W-betűs farkincásboglárka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
W-betűs farkincásboglárka
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok
Törzs: Ízeltlábúak
Osztály: Rovarok
Rend: Lepkék
Család: Boglárkalepke-félék
Nem: Satyrium
Tudományos név
Satyrium w-album
(Knoch, 1782)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz W-betűs farkincásboglárka témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz W-betűs farkincásboglárka témájú médiaállományokat és W-betűs farkincásboglárka témájú kategóriát.

A w-betűs farkincásboglárka (Satyrium w-album) a boglárkalepke-félék családjába tartozó, Eurázsiában honos lepkefaj. Egyéb elnevezései: w-betűs csücsköslepke, w-betűs lepke, w-betűs farkosboglárka, szilfa-csücsköslepke.

Megjelenése[szerkesztés]

A w-betűs farkincásboglárka szárnyfesztávolsága 2,6–3,0 cm. A hátsó szárnyak peremén kis nyúlvány, ún. farkinca található; ennek színe fekete, legvége fehér. Szárnyai felső oldala mindkét nem esetében egyszínű barna. A szárnyak fonákja halványabb barna. Szárnyainak fonákja sötétszürke, a hátsó szárnyak peremén erőteljes, egybefolyó, narancsvörös, felül fekete ívvel határolt foltsora látható. A szárnyak fonákján vékony, szaggatottan egyenes, fehér, belülről feketével határolt csík húzódik; ez az elülső szárnyon egyenes vonalú, csak az alján görbül meg; a hátsó szárnyon jóval beljebb, a felső perem közepe táján kezdődik és a szárny külső szögletében háromszor élesen, W alakban megtörik.

Petéje korong alakú, áttetszően fehér.

Hernyója világoszöld, hátán sötétzöld vagy halványbarna csíkkal, oldalain halvány harántsávokkal.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Hasonlíthat hozzá a tölgy-farkincásboglárka, a törpe-farkincásboglárka, a kökény-farkincásboglárka, a szilva-farkincásboglárka, a tölgyfa-csücsköslepke, vagy a nyírfa-csücsköslepke.

Elterjedése[szerkesztés]

Eurázsiában honos, az Ibériai-félszigettől egészen Japánig. Magyarországon országszerte megtalálható, főleg a domb- és hegyvidékeken, de sehol sem gyakori. Korábban jóval több volt belőle, de a szilfavész elterjedése óta hernyójának tápnövényével együtt jelentősen megritkult.

Életmódja[szerkesztés]

Liget- és láperdőkben, üde lomberdőkben, parkokban él, ahol szilfák nőnek.

Évente egy generációja repül május végétől augusztus elejéig, a rajzás csúcsa július elejére esik. Ritkán kerül szem elé, mert főleg a lombkoronaszintben tartózkodik. Petéje, illetve ki nem kelt hernyója áttelel és tavasszal kel ki a petéből. Elsősorban különféle szilfa-fajok (ritkábban hárs, tölgy vagy kökény) leveleivel táplálkozik, majd május közepén-végén bebábozódik.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]