Wa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wa (Ghána) szócikkből átirányítva)
Wa
A város látképe a mecsetből
A város látképe a mecsetből
Közigazgatás
Ország Ghána
KerületFelső-nyugati Régió
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség107 214 fő (2010)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság305 m
IdőzónaNyugat-európai idő (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 10° 04′ 00″, ny. h. 2° 30′ 00″Koordináták: é. sz. 10° 04′ 00″, ny. h. 2° 30′ 00″
A Wikimédia Commons tartalmaz Wa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Wa város Ghána északnyugati részén, a Felső-nyugati Régió székhelye, egyben a többségében muzulmán vallású wala népcsoport legnagyobb települése. A Wai egyházmegye püspöki székvárosa. A településnek egy kisebb repülőtere is van.

Minden év szeptemberében itt tartják a Dumba fesztivált, melyen ökröket áldoznak fel, hogy az elkövetkező év szerencsés legyen a város számára.

Éghajlata[szerkesztés]

A város a Száhil öv határának déli részén helyezkedik el. Az évi átlag csapadékmennyiség 1000 milliméter körül van, melynek túlnyomó része május és október között esik. Február és március a legmelegebb hónapok, ekkor a nappali hőmérséklet 42 °C körül van.

Története[szerkesztés]

Évszázadokkal ezelőtt a lobi valamint a dagaare népcsoportok telepedtek le ezen a területen. Az iszlám vallás a Szaharán keresztül, kereskedők által terjedt el az itt lakó törzsek között. A településen van eltemetve Sir Ekum Ferguson, a brit származású katona azzal a megbízással érkezett a területre a 19. században, hogy kézre kerítse a vidéken garázdálkodó, számos karavánon rajtaütő és azokat kifosztó hírhedt rablóvezért, Babatu-t.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Ghana Statistical Service