Vámos Magda (divattervező)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vámos Magda
Barna Ilona (BIPHOTONEWS) felvétele
Barna Ilona (BIPHOTONEWS) felvétele
Született1932. június 24. (91 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar magyar
HázastársaDr. Vámos Gyula
Kovalik Károly
Foglalkozásadivattervező
divattanácsadó
divatbemutatók műsorvezetője
újságíró
egyetemi opponens
KitüntetéseiNagydíj (1958, Brüsszel)
Arany gyűszű-díj (1967)
Eötvös Loránd-díj (1988)
A Wikimédia Commons tartalmaz Vámos Magda témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Vámos Magda 1976-ban (Rózsavölgyi Gyöngyi felvétele)

Vámos Magda (Budapest, 1932. június 24. –) magyar divattervező, divattanácsadó, divatbemutatók műsorvezetője, újságíró, egyetemi opponens, a divat nagyasszonya és a Magyar Divat Szövetség örökös elnöke, Eötvös Loránd-díjas.

Életpálya[szerkesztés]

A Szépműves Líceumban végzett 1951-ben, ahol grafikusokat, divattervezőket, textileseket képeztek. Nyári gyakorlaton a Ruhaipari Műszaki Tervező Vállalatnál nagy pontosságú felfektetési rajzokat készített. Első komolyabb munkáit grafikusként jegyzi, az Anatómiai Intézetnek és a Növénytani Intézetnek készítette el mikroszkópi metszetek felnagyított ábráit, majd a Vérellátó és Ápolónőképző Intézet számára különböző vérképek oktatási ábráit. 1952-ben került a Minőségi Női Ruhaüzembe, amely cég a hazai piac mellett már akkoriban külföldi bérmunkát végzett. Itt felfektetési rajzok, divatszalonnal rendelkező etikettek, műszaki leírások készítését bízták rá. 1954-től a Ruhaipari Tervező Vállalatnál dolgozott, amely a hazai divat irányításának szempontjából a korszak egyik legfontosabb intézménye volt. (Később Divattervező Vállalatnak hívták). Itt különböző divatműhelyből vonták össze a főiskolát végzetteket, és az államosítás előtt saját divatszalonnal rendelkező szakembereket. Idővel a szakma legjava dolgozott itt együtt.

1956-ban a vállalati vezetőség tagjai közül többen elhagyták az országot. Nádor Vera lett a tervezői osztály vezetője, akinek tevékenysége a következő évtizedekre meghatározta a tervezői munkát, a hazai divat irányítását. Új szellemben kezdődött meg az ipar kiszolgálása, rendszeresen megjelentették a Divatirány című kiadványokat, belefogtak a divat szélesebb körű népszerűsítésébe, divatbemutatók szervezésébe. Vámos Magda lett a kollekciók felelőse, a divatbemutatók menetrendjének kidolgozója. A szakmai sikerek sem maradtak el, - 1958-ban a Brüsszeli Világkiállításon az általa tervezett estélyi ruha nagydíjban (Grand Prix) részesült. Az 1960-as években útjára indított Aranygyűszű pályázaton a divattervezők közül az első díjazott Vámos Magda volt. 1969-től a Debreceni Ruhagyár művészeti vezetőjeként dolgozott, és budapesti képviseletének első számú embere lett. Az 1968-ban bevezetett új gazdasági mechanizmus a hetvenes évekre elérte a divatszakmát is, amely Keserű Jánosné akkori könnyűipari miniszternek nagyon sokat köszönhet.

Magyar Divat Intézet (MDI) néven átszervezték a József körúti vállalatot (a Divattervező Vállalatot) és beléptették az Intercolorba (ajánlásai alapján együttes erővel dolgozták ki a másfél éves divatciklusokat), így lehetőség nyílt a nyugat-európai társintézetekkel való kapcsolatokra is. 1974-től ismét a Magyar Divat Intézet munkatársa, a tervezési főosztályt vezette, később művészeti vezető lett. Munkatársaival tervezők és gyártmányfejlesztők részvételével Művészeti Kollégiumot hoztak létre. Eredményeikről , munkáikról a médiai is rendszeresen beszámolt. A divat újdonságait a Magyar Televízió népszerű Módi című műsora mutatta be, melynek szerkesztő műsorvezetője Novák Henriette volt. A műsorban gyakran feltűnt Vámos Magda is, aki Csenterics Ágnes rendező mellett az adások állandó szakértője is volt.

A nyomtatott médiában az Ez a Divat című havilap volt a legfontosabb, legnívósabb hírforrás, melynek Zsigmond Márta főszerkesztősége alatt Vámos Magda művészeti vezetőként is munkatársa volt. (Később a szerkesztőség főmunkatársa.) Rendszeresen jelentek meg írásai