Vörös veréb (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörös veréb
(Red Sparrow)
2018-as amerikai film

A film hazai moziplakátja
A film hazai moziplakátja
RendezőFrancis Lawrence
Producer
AlapműVörös veréb
Műfaj
  • thrillerfilm
  • kémfilm
  • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró
  • Justin Haythe
  • Eric Warren Singer
Főszerepben
ZeneJames Newton Howard
OperatőrJo Willems
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő
  • 139 perc
  • 141 perc
Költségvetés69 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár18 V. kategória (NFT/24658/2018)
Bevétel151,3 millió amerikai dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vörös veréb (eredeti cím: Red Sparrow) 2018-ban bemutatott amerikai kémthriller film, melyet Justin Haythe forgatókönyve alapján Francis Lawrence rendezett. A film Jason Matthews azonos című regénye alapján készült.

A főbb szerepekben Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker és Jeremy Irons látható. A cselekmény egy orosz titkosügynök-nőről szól, akinek egy CIA-ügynökkel kell kapcsolatba lépnie, egy besúgó kilétének felfedése céljából.

A CIA egykori tagjaként Matthews tanácsadóként működött közre a szovjet szexkémek tevékenységét és a kortárs orosz „kompromat” jelenséget (vagyis befolyásos személyekről zsarolási célzattal kompromittáló anyagok megszerzését) bemutató filmben. A forgatás helyszíne Magyarországon, Szlovákiában és Ausztriában volt. A szerep kedvéért Jennifer Lawrence a New York City Ballet balett-társulatnál vett táncórákat.

A Vörös veréb 2018. február 15-én debütált a washingtoni Newseumban, majd március 2-án került az amerikai mozikba a 20th Century Fox forgalmazásában. Magyarországon egy nappal korábban, március 1-jén mutatták be, a Fórum Hungary forgalmazásában.

A 69 millió dollárból készült film összesen 151 millió dolláros bevételt termelt. A kritikusok vegyesen fogadták, bírálva a film hosszát, illetve az erőszak és a szexualitás nyers ábrázolását, de Lawrence alakítását dicsérték.

Cselekmény[szerkesztés]

Dominika Jegorova orosz balett-táncosnő súlyos balesetet szenved Moszkvában. Nagybátyja, a titkosszolgálat alezredese felfedi előtte, hogy a balesete nem volt véletlen, partnere szándékosan idézte elő, mert egy másik táncosnőt szeret, s ők együtt ki akarják iktatni a konkurenciát. Dominika a viszonylagos felépülése után elmegy az illetőhöz, ahol rajtakapja a szeretőket, akiket brutálisan megver.

Nagybátyja elmondja neki, hogy mivel Dominika nemsokára már nem a Bolsoj tyeatr (Moszkvai Nagyszínház) tagja, nem fog járni neki a lakás, és súlyosan beteg anyja számára az állandó gondozónő. Ugyanakkor felajánlja, hogy ezeket meg tudja oldani, ha Dominika megteszi azt, amit kér. Egy orosz oligarchával kell találkoznia egy szállodában, akinek azonban a találkozó közben egy motoros bukósisakban lévő férfi elvágja a nyakát.

Dominika a nagybátyja javaslatára bekerül az orosz titkosszolgálat kiképző iskolájába, ahol főként nőket tanítanak a férfiak elcsábításának módszereire, ehhez gyorsan fel kell ismerniük, hogy a kiszemelt áldozatot mi érdekli. Dominika jó érzékkel rendelkezik ehhez. A kiképzés lelkileg meglehetősen brutális.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Jennifer Lawrence Dominika Jegorova[2] Földes Eszter
Joel Edgerton Nathaniel Nash, CIA-ügynök[2] Széles Tamás
Matthias Schoenaerts Iván Dimitrjevics Jegorov[2][3] Makranczi Zalán
Charlotte Rampling a Veréb Iskola igazgatónője[4] Andresz Kati
Mary-Louise Parker Stephanie Boucher (SWAN), egy amerikai szenátor személyi titkára Györgyi Anna
Jeremy Irons Vlagyimir Andrejevics Korcsnoj tábornok (MARBLE)[2] Hirtling István
Ciarán Hinds Zaharov ezredes Reviczky Gábor
Joely Richardson Nina Jegorova, Dominika anyja Tóth Enikő
Bill Camp Marty Gable Berzsenyi Zoltán
Sakina Jaffrey Trish Forsyth[5] Udvarias Anna
Douglas Hodge Maxim Volontov Besenczi Árpád
Thekla Reuten Marta Jelenova Majsai-Nyilas Tünde
Sasha Frolova Ánya[3] Tamási Nikolett
Kristof Konrad Usztyinov Barabás Kiss Zoltán
Nicole O'Neill Szonja Martinovics Dorina
Szergej Vlagyimirovics Polunyin Konsztantyin Magyar Bálint
Anger Zsolt Mihail Szergejevics orosz nagykövet (saját hangján)

Forgatás[szerkesztés]

A film egyes jeleneteit Budapesten forgatták,[6] a dégi Festetics-kastélyban,[7] illetve a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszodában.[8] Almásfüzitőn a volt Timföldgyár épületében is vettek fel jeleneteket.

Filmkritikák[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vörös veréb - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. február 10.)
  2. a b c d Ford, Rebecca: Matthias Schoenaerts, Jeremy Irons Joining Jennifer Lawrence in 'Red Sparrow' (Exclusive) (angol nyelven) (HTML). The Hollywood Reporter, 2016. december 6. (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.)
  3. a b Ruben V. Nepales: ‘Red Sparrow’ director talks about working with Jennifer Lawrence again (angol nyelven) (HTML). Philippine Daily Inquirer(wd), 2017. május 26. (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.)
  4. Oscar-nominated actress Charlotte Rampling talks about growing up in East Anglia”, Eastern Daily Press , 2017. március 12.. [2017. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. március 12.) 
  5. N'Duka, Amanda: Sakina Jaffrey Cast In Fox’s ‘Red Sparrow’; Bill Marchant Joins Sci-Fi Indie ‘Volition’ (HTML). Deadline.com, 2017. február 27. (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.)
  6. Keresztesi Ferenc: Budapesten kémkedik és csábít Jennifer Lawrence (HTML). 24.hu, 2017. szeptember 14. (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.)
  7. Amerikai filmet forgatnak Dégen: Jennifer Lawrence is felbukkanhat a faluban (HTML). Fejér Megyei Hírlap, 2017. február 1. [2017. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.)
  8. Elekes Gergő: Megyénkben forgatott az Oscar-díjas Jennifer Lawrence – Közeleg a bemutató (HTML). Fejér Megyei Hírlap, 2017. szeptember 15. [2017. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.)

További információk[szerkesztés]