Wallenberg család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wallenberg család az egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb család Svédországban. Híres bankár- és nagyiparoscsalád.

Családtagok[szerkesztés]

  • Jacob Wallenberg (17461778); Wallberg néven született, de később Wallenbergre változtatta.
  • Marcus Wallenberg (17741833), unokatestvére Jacob Wallenbergnek.
  • Oscar Wallenberg (18161886), Marcus Wallenberg fia, tengerésztiszt, újság-, iparmágnás, és politikus. 1837-ben ellátogatott az Egyesült Államokba, ahol érdekeltté vált a bankszakmában. 1856-ban megalapította a Stockholms Enskilda Bankot, ami a Skandinaviska Enskilda Bank elődje volt.
  • Knut Wallenberg (18531938), Oscar Wallenberg fia, bankár és politikus. 1909-ben megalapította a Stockholmi Gazdasági Iskolát, majd 1912-ben létrehozta az Angol Észak Kereskedelmi Bankot, mely 1921-ben összeolvadt a Hambros Bankkal. Knut Wallenberg LKAB befektetésein keresztül az Észak-Svéd vasérc bányák tulajdonjoga svéd kezekben maradt. Knut Wallenberg 1914 és 1917 Svédország külügyminisztere volt.
  • Marcus Wallenberg (idősebb) (18641943), Oscar Wallenberg fia, nagyiparos és bankár. Marcus Wallenberg a következő kiemelt fontosságú vállalatokkal foglalkozott: ASEA, Ericsson, Papyrus AB, Stora Kopparbergs Bergslag, SAS, SAAB, Scania-Vabis és Skandia. 1916-tól Marcus Wallenberg a két és többoldalú nemzetközi diplomáciában és döntőbíráskodásban is részt vett; legfőképp egy életbevágó kereskedelmi egyezményben 1916-1918-ban, amely Anglia és Svédország között született.
  • Raoul Oscar Wallenberg (18881911), Gustaf Wallenberg fia, hadihajó-tiszt. (Rákban halt meg három hónappal fia, Raoul születése előtt).
  • Jacob Wallenberg (idősebb) (18921980), idősebb Marcus Wallenberg fia, hadihajó-tiszt, bankár, nagyiparos és diplomata. A második világháborúban a Német Birodalom fő vasérc, és katonai felszereltség beszállítója.
  • Marcus Wallenberg (ifjabb) (18991982), idősebb Marcus Wallenberg fia, nagyiparos, bankar és diplomata. A II. világháborúban felépítette a kereskedelmi kapcsolatot Svédország és Anglia között. Marcus az angolokkal, míg fivére, Jacob a németekkel kötötte meg a kereskedelmi szerződéseket.
  • Gustaf Wally (19051966), Axel Wallenberg fia, táncművész, színész és színház igazgató.
  • Marc Wallenberg (19241971), Marcus Wallenberg fia, bankár, nagyiparos.
  • Peter Wallenberg (idősebb) (19262015[1]), Marcus Wallenberg fia (ifjabb), bankár és nagyiparos.
  • Jacob Wallenberg (1956–), Peter Wallenberg fia, a tervezett új elnöke az Investor AB-nak.
  • Marcus Wallenberg (1956–), Marc Wallenberg fia.
  • Peter Wallenberg (junior) (1959–), idősebb Peter Wallenberg fia.

Raoul Wallenberg[szerkesztés]

Bővebben a Raoul Wallenberg szócikkben…

1912. augusztus 4-én született. Édesapja Raoul születése előtt meghalt. Raoul nevelését apai nagyapja, Gustav Wallenberg vette át. A család a hagyományok szerint Raoult is bankárnak szánta, ő azonban inkább az építészet és a kereskedelem iránt érdeklődött.

Az elemi iskolát Stockholmban végezte, majd 9 évesen a Svéd Állami Kísérleti Iskolába került. Érettségi után egy hónapig a Stockholms Enskilda Bankban dolgozott, majd letöltötte kötelező katonai szolgálatát a testőrségnél. 1931-től Amerikában folytatta tanulmányait, a Michigan Egyetemen építészetet tanult. Később nagyapja állást szerzett neki egy holland banknál a palesztinai Haifában.

Palesztinában került először kapcsolatba Németországból menekült zsidókkal. 1936-ban visszatért Svédországba, és nemzetközi kereskedelemmel kezdett foglalkozni.

