látható. Ők két elhidegült testvért alakítanak, akik egy vegyes harcművészeti versenyen való részvételük során kénytelenek megbékélni életükkel és egymással. További főszereplők: Jennifer Morrison, Frank Grillo és Nick Nolte.

A filmet 2011. szeptember 9-én mutatta be a Lionsgate az Amerikai Egyesült Államokban. Magyarországon 2012. március 1-jén volt látható a PARLUX Entertainment forgalmazásában. Annak ellenére, hogy a film kereskedelmi szempontból nem volt sikeres, a kritikusok pozitív véleményeket adtak a filmnek, Nolte pedig Oscar-jelölést kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Cselekmény[szerkesztés]

Két testvér a vegyes harcművészetek (MMA) brutális, nagy tétekkel teli világában néz szembe élete harcával - és tönkrement családjuk összeomlásával. Tommy Riordan egykori tengerészgyalogos, akit tragikus múltja kísért, visszatér szülővárosába, Pittsburghbe, és apját, egy felépült alkoholistát és egykori edzőt kéri fel, hogy felkészítse őt egy MMA-bajnokságra, amelyen a sportág történetének legnagyobb pénzdíját nyerheti el.

Miközben Tommy erőszakos úton halad a címvédés felé, bátyja, Brendan, az egykori MMA harcos, aki állami iskolai tanárként nem tud megélni, amatőrként visszatér a ringbe, hogy gondoskodjon a családjáról.

Annak ellenére, hogy évek teltek el, a vádaskodások és a múltbeli árulások miatt Brendan elkeseredetten elhidegül Tommytól és az apjától is. Amikor Brendan váratlanul felemelkedik az esélytelenek közé, és összetűzésbe kerül Tommyval, a két testvérnek végülszembe kell néznie azokkal az erőkkel, amelyek szétszakították őket, miközben életük legintenzívebb, győztes mindent visz harcát vívják.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[3]

A film készítése[szerkesztés]

Nick Nolte színész a legjobb mellékszereplőnek járó San Diegói Filmkritikusok Társasága díját nyerte el az alkoholista apa szerepéért.[4]

A forgatás során a pittsburghi Mogul Minds stúdiót (ma 31st Street Studios), valamint a Pittsburghi Egyetem Petersen Events Centerét és a Twin Hi-Way Drive-In-t használták. A North Hills Senior High Schoolt is felhasználták néhány jelenethez.[5][6] Az Atlantic City-i Boardwalk Hallt alkalmazták a fő harc helyszínének külső jeleneteihez, valamint a sétányon és a tengerparton forgatott jelenetekhez.

Hardy a film előkészületi munkálatai során kemény edzésprogramon ment keresztül az izomtömeg növelése érdekében, és mintegy 13 kg izomtömeget szedett fel (ezt a testalkatot használta fel a A sötét lovag – Felemelkedés című filmben Bane megformálásához is).[7]

Bemutató[szerkesztés]

A filmet 2011. szeptember 9-én mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban.

Marketing[szerkesztés]

A Men of Warrior című könyv 2011. július 19-én jelent meg.[8] A Lionsgate "We Are All Warriors" projektje, amely a Warrior megjelenését támogatja a mindennapi hősök bemutatásával, 2011. augusztus 1-jén indult.[9]

Médiakiadás[szerkesztés]

A film 2011. december 20-án jelent meg DVD-n és Blu-ray lemezen az Egyesült Államokban. A Blu-ray kiadás tartalmazza a film DVD-másolatát, valamint egy digitális letölthető változatot is.

Filmzene[szerkesztés]

  1. "Listen to the Beethoven"
  2. "Paddy & Tommy"
  3. "Sparta – Night One"
  4. "I Can't Watch You Fight"
  5. "Koba"
  6. "Hero"
  7. "Brendan & Tess"
  8. "The Devil You Know"
  9. "Stop the Ship (Relapse)"
  10. "Warrior"
  11. "Brendan & Tommy"
  12. "About Today" (The National)
  13. "Start a War" (The National)

Remake[szerkesztés]

A filmet újraforgatták hindi nyelven Brothers címmel, Akshay Kumar és Sidharth Malhotra főszereplésével.[10]

2015-ben ugyanezzel a címmel és hasonló cselekménnyel Oroszországban is készült film.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. WARRIOR. British Board of Film Classification. (Hozzáférés: 2011. augusztus 22.)
  2. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  3. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. november 25.)
  4. 2011 Awards. San Diego Film Critics Society. 2011
  5. One-two punch: 'Warrior' filmmakers drawn by city's look, state's incentives. Post-Gazette. May 8, 2009
  6. Pittsburgh's 'working-class poetry' drew 'Warrior' here. Triblieve. September 8, 2011
  7. "Interview with Tom Hardy" Archiválva 2011. október 16-i dátummal a Wayback Machine-ben. Interview Magazine. Retrieved 2011-04-16.
  8. The Men of Warrior Coffee Table Book!. About.com, 2011. július 19. [2011. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 19.)
  9. We Are All Warriors: FIRST LOOK: Exclusive Photos from the Action-Drama Movie. iVillage, 2011. augusztus 1. (Hozzáférés: 2011. augusztus 1.)
  10. Will beefy Siddharth Malhotra in Brothers be as good as Tom Hardy in Warrior? (2015. augusztus 12.) 

További információk[szerkesztés]