Oroszlánfejű makákó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wanderu szócikkből átirányítva)
Oroszlánfejű makákó
Hím oroszlánfejű makákó
Hím oroszlánfejű makákó
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini)
Alrendág: Majomalkatúak (Simiiformes)
Részalrend: Keskenyorrú majmok (Catarrhini)
Család: Cerkóffélék (Cercopithecidae)
Alcsalád: Cerkófmajomformák
(Cercopithecinae)
Nem: Macaca
I. Geoffroy, 1843
Faj: M. silenus
Tudományos név
Macaca silenus
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Simia silenus (Linnaeus, 1758)
  • Cercopithecus vetulus (Erxleben, 1777)
  • Simia (Cercopithecus) silenus albibarbatus (Kerr, 1792)
  • Simia ferox (Shaw, 1792)
  • Simia veter (Audebert, 1798)
  • Simia silanus (F. Cuvier, 1822)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Oroszlánfejű makákó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Oroszlánfejű makákó témájú kategóriát.

Az oroszlánfejű makákó vagy más néven wanderu (Macaca silenus) a cerkóffélék családjába (Cercopithecidae), azon belül pedig a cerkófmajomformák alcsaládjába (Cercopithecinae) tartozó faj.

Több magyar néven is ismert faj, hívják sörényes makákónak és barkós páviánnak is (holott semmi köze a páviánokhoz, egyértelműen egy makákófaj). Az emsemakákó (Macaca nemestrina) legközelebbi rokonai.

Előfordulása[szerkesztés]

Kizárólag India délnyugati részén, a Nyugati-Ghátok hegység nedves, örökzöld trópusi erdeiben élnek.

Megjelenése[szerkesztés]

Fényes fekete bundájával, feltűnő szürkés hajkoszorújával és szakállával (melyről nevét is kapta), minden bizonnyal ez a makákófaj nemének legszebb képviselője. Csupasz arca fekete színű. 45-60 centiméteres hosszával és 3-10 kilogrammos testsúlyával a legkisebb makákófajok közé tartozik. Farka, ellentétben közeli rokonával, az emsemakákóval, 25 centiméter hosszú és fekete bojt van a végén. Farkának alakja az oroszlánra hasonlít, innen nyerte el angol nevét (Lion-tailed Macaque), mely oroszlánfarkú makákót jelent. Olykor magyarul is nevezik így.

Életmódja[szerkesztés]

Nappali életmódú esőerdőlakó majmok. Kedvenc tartózkodási helyük a 30 méter magas faóriások lombkoronája. Néha mégis a földön keresnek táplálékot, de a legkisebb gyanús jelre újra visszamenekülnek a fákra. Ebben a vonatkozásban ellentétes a viselkedésük legközelebbi rokonaikkal, az emsemakákókkal, melyek alapvetően földön élő majmok.

Viszonylag kicsi, 10-20 tagú csapatokat alkotnak. A csapat többnyire egyetlen hímből, több nőstényből és azok utódaikból áll. Sajátos viselkedési forma a csapatot irányító hím hangos kiáltása, ami a többi makákófaj esetében nem tapasztalható. A hanggal nem csak irányítja, hanem össze is tartja csapatát, a közelben levő egyéb csoportokat pedig figyelmezteti a jelenlétükre.

Elterjedési területén él egy másik makákófaj is, a parókás makákó (Macaca radiata). Ezzel olykor keveredik is, de többnyire térben osztják fel az erdőt, a parókás makákó inkább a talajszinten mozog, az oroszlánfejű makákó pedig inkább a fákon.

Más makákófajokkal ellentétben lehetőleg kerülik az ember közelségét. Tartózkodásuk abból ered, hogy sokáig vadásztak rájuk bundájuk miatt és azoknak a hegyi jellegű erdőknek is jó részét kiirtották már, ahol éltek.

Az oroszlánfejű makákók virágokkal, gyümölcsökkel, hajtásokkal, rügyekkel, diófélékkel táplálkoznak, de elfogyasztják a levelek között talált rovarokat is.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstény 6 hónapig tartó vemhessége után, többnyire egyetlen kölyköt hoz a világra. Az anya kölykét több mint egy évig szoptatja és a fiatal állat négy-hat évig marad szülőcsoportjában. Ezután elhagyják csoportjukat és a nőstények egy másik csoporthoz csatlakoznak, melynek életük végéig tagjai maradnak. A hímek megpróbálják elhódítani egy másik csoport hímjétől nőstényeit, de ez többnyire csak több év után sikerül nekik.

Élettartama vadon 20 év körül van, fogságban 30 évig is elélhet.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az oroszlánfejű makákó a makákók leginkább veszélyeztetett faja és egyike a legritkább majomfajoknak. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslése alapján kevesebb, mint 2500 felnőtt egyede élhet jelenleg. Az élőhelyén tapasztalt nagyarányú erdőirtás és a faj emberekkel szembeni fokozott idegenkedése vezetett ilyen mérvű megritkulásához.

A faj megmentése érdekében nemzetközileg összehangolt fajmentési programot indítottak. Nagyjából 300 egyedük élhet fogságban. Több európai állatkertben is tartják, de ritkaságnak számít. Magyarországon jelenleg sehol nem tartják, korábban a Szegedi Vadasparkban élt egy pár.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]