1944-ben az Egyesült Államok is kérte, hogy a svéd kormány járjon közben Magyarországon a zsidók ügyében. A svédek információszerzés és segítségnyújtás céljából Magyarországra küldték Raoul Wallenberget (1944. július 9.).

Raoul nem a hagyományos diplomáciai módszereket alkalmazta, hanem a vesztegetéstől a zsarolással való fenyegetésig szinte bármilyen lehetőséget megragadott, hogy zsidó életeket menthessen. A svéd követség munkatársai először megdöbbentek módszerein, később azonban, sikereit látva, teljes mértékben támogatták.

Raoul Wallenberg a kutatások szerint több ezer embert mentett meg a biztos halától.

1945. január 17-én Wallenberg Budapestről Debrecenbe indult, oda azonban nem érkezett meg. Egyes szemtanúk szerint Moszkvában az NKVD tartotta fogva, majd Langfelderrel együtt a lubjankai börtönbe került. 1945. március 8-án szovjet nyomásra a Magyar Rádió bemondta, hogy Wallenberget a Debrecenbe vezető úton a nyilasok vagy a Gestapo ügynökei meggyilkolták. 1957-ben aztán azt állították, hogy 10 évvel korábban a lubjankai börtönben halt meg.

Marcus Wallenberg[szerkesztés]

1956–ban született, Marc Wallenberg fia. Édesapja öngyilkossága miatt Marcus Wallenberget nagyszülei nevelték. Nagyapja már gyermekkorában rendszeresen magával vitte Marcust a Világbank washingtoni üléseire, amiken rengeteg tanult. Közgazdasági tanulmányait a Georgetown Egyetemen végezte el 1980-ban.

1982-ben örökölte meg azt a családi ereklyét – egy püspöki kancsót –, amely azt jelképezi, hogy ő a Wallenberg család első embere. Jelenleg a családi vállalkozást – szoros együttműködésben unokatestvérével, Jacobbal – 1999 óta vezérigazgatóként irányítja.

Marcus Wallenberg a jelenlegi elnöke az 1919-ben alapított párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce) szervezetnek, amelynek ma több mint 130 ország nemzeti bizottsága, továbbá kamarák, magánvállalatok, bankok és üzletemberek alkotják és építi kapcsolatait a nemzetközi szervezetekkel, az ENSZ-szel és a WTO-val.

Elnöke az Investor AB-nál, melynek érdekeltségébe tartozó vállalatok világszerte 800 ezer embert foglalkoztatnak, s évi 100 milliárd dollár körüli bevételt ér el. Az Investor csoport olyan óriáscégekben bír meghatározó tulajdonrésszel mint az Electrolux, Stora Enzo és az SKF.

Marcus Wallenberg szándékai szerint a családi vállalkozásokat fia, Marc vitte volna tovább, aki azonban egy családi vita után, 1971-ben öngyilkos lett.

Wallenberg cégek[szerkesztés]

  • Astra Zeneca, a világ egyik vezető gyógyszergyártója. (2015-ös bevétele 24,7 milliárd amerikai dollár.)
  • SEB (Skandinaviska Enskilda Banken), a 2. legjelentősebb kereskedelmi bank Svédországban. (2015-ös bevétele 44,1 milliárd svéd korona.)
  • Ericsson, kommunikációs berendezések, a világ legnagyobb, mobil kommunikációs hálózati berendezéseket gyártó cége. (2015-ös bevétele 246,9 milliárd svéd korona.)
  • Electrolux, a világ vezető fehérárugyártó vállalata. (2015-ös bevétele 123,5 milliárd svéd korona.)
  • Scania teherautógyár, a tehergépkocsigyártás egyik legnyereségesebb vállalata a világon.(2014-es bevétele 92,0 milliárd svéd korona.)
  • Stora Enso, a 2. legnagyobb európai papírgyár. (2015-ös bevétele 10,0 milliárd euró.)
  • SKF, golyóscsapágy-gyártó cég. (2015-ös bevétele 76,0 milliárd svéd korona.)
  • Atlas Copco, kompresszor-, bányagép- és szerszámgépgyártó cég. (2015-ös bevétele 102,1 milliárd svéd korona.)

Irodalom[szerkesztés]

  • LeBor, A.: Hitler's Secret Bankers. 1997 (205)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Magyar[szerkesztés]

Külföldi[szerkesztés]