Wales első minisztere

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A jelenlegi első miniszter Walesben 2009. december 9. óta: Carwyn Jones
A Hywel-ház, a Tŷ Hywel, az első miniszter és a walesi kormány székhelye

Wales első minisztere (walesiül Prif Weinidog) az 1999-ben alapított ügyvivő kormány vezetője Walesben. Amikor ezt a posztot 1998-ban a Government of Wales-törvény hatály alatt felállították, a hivatalos elnevezése első titkár (walesiül Prif Ysgrifennydd) volt, és Walesnek kevesebb jogköre volt, mint Észak-Írországnak vagy Skóciának. A walesi titulus szokták „miniszterelnöknek” is fordítani, így az angol változatban ügyelnek arra, hogy semmiképp ne lehessen összekeverni az angol „miniszterelnök” (Prime Minister = első(dleges) miniszter) szóval.

Az első miniszter hivatala a Tŷ Hywelben („Hywel Ház”) van, amit korábban Crickhowell House-ként ismertek, és Seneddben, a cardiffi öbölben, bár van egy iroda a walesi kormány épületében is a Cathays Parkban.

2009. december 9. óta az első miniszter Walesben Carwyn Jones.

Szerepe[szerkesztés]

Az 1998-as Government of Wales-törvény hatálya alatt a végrehajtó hatalmi funkciók Wales nemzetgyűlése alá kerültek, aztán első minisztert és más minisztereket delegáltak.

A 2006-os Government of Wales bevezetéséig ezek a küldöttek az Egyesült Királyság kormányzata alá tartoztak, az új törvény jogerőre lépésekor 2007 májusában az első minisztert a király vagy királynő nevezi ki és a walesi koronát képviseli.

2000 októberében a walesi nemzetgyűlésben a liberáldemokraták koalíciót kötöttek a Walesi Munkáspárttal, ekkortól az „első miniszter” titulus „első miniszter, a walesi pecsét őrzője” változatban is használható.

Az első miniszterek listája
(eredetileg az első titkárok listája)
[szerkesztés]

Név Kép Hivatali ideje Politikai párt Kormányzat
Alun Edward Michael AlunMichael.JPG 1999. május 12. - 2000. február 9. Munkáspárt Munkáspárt
Hywel Rhodri Morgan Rhodri Morgan.jpg 2000. február 9. - 2009. december 9. Munkáspárt Munkáspárt, Munkáspárt-Liberáldemokrata koalíció, Munkáspárt-Plaid Cymru koalíció
Carwyn Jones Carwyn Jones.jpg 2009. december 9. óta Munkáspárt Munkáspárt-Plaid Cymru koalíció

Az elsőminiszter-helyettesek listája[szerkesztés]

Név Kép Hivatali ideje Politikai párt Kormányzat Más hivatala
Michael German Michael German.jpg 2000. október 16. - 2003. május 8.
Közben: Jenny Randerson 2001. július 6. - 2002. június 13.
Liberáldemokrata Munkáspárt-Liberáldemokrata koalíció gazdasági és közlekedési miniszter
Ieuan Wyn Jones Ieuan Wyn Jones 2011.jpg 2007. július 11. óta Plaid Cymru Munkáspárt-Plaid Cymru koalíció gazdasági és közlekedési miniszter

Külső hivatkozások[szerkesztés]