Wander Johannes de Haas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wander Johannes de Haas
Született 1878. március 2.[1][2]
Leiden
Elhunyt 1960. április 26. (82 évesen)[1][2]
Bilthoven
Állampolgársága holland
Házastársa Geertruida de Haas-Lorentz
Foglalkozása
  • kurátor
  • fizikus
  • egyetemi oktató
Iskolái Leideni Egyetem
Kitüntetései Rumford-érem (1934)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Wander Johannes de Haas témájú médiaállományokat.

Wander Johannes de Haas (18781960) holland fizikus és matematikus volt. Munkássága között a legismertebb az úgynevezett Shubnikov–de Haas-hatás, a Shubnikov-de Haas–van Alphen-hatás és az Einstein–de Haas-hatás.

Élete[szerkesztés]

Wander de Haas Lissében született, ez egy kis város Leiden mellett. Édesapja a Middelburgi Tanítóképző igazgatója volt. 1910-ben házasodott, felesége, Geertruida Luberta Lorentz Hendrik Lorentz Nobel-díjas fizikus idősebb lánya volt. Két fiuk és két lányuk született.

Tanulmányai[szerkesztés]

Middelburgben végezte el a középiskolát, majd 1895-ben jogászi tanulmányokba kezdett. Néhány vizsgát letett, majd egy ügyvédi irodában végzett gyakorlat után úgy döntött, hogy inkább fizikus lesz. 1900-ban felvételt nyert a Leideni Egyetemre, ahol fizikát tanult Heike Kamerlingh Onnes és Johannes Petrus Kuenen tanároknál. 1912-ben ledoktorált, tézise címe: A Hidrogén kompressziójának mérése.

Karrier[szerkesztés]

Az anyagok mágneses viselkedésével kapcsolatos kutatásai Shubnikov–de Haas-hatás, a de Haas–van Alphen-hatás és az Einstein–de Haas-hatás néven ismertek.

A leideni Tudománytörténeti Múzeumban (Boerhaave Museum) látható egy készüléke (egy elektromágnes), amely az alacsony hőmérsékletű kutatásaival kapcsolatos.

Irodalom[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wander Johannes de Haas című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. ^ a b Wander Johannes de Haas
  2. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)