Wikipédia:Wikiszeretet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:SZERET szócikkből átirányítva)
  • A Wikibókról szóló alkalmazás dokumentációját lásd itt:mw:WikiLove.
Nemcsak azért vagyunk manapság kimerültek, mert sokat robotolunk, hanem mert olyasmit csinálunk, amit nem szeretünk, és olyan légkörben élünk, amelyben nincs szeretet. Ha valamit szeretettel teszünk, észre sem vesszük, milyen teljesítményre vagyunk képesek. A szeretet mérhetetlenül sok energiát ad. Fáradhatatlanná teszi az embert, feltölti erővel.

– Müller Péter: Szeretetkönyv

A wikiszeretet jelképe

A wikiszeretet egy olyan fogalom, ami az általános csapatszellemre és kölcsönös megértése utal a Wiki szerkesztői között. Mivel alapvetően különböző, más és más világlátású, korosztályú és nemű emberek dolgoznak együtt a Wikipédián – vallásos fundamentalisták, világi humanisták, konzervatívok és liberálisok stb. – így könnyen előfordulhat, hogy a vitalapokon folytatott társalgások eldurvulnak.[1] Viszont mi mindannyian egy közös cél miatt vagyunk itt: szeretjük összegyűjteni, rendszerezni, rendezni és ingyen elérhetővé tenni azt a tudást, amit birtoklunk, eddig még soha nem létező enciklopédikus méretben és formában. A Wikipédia nem egy hétköznapi fórum, ez egy olyan különleges vállalkozás, amely arra hivatott, hogy leírja és összegyűjtse tudásunkat és közérthető formában tárja azt az olvasók elé.

Nincs semmiféle titkos módszer arra, hogy megértsük és átéljük a wikiszeretet fogalmát, viszont vannak kulcsfontosságú lépések:

  • Tiszteld szerkesztőtársadat és annak véleményét, és kövesd a wikikettet.
  • Szeresd és tanítsd az újoncokat. Ne feledd, egyszer te is kezdő voltál.
  • Ha követed a Wikipédia irányelveit, könnyebbé teszed az egymás közötti munkát, de légy rugalmas.
  • Tételezz fel jóindulatot, és tételezd fel azt, hogy mások is így fognak tenni.
  • Legyen célod a semleges nézőpont elérése. Írj olyan cikkeket, amiket mindenki elolvashat, egyetérthet velük és azzal a tudattal használhatja fel őket, hogy a bennük szereplő dolgok megbízhatóak.
  • Őrizd meg a hidegvéred! Ne reagálj kapkodva, idegesen. Inkább tarts egy kis szünetet, ha ideges vagy, és utána térj vissza.
  • Bocsáss meg másoknak! Ne hagyd, hogy bántódás érjen; de próbáld meg elfogadni más emberek véleményét. Próbáld meg követni az ahimsza elvet, vagyis, ha lehet, ne okozz közvetve vagy közvetlenül lelki sérülést vagy szóbeli fájdalmat. Mindenkinek lehet rossz napja, fogadd ezt el.
  • Emlékezz arra, hogy szerkesztőtársaid nem az operációs rendszered részei, vagy épp szellemek egy palackban. Mindenkinek kijár a tisztelet. Ha valakihez hozzászólsz, jó kezdés lehet egy 'Köszönöm' vagy valami más kedves megnyilvánulás. Néhány példa:
    • „Szia, köszönöm, hogy hozzászóltál a szerkesztésemhez. Nagyon örülnék, ha ezt a változatot is át tudnád nézni. (…) Még egyszer köszönöm, hogy időt szántál rá.”
    • „Szia, köszönöm, hogy részt vettél a Bölény cikk szerkesztésében, de úgy hiszem, hogy nem voltál pontos. (…) Átírtam a szöveget a tényszerűség kedvéért. Nézd át, légy szíves, újra, ha lesz egyszer egy kis időd rá, hogy egyetértesz-e vele! Köszönöm.”

Kellemes szerkesztést, gyakoroljátok és terjesszétek a wikiszeretetet az interneten!

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Szeretet témában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ld. még Flame war.