Waitangi szerződés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Waitangi Szerződés szócikkből átirányítva)
A szerződés egyik fennmaradt példánya

A waitangi szerződést (angolul Treaty of Waitangi, maori nyelven Tiriti o Waitangi) 1840. február 6-án írták alá a brit Korona képviselői és maori törzsfők Új-Zéland Északi-szigetének északi részéből. A szerződés kinevezett egy brit kormányzót Új-Zéland élére, elismerte a maorik tulajdonjogát a földjeik és egyéb tulajdonuk fölött és megadta nekik a brit alattvalók jogait.

Azonban a szerződés angol és maori nyelvű változata jelentősen eltér és így nincs konszenzus, pontosan miről is állapodtak meg valójában. A brit nézőpontból a szerződés Nagy-Britanniának adta az Új-Zéland feletti szuverenitást és a kormányzónak az ország irányításának jogát; a maoriknak voltak bizonyos elképzelései amelyek ütköztek a britekével. A Waitangi aláírás után a szerződés másolatait körbevitték Új-Zélandon és az elkövetkező hónapokban sok más törzsfő is aláírta.

Az 1970-es évekig a szerződést nagyrészt figyelmen kívül hagyta mind a parlament, mind a bíróságok, habár az új-zélandi történetírás a Korona bőkezű és jóakaratú tetteként utalt rá. Már legkorábban az 1860-as években a maorik úgy a szerződésre hivatkoztak, kevés sikerrel, megpróbálva jogorvoslatot és kárpótlást szerezni elvett földjeikért és egyenlőtlen kezelésükért az állam részéről. Az 1960-as évek végétől a maorik elkezdték felhívni a figyelmet a szerződés megszegéseire és az újonnan kiadott történelmek a szerződés fordításával kapcsolatos problémákat hangsúlyozták. 1975-ben létrehozták a Waitangi Tribunalt (Waitangi Tanács), egy állandó vizsgálóbizottságot melynek feladata a szerződés Korona- vagy ügynökei által elkövetett megsértéseit vizsgálni és ezek helyrehozására javaslatokat tenni.

Ma általánosságban a szerződésre Új-Zéland, mint nemzet, alapító dokumentumára tekintenek; ennek ellenére a szerződés gyakran heves viták tárgya. Sok maori érzi úgy, hogy a Korona nem tartotta be az üzlet ráeső részét és erről bizonyítékokat mutatott be a tanács ülésein, velük ellentétben néhányan a nem-maori lakosságból úgy vélik, a maorik túl nagy figyelmet szentelnek a szerződésnek és arra használják, hogy „különleges privilégiumokat” harcoljanak ki. A Korona nem köteles a tanács ajánlásait megvalósítani, azonban sokszor elfogadta, hogy megsértette a szerződést és annak elemeit. A rendezések eddig több millió dollárra rúgnak, pénzben és vagyontárgyakban illetve bocsánatkérések formájában.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Treaty of Waitangi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]