Władysław Czachorski

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Władysław Czachorski
1890 körül
1890 körül
Született

Lublin[3]
Elhunyt1911. január 13. (60 évesen)[1][4][2]
München[5][3]
Állampolgársága
Foglalkozásafestőművész
IskoláiMüncheni Képzőművészeti Akadémia
KitüntetéseiSzent Mihály-rend
A Wikimédia Commons tartalmaz Władysław Czachorski témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Władysław Czachorski (Lublin, 1850. szeptember 22.München, 1911. január 13.) lengyel akadémista stílusú festő.

Élete[szerkesztés]

A Lublin közeli Grabowczykban született. 1866-ban a varsói képzőművészeti iskolába járt, ahol Rafał Hadziewicz volt a tanára. Ezután egy évet a Drezdai Képzőművészeti Akadémián töltött, majd onnan a Müncheni Képzőművészeti Akadémiára került (1869–1873). Ugyanebben az időben itt tanultak: Hermann Anschütz, Karl von Piloty és Alexander Wagner. Münchenből Magna Cum Laude-ot (nagy ezüstérmet) kapott, majd a diploma megszerzése után Franciaországba, Olaszországba és Lengyelországba utazott.

Tagja volt a Berlini Akadémiának, és nemzetközi kiállítások szervezője és ítésze is volt. 1893-ban a Szent Mihály-renddel tüntették ki. Ezen kívül számos művészeti kiállítása volt Lengyelországban: Krakkóban, Varsóban és Łódźban. Lembergben, az osztrák Galícia fővárosában is kiállított. 1911-ben Münchenben bekövetkezett halála után posztumusz kiállítást rendeztek a varsói Zachęta Képzőművészeti Társaságban.

Főleg zsánerjeleneteket, portrékat és csendéleteket, valamint Shakespeare-drámák alapján festett a holland Gerard Terborch stílusában. Festészete nem követte a kortárs irányzatok hatását, fotográfiai precizitás jellemezte. Néhány különösen sikeres képet többször is megismételt kisebb változtatásokkal. A műkritikusok művei banalitása miatt vádolták.

Festményei Lengyelország összes híresebb és nagyobb múzeumában megtalálhatók. A művei magángyűjteményekben is számos országban fellelhetők, köztük Németországban (Bréma), Angliában és az Egyesült Államokban. Olyan külföldi múzeumokban is megtalálhatóak, mint az ukrajnai Lviv és a mexikóvárosi Academia de San Carlos.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 3.)
  2. a b The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  3. a b 3.533.5
  4. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Władysław Czachórski című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Feliks Kopera: Czachórski, in: Polski Słownik Biograficzny [Lengyel életrajzi szótár], tom IV, 1938 (lengyelül)
  • Wacław Jaroszyński: Władysława Czachórskiego żywot i sprawy [Władysław Czachorski élete és művei], Maria Curie Skłodowska Egyetem, Lublin, ISBN 83-227-2304-0 (lengyelül)
  • Władysław Czachorski porta-polonica (lengyelül)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]