Vörös-torony-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörös-torony-hágó
(Priečne sedlo)
A Vörös-torony-hágó
A Vörös-torony-hágó
Földrajzi adatok
OrszágokMagas-Tátra, Szlovákia
Fekvésekelet-nyugat
Legmagasabb pont2341 m
Elhelyezkedése
Vörös-torony-hágó (Tátra)
Vörös-torony-hágó
Vörös-torony-hágó
Pozíció a Tátra térképén
é. sz. 49° 11′ 19″, k. h. 20° 11′ 06″Koordináták: é. sz. 49° 11′ 19″, k. h. 20° 11′ 06″
A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös-torony-hágó
témájú médiaállományokat.

A Vörös-torony-hágó (szlovákul: Priečne sedlo) (2341 m, *2352 m) egy közkedvelt Magas-Tátrai átjáró az Öt-tavi-katlan és a Nagy-Tarpataki-völgy között. Két bemetszése van, amiket apró tornyocska (Kis-Majunke-torony) választ el egymástól. Átjáróul a Vörös-torony oldalán levő bemetszés szolgál. A két hágóbemetszést elválasztó tornyocska a Nagy-Tarpataki-völgy oldalán megkerülhető. Első átkelők: Müller G., Roxer V., 1846 nyarán.

A hágó egy irányból az Öt-tó felől közelíthető meg. (November 1-től Június 12-éig lezárva.)

  • Az Öt-tótól (K-ről)

Készített ösvény, sárga jelzés. Végső részében könnyű, de meglehetősen kitett mászás. A Téry-menedékháztól a völgykatlanban befelé. Át a legnagyobb tó lefolyásán és a balra elágazó ösvényre. Ez szerpentinekben felvisz a Pfinn-kilátó hátára (30 p), azt keresztezve le a Kis-Nyereg-hágó-völgyecskébe és túloldalán a hatalmas törmelékkúpra, amely a hágóhoz húzódik fel. Az ösvény nagy kanyarokkal emelkedik, majd kb. 50 m-rel a hágó alatt a jobb oldali lejtőre tér (40 p), amelyen meglehetősen kitett terepen (hosszú vaslánc) az északnyugati bemetszéséhez ér fel (15 p).

  • A Nagy-Tarpataki-völgyből (Ny-ról)

Készített ösvényen, sárga jelzés. A Hosszú-tavi menedékháztól a Rovátka felé elágazó ösvényen, amely egy ideig északi irányban húzódik, majd nagy ívben jobbra kanyarodva belép a Metélőhagymás-tavak katlanába. A tavak megkerülése után az ösvény a katlan keleti oldalán felvisz a Vadász-lejtő-nyeregre (1 ó). A Vadász-lejtő a Nagy-Tarpataki-völgynek nagy kiterjedésű, magasabb ÉK. terasza. Az ösvény a Vadász-lejtőt keleti irányban keresztezi és a Vörös-torony déli fala alatt átvisz ahhoz a szakadékhoz, amelyben számos kanyarral emelkedve visz fel a hágó északnyugati nyílásába (45 p).