Wikipédia:Törlés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:TÖRLÉS szócikkből átirányítva)
Tudnivalók

A Wikipédia normális életében egyes lapok (szócikkek, kategórialapok, képek) törlésre kerülnek. Míg bárki üressé (nem töröltté!) tehet egy lapot, annak régi tartalma a lap történetében olvasható, illetve a szócikkre lépve látszik, hogy a lap létezik. Így azt bármikor bárki vissza tudja állítani.

Csak az adminisztrátoroknak van lehetőségük arra, hogy a rendszerből lapokat töröljenek, vagy azokat visszahozzák. A jelenlegi rendszerben az adminisztrátorok a legjobb ítélőképességüket használják fel ehhez a döntésükhöz. Általában az adminisztrátorok előre lefektetett szabályokat követnek, amikor lapok törléséről döntenek. Néhány speciális esetben az adminisztrátorok azonnal törölhetnek lapokat úgy, hogy azok története is megsemmisül.

A törölt lapok visszaállíthatók, de csakis akkor, ha ezt megfelelően széleskörű támogatás előzi meg. Mivel a törlések összevisszasága követhetetlenné tenné a működést, ezért be kell tartani bizonyos kötött eljárási rendet.

A törlési eljárás[szerkesztés]

Azonnali törlés kérése[szerkesztés]

Figyelem! Aki egy lapot az {{azonnali|indoklás|aláírás}} sablonnal törlésre jelöl, előbb feltétlenül ellenőrizze a laphoz tartozó Mi hivatkozik erre nevű eszközzel, hogy sehol sincs használatban! (Sablon törlésekor erre különösen figyelj!)

Alapvető esetek[szerkesztés]

  • Rontott lapok
    • Elütéssel, hibás címmel létrehozott lapok
    • Fölösleges lapok (ez többnyire átnevezéssel is megoldható!)
  • Értelmetlen tartalmú lapok
    • A tartalom nem értelmes szöveg (pl. „sdhgdf”).
    • Tesztoldalak (pl. „Valóban írhatok itt egy oldalt?”)
  • Vandalizált lapok
    • Egyértelmű vandalizmus
    • Rövid, meghatározhatatlan című vagy tartalmú szövegek (pl. „Rém jópofa pasi, ő találta ki a joghurtos halászlevet; a neje meg különösen cuki.”).
    • Előzőleg már törölt szöveg helyreállítása
  • Kizárólag bizonyos, korábban eltiltott felhasználó által írt oldalak.
  • Kiürült, és bizonyosan nem használt kategóriák, amelyek átirányításra sem érdemesek.

A fenti esetekben követendő eljárást lásd itt: Kategória:Azonnali törlésre váró lapok.

Szerzői jog megsértése[szerkesztés]

A szerzői jogot megsértő lapokat a {{jogsértő}} sablonnal jelölheted. „Szerzői joggal védett lap másolata” címén nem azonnalizunk és ezen a címen nem kezdeményezünk törlési megbeszélést sem, hanem a másolmánygyanús esetek kezelésének saját menetrendje van: Wikipédia:Szerzőijog-sértés.

Ha ez az eljárás törléshez vezetett, de később befut az engedély, akkor el kell helyezni az engedélyt a cikk vitalapján és szólni kell az adminüzenőn. Ezek után a cikk helyreállítható. A Wikipédia:Törlés#Törölt lapok helyreállítása helyen leírt külön helyreállítási megbeszélés ilyenkor nem szükséges.

Ha a helyreállított cikkel még más problémák is vannak (nevezetesség, semlegesség stb.), akkor azoknak megfelelően kell eljárni vele.

Egyéb okból azonnal törlendő képek[szerkesztés]

Az ilyen képeknél (pl. obszcén tartalom) követendő eljárást lásd itt: Kategória:Azonnali törlésre váró lapok#képek

Egyszerűsített törlés[szerkesztés]

Ha egy lap nem felel ugyan meg az azonnali törlés feltételeinek, de úgy gondolod, hogy törölni kell, és valószínűnek látszik, hogy a törlést senki sem fogja vitatni, akkor megpróbálhatod egyszerűsített eljárásban töröltetni. Ehhez nincs más teendőd, mint hogy a lap tetején elhelyezel egy {{Egyszerűsített törlés}}(?) sablont, és értesíted a lap létrehozóját (kitiltott szerkesztő esetében ez a lépés – értelemszerűen – kihagyandó). Ha ezután a cikk törlését nem kifogásolja senki, akkor hét nap elteltével az adminisztrátorok további vita nélkül törlik a lapot. Ha a lap törlését valaki kifogásolja, akkor egyszerűen eltávolítja az {{Egyszerűsített törlés}}(?) sablont. Az egyszerűsített törlés nem alkalmazható olyan lapokra, amelyeket korábban már (akár egyszerűsített, akár rendes eljárásban) törlésre jelöltek, és megmaradtak. Ha továbbra is indokoltnak tartod a lap törlését, akkor kezdeményezz róla törlési megbeszélést.

Tipikus esetek, ahol az egyszerűsített törlés alkalmazható[szerkesztés]

  • Reklámnak tűnő lapok (az ilyeneket többnyire vita nélkül töröljük, de néha nem értünk egyet abban, hogy valami tényleg reklám-e, illetve az is előfordul, hogy valaki vállalja a cikk reklámmentesítését, ezért az azonnali törlés nem megfelelő eljárás).
  • Élő személyekről szóló forrásolatlan cikkek.
  • Gépi fordítású(nak tűnő) cikkek (az ilyeneket gyakran vita nélkül töröljük, de néha akad egy szerkesztő, aki kijavítgatná a cikket)
  • Szélsőségesen rossz minőségű szócikkek, amelyek annyira nem felelnek meg, hogy valószínűleg egyszerűbb a semmiből újraírni őket, de esetleg lehet, hogy valaki mégis elbíbelődik a följavításukkal.
  • Bármilyen más eset, ahol a jelölő szerkesztő szinte biztos abban, hogy egyetértés lesz a törlésről, és így nem érdemes az energiát pocsékolni egy tmb-vel, de az azonnali törlés feltételeinek a lap nem felel meg.

Törlési indítvány[szerkesztés]

Ha a lap nem esik az azonnali törlés vagy az egyszerűsített törlés kategóriájába, akkor csak úgy kérheted a törlést, hogy azt kezdeményezned kell a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok oldalon. Itt mindig meg kell adnod az okot, amiért a törlést kéred. Ennek főszabály szerint 5 napig kell maradnia, hogy mások is megírhassák a véleményüket. Ezután az adminisztrátor törli a lapot, ha ebben hozzávetőleges egyetértés mutatkozik. Amennyiben korábbi időpontban egyértelműen látszik a megbeszélés eredménye, nem kell kivárni az 5 napot.

A „törlés” sablon kirakása[szerkesztés]

Ha törölni javasolsz egy szócikket, akkor helyezd el rajta a {{törlés}} sablont és kövesd a sablonban írtakat (új allap létrehozása + az allap listázása a WP:T oldalon). Ne felejtsd el értesíteni a cikk szerzőjét a {{Törlési figyelmeztetés}} sablonnal, hogy az érintett is hozzá tudjon szólni.

Mit ne jelölj törlésre?[szerkesztés]

  • Ne jelölj olyan csonkokat, amikből fontos cikkek születhetnek. Lásd még: Wikipédia:Csonk.
  • Ne jelölj olyan lapokat, amik egyszerűen csak átírást igényelnek. Ezek helye a figyelmet igénylő lapokon van.
  • Ne jelölj átirányításokat, kivéve, ha több problémát okoznak, mint amennyi a hasznuk.
  • Jelöld azokat a lapokat, amelyekből szerinted sohasem válhat enciklopédiacikk. A Wikipédia nem szótár.
  • Ne jelölj csupán egy idézetet tartalmazó lapokat, inkább írd meg legalább csonk szintre és a forráshoz adjál meg külső hivatkozást. A szöveget át is mozgathatod a Wikidézetekbe vagy a Wikiforrásba.
  • Ne jelölj elfogult cikkeket, ezekre inkább a semleges nézőpont sablont használd.
  • Jelöld a hivatkozás nélküli képeket, amiket valószínűleg egyik cikkben sem lehet felhasználni.
  • Ha a cikkben van hasznos tartalom, de túl kevés akár egy csonkhoz is, akkor a tartalmát egy másik laphoz lehet hozzáadni és átirányítást készíteni a cikkből. Hasznos tartalom nélküli lapokat is lehet átirányítássá alakítani. Ezeket a lapokat ne jelöld törlésre.

A megbeszélés formája[szerkesztés]

Ha semmi újabb, a javaslat menetét befolyásoló tényező nem merül fel, akkor a megbeszélések időtartama nagyjából 5 nap. Ettől eltérhet a lezáró adminisztrátor, ha nincsen egyértelmű eredmény, vagy a törlést befolyásoló új információk merülnek fel.

Kérjük, hogy a hozzászólások könnyű feldolgozása és átláthatósága érdekében az alábbiakat tartsd be:

A törlésről szóló megbeszélések nem szavazások, ezért azokon bárki részt vehet.

Egy felhasználó hozzászólása figyelmen kívül hagyható, ha a hozzászólás nem tartalmaz indoklást, csupán szavazat jellegű.

A megbeszélést lezáró admin az érvek és az irányelvek figyelembevételével dönt arról, hogy a lap megmarad-e. Ha az érvek többsége a törlés mellett szól, akkor a lap törölve lesz. A lap megmarad azonban, ha időközben eléggé átírták ahhoz, hogy a kiírásban megjelölt törlési indokok már ne álljanak fenn. A lap javítása a megbeszélés idején is kívánatos, csak az átnevezésétől kell tartózkodni.

Várakozási idő[szerkesztés]

A törlési megbeszélést 5-6 nappal a kiírás után lezárja az egyik admin.

A törlési javaslat visszavonása[szerkesztés]

Ha a törlés helyett sikerült más megoldást találni, akkor a lapot hagyd egy ideig a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok oldalon és írj egy jó összefoglalót, így a törlésre jelölő látni fogja, hogy miért nem törölték a cikket és nem fogja újra jelölni.

Törölt lapok helyreállítása[szerkesztés]

A törlési naplóban megtalálható a már törölt lapok listája.

Ha azt szeretnéd, hogy egy törölt lapot vagy képet helyreállítsanak, a következőket kell tenned:

  • Nyiss neki új törlési eljárást (ügyelj a sorszámára! A helyreállítási megbeszélés lapjának az aktuálisan következő sorszámot kell adni!) a törlésre javasolt lapok oldalán leírtaknak megfelelően, ugyanott. Írd oda, hogy szerinted miért kell helyreállítani a törlést.
  • A hozzá tartozó bejegyzés tíz napig fog ottmaradni, lehetőséget adva más szerkesztőknek, hogy támogassák vagy ellenezzék a helyreállítást.
  • A helyreállítási eljárásban való részvételre a törlési megbeszéléssel azonos feltételek vonatkoznak (lásd fent).
  • Amennyiben az elkövetkező 10 napban legalább 3 szerkesztő (beleértve a megbeszélést kiíró személyt is) támogatja a helyreállítást és a többség a helyreállítás mellett van, akkor egy adminisztrátor helyreállíthatja a lapot. Máskülönben a lap törölve marad.

Lapok törlése technikai okokból[szerkesztés]

Az adminok törölhetnek lapokat a következő technikai okokból is:

  1. Szerkesztői lapok allapjait, a szerkesztő kérésére.
  2. Hasznos laptörténet nélküli átirányítás törlése, hogy helyet csináljon egy lap átnevezéséhez (célnév felszabadítása).
  3. Átmeneti laptörlés a laptörténetek összevonásához egy copy-paste-es mozgatás után.
  4. Az új szerkesztő véletlenül szócikk névtérben létrehozott szerkesztői lapjai (először a tartalmat a megfelelő helyre kell mozgatni).

Ezekben az esetekben az adminok anélkül is törölhetik a lapokat, hogy azok a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok oldalra kerültek volna, vagy csak 1-2 napig szerepeltek ott.

A szerzői jogokat megsértő lapokat nem kell azonnali törlésre jelölni.

Ha az adminok törölnek egy lapot, akkor célszerű a cikk szerzőjének a vitalapján kifejteni a törlés indokát és figyelmébe ajánlani a Homokozót, ahol bátran kísérletezhet. Légy barátságos! Ne harapd le az újoncok fejét!

Lásd még[szerkesztés]