Västerås

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Västerås
Västerås címere
Västerås címere
Közigazgatás
Ország Svédország
Történelmi tartományVästmanland tartomány
MegyeVästmanland megye
KözségVästerås község
Irányítószám72X XX
Körzethívószám021
Népesség
Teljes népesség128 660 fő (2020. dec. 31.)[1]
Népsűrűség2068[2] fő/km²
Földrajzi adatok
Terület57,73[2] km²
Összesen57,73[2] km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 59° 37′ 02″, k. h. 16° 32′ 32″Koordináták: é. sz. 59° 37′ 02″, k. h. 16° 32′ 32″
Västerås weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Västerås témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Västerås ([vɛstərˈoːs]) kiejtése város Svédországban, Västmanland megyében a Mälaren-tó partján, Stockholmtól 100 kilométerre nyugatra. Västerås község valamint Västmanland megye székhelye. Lakossága 107 005 fő.

Történelem[szerkesztés]

Västerås egyike Svédország és Észak-Európa legrégebbi városainak. A város neve a "Västra Aros"-ból ered, amely utalás a Svartån folyó tölcsértorkolatára. A térség már több mint 1000 éve lakott terület. A 11. század elején Västeras már Svédország második legnagyobb városa volt, a 12. században pedig a püspök székhelyévé vált.

1527-ben I. Gusztáv itt hívta össze az svéd országgyűlést. Ekkor született meg a döntés mely szerint meg kell szüntetni a katolikus egyház hatalmát és Svédországot protestáns országgá kell változtatni.

Itt található Svédország legöregebb gimnáziuma is. A Rudbeckianska Gimnáziumot 1623-ban alapította Johannes Rudbeckius püspök.

A 18. és 19. században az uborkatermesztés gyakorivá vált, Västerås ekkor kapta az "Uborkaváros" (Gurkstaden) becenevet.

A város napjainkban[szerkesztés]

Västeråst ma elsősorban ipari városként tartják számon de emellett logisztikai és kereskedelmi központ is. A város kampányba kezdett a turizmus illetve a lakosság növelése céljából. Hivatalos logót terveztek és a címer helyett gyakran ezt használják. Västeråsnak van a legnagyobb tóparti kikötője Skandináviában a Mälaren-tónál. A város felhőkarcolója a "Skrapan" pedig Svédország legmagasabban található koktélbárjának, a Sky Barnak ad otthont. Minden évben itt kerül megrendezésre a Power Big Meet ahol nagy teljesítményű autók tulajdonosai találkoznak illetve mutatják meg az érdeklődőknek a járműveiket.

Ipar[szerkesztés]

1891-ben megépült a vízerőmű a Svartånon. Ez a villamosítás bátorította fel az ASEA-t hogy a továbbiakban Västeråsban üzemeljen. Később a Brown Boverivel (BBC) való egyesülés után a cég neve ABB lett. Västerås gyorsan az egyik legfontosabb svéd ipari várossá vált. A városban jelen van a szállítással foglalkozó Bombardier illetve a nehézipari Outukumpu Copper is.

Kereskedelem[szerkesztés]

A város Svédország egyik fő logisztikai központja, rendkívül kedvező fekvésének, sűrűn lakottságának valamint jól felszerelt infrastruktúrájának köszönhetően. Többek között az ICA AB-nak van az egyik fő elosztási központja itt.

Västeråsból indult el a nemzetközi ruha-kiskereskedelmi vállalat a H&M is. Első boltjuk a városközpontban épült 1947-ben.

Személyek[szerkesztés]

Testvérvárosok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Statistiska tätorter 2020, befolkning, landareal, befolkningstäthet per tätort. Svéd Statisztikai Hivatal, 2021. november 24.
  2. a b Tätorternas landareal, folkmängd och invanare per km2 2000 och 2005 (svéd nyelven) (xls). Statistics Sweden. [2011. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 25.)

További információk[szerkesztés]

Útvonaltérkép: Bing / Google
KML is from Wikidata