Waldemar Cierpinski

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Waldemar Cierpinski
Született1950. augusztus 3. (73 éves)[1][2]
Neugattersleben
Állampolgársága
HázastársaMaritta Politz
Foglalkozása
  • maratoni futó
  • hosszútávfutó
  • atléta
Kitüntetései
  • Sportsman of the year (1976)
  • Sportsman of the year (1980)

Magassága170 cm[3]
Testtömege59 kg

A Wikimédia Commons tartalmaz Waldemar Cierpinski témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Atlétika
Olimpiai játékok
arany
1976, Montréal
Maraton
arany
1980, Moszkva
Maraton

Waldemar Cierpinski (Neugattersleben, NDK, 1950. augusztus 3. –) kétszeres olimpiai bajnok német futó.

Élete[szerkesztés]

Sportpályafutása[szerkesztés]

Waldemar Cierpinski eredetileg sikeres gyalogló volt, csak 1974-ben, 24 évesen kötelezte el magát a maratonfutás mellett. A viszonylagos ismeretlenségből aratott hatalmas meglepetést, amikor az 1976-os montreali olimpián magabiztos versenyzéssel legyőzte Frank Shortert, a korábbi olimpiai bajnokot. A hagyományosan nagy figyelmet kapó maratonfutásban elért győzelme hőssé avatta őt az NDK-ban.

Az olimpiai diadal után visszaesés következett, az 1978-as atlétikai Európa-bajnokságon csak negyedik helyezést ért el. Az 1980-as olimpiára ismét esélyesként érkezett. Az versenyen nagy csatában, de végül magabiztos előnnyel győzte le a holland Gerard Nijboert. Az etióp Abebe Bikila mellett Cierpinski az egyetlen, aki meg tudta védeni a maratonfutásban szerzett bajnoki címét.

A moszkvai győzelem után ismét hullámvölgybe került. Csak 1983-ra sikerült ismét a világ élvonalába kerülnie, amikor Helsinkiben a világbajnokságon harmadik helyezést ért el. Sikere hatására úgy döntött, hogy megkísérli megvédeni a moszkvai olimpián szerzett aranyérmét, ám terveit keresztülhúzta a politika. A felfokozott hidegháborús légkörben a kelet-európai államok bojkottálták az 1984-es los angeles-i olimpiát. A bojkott miatti csalódottságában Cierpinski visszavonult az aktív élsporttól.[4][5]

Sportpályafutása után[szerkesztés]

Egyszerű polgárként Halle városában telepedett le. Az NDK megszűntéig nevelőegyesülete edzőjeként dolgozott szülővárosában.[6] Az NDK megszűnése után az üzleti életben próbált szerencsét, sikerrel. Családi vállalkozása sportszereket értékesít.[7] Cierpinski szervezi a keleti tartományok egyik legjelentősebb sporteseményét, a Közép-német Maratont (Mitteldeutscher Marathon).[4] A legtöbb volt keletnémet bajnokkal szemben a német közvélemény nem feledkezett meg róla, napjainkban is igen népszerű és ismert. A Német Olimpiai Bizottság tagja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. World Athletics database
  3. Olympedia (angol nyelven), 2006
  4. a b A kétszeres olimpiai maraton-győztes (magyar nyelven). Spuri Sport és Triatlon Magazin, 2004. április 1. (Hozzáférés: 2008. november 9.)
  5. Marathon-Olympiasieger Waldemar Cierpinski wird 50 (német nyelven). RP Online, 2000. augusztus 1. (Hozzáférés: 2008. december 2.)[halott link]
  6. LAUFEN IST KOPFSACHE (német nyelven). www.kulturfalter.de. (Hozzáférés: 2008. november 9.)[halott link]
  7. Steffen, Angellina (2008. augusztus 14.). „Sportkarrieren: Olympia-Gold – und dann?”. Focus Online.  

További információk[szerkesztés]