Würflach

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Würflach
A würflachi erődtemplom (Wehrkirche)
A würflachi erődtemplom (Wehrkirche)
Würflach címere
Würflach címere
Közigazgatás
Ország  Ausztria
Tartomány Flag of Lower Austria (state).svg Alsó-Ausztria
Kerület AUT Neunkirchen COA.jpg Neunkirchen kerület
Rang község (Gemeinde)
Kerületei Würflach, Hettmannsdorf, Wolfsohl (Katastralgemeinden)
Járás Neunkircheni járás
Alapítás éve 1094 (első említés)[1]
Polgármester Hans Schauer (ÖVP)
Jegyző Peter Samwald
Irányítószám 2732
Körzethívószám 02620
Forgalmi rendszám NK
Népesség
Teljes népesség 1583 fő (2016. jan. 1.)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság 430[2] m
Terület 12.32[2] km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Würflach (Ausztria)
Würflach
Würflach
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 47° 46′ 26″, k. h. 16° 03′ 17″Koordináták: é. sz. 47° 46′ 26″, k. h. 16° 03′ 17″
Würflach weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Würflach témájú médiaállományokat.

Würflach község Alsó-Ausztriában, Neunkirchen kerületben, a Hohe Wand masszívum déli előterében, a Steinfeld síkságot északkeleten határoló dombháton, a kerület székhelyétől, Neunkirchentől 7 km-re, Bécsújhelytől 16, Bécstől 70, Soprontól 58 km-re. Lakosainak száma 1583 (2010. január 1-i állapot).[2] Fő bevételi forrása az idegenforgalom.

Fekvése[szerkesztés]

Würflach község Alsó-Ausztria délkeleti szektorában fekszik, amelyet Industrieviertelnek (kb. „Iparvidéknek”) is neveznek, az északkeleti Weinviertel („Borvidék”), az északnyugati Waldviertel („Erdővidék”) és a délnyugati Mostviertel („Mustvidék”) vidék mintájára. Maga a település a Hohe Wand hegycsoport déli előterében fekszik, a Neue Welt nevű síkságot délről lezáró dombok tetején.

A Würlachból észak felé kivezető lejtős országút Willendorf községben csatlakozik a B-26 sz. szövetségi főútba, a Puchberger Bundesstrasséba, amely Bécsújhelyről vezet Puchberg am Schneebergbe, onnan nagy kanyarral délnek fordul, és Neunkirchen kerületi székhelyre vezet.

Würflachtól délnek az ugyancsak lejtős L-4113 sz. tartományi főút, a Raglitzi út (Raglitzer strasse) vezet Neunkirchenbe, keresztezve a kelet-nyugati irányban nyitott Steinfeld síkság nyugati végét, majd a Bécsújhelyből Neunkirchenen át a Semmering-hágóra vezető vasútvonalat (az osztrák Déli Vasutat, a Südbahnt), végül a B-17 sz. szövetségi főútvonalat, amely ezzel a vasútvonallal nagyjából párhuzamosan halad.

Nyugat-északnyugat felől, a Grünbachi-katlanon (Grünbacher Mulde) keresztülfolyó Szent János-patak (Johannesbach), Grünbach am Schneeberget, Rosentalt és Greith-et elhagyva bevágja magát a Würflach alatti dombok közé, és egy látványos szurdokvölgyön, a Johannesbachklamm-on keresztül Würflach északi határában bukkan elő. A szurdok kedvelt turistaútvonal.

A falu területe 12,32 km2, ennek 57,42%-a erdővel borított terület. Würflach társult községei Hettmannsdorf és Wolfsohl (Katastralgemeinden). A Würflachot közrefogó szomszéd községek: északon Willendorf, keleten Gerasdorf, délen Mollram (Neunkirchen része) és Sankt Lorenzen, nyugat felől, a Johannesbachklammot délről határoló Saubersdorfer Wald (hegy), mögötte a Grünbachi-katlan, Rosental, Schrattenbach és Greith községek.

Története[szerkesztés]

A korai középkorban a bajorországi Vornbach (Fornbach) kolostorból benedek-rendi szerzetesek költöztek a környékre. Ők építették az első kápolnát, és alapították a falut (és több más környékbeli községet is). Würflach neve a régi „Wirbilach” szóból származik, amely „örvénylő hegyi vízfolyást” jelent,[3] és a János-patak szurdokára, a Johannesbachklamm-ra utal. A falu nevét először egy 1094-es adománylevélben említik ebben a régi formájában.

Politika, lakosság[szerkesztés]

Würflach polgármestere (a 2010-es választás óta) Hans Schauer (ÖVP). A település képviselő testülete (Gemeinderat) 19 tagból áll, ebből az ÖVP 13, az SPÖ 6 helyet birtokol. (Az ezt megelőző, 2005-ös választáson az ÖVP 12, az SPÖ 7 mandátumot szerzett.)

A falu és a társult községek összlakosságának lélekszáma 2005. december 31-én 1559 fő volt, a 2010. január 1-i állapot szerint 1583 fő.[2]

Látnivalók[szerkesztés]

Johannesbachklamm (szurdok).
  • A würflachi plébániatemplom a 13. század elején épült, kialakítása erődtemplom jellegű. Ebből az időből fennmaradt részletei: egy Megváltó Krisztus szoborfej és egy napkorong-ábrázolás. A késő gótikus átépítésből számos falrész fennmaradt, annak ellenére, hogy 1683-ban, Bécs második török ostroma idején a török portyázók lerombolták a templomot. A Habsburg–török háborúk elmúltával ismét felépítették, ezúttal barokkos stílusjegyekkel. Tornyát megmagasították, tetejére hegyes toronysisak (Dachreiter) került. A templomkertben sok igen régi síremlék található.
  • A plébániatemplom mellett álló úgynevezett „kistemplom” a 15. század óta nem használták, állaga erősen leromlott. 1885-ben felújították, és Jézus Szíve-kápolnaként felszentelték. Ma Alsó-Ausztria egyik legszebb gótikus egyházi műemléke.
  • A Grünbachi-katlanban eredő Szent János-patak szurdokvölgyét (Johannesbachklamm) 1902-ben a turisták számára biztonságosan bejárhatóvá építették ki, korlátokkal, hidakkal, járdákkal. A környékbeliek és a túrázók kedvelt célpontja. A Klamm körül további hat, jól karbantartott erdei sétaút és jelzett túraösvény is található. A szurdok és közvetlen környéke tájvédelmi terület „(Landschaftsschutzgebiet Johannesbachklamm”). A szurdok nyugati kijáratánál, Greith falu határában áll a Klammklubhaus turistaház.
  • Würflachban egy nagy nyári szabadtéri teraszos strandfürdő (Terrassenbad) található, szaunával. Bécs viszonylagos közelsége révén (70 km) sok nyaraló jár ide a fővárosból is.
  • A karácsonyi készülődés würflachi sajátossága, hogy az Ausztriában jól ismert karácsonyi vásár (Adventmarkt, Christkindlmarkt) itteni helyszíne a Johannesbachklamm szurdokvölgy würflachi kijárata, romantikus természeti környezetben, a téli erdő szélén.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.neunkirchen.gv.at/die-stadt/geschichte
  2. ^ a b c d Würflach adatai. Statistik Austria (németül)
  3. Mai német nyelven „Wirbelnde Ache”, azaz örvényló hegyi patak.
  4. http://www.wuerflach.at/images/stories/flyer10.pdf

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Würflach témájú médiaállományokat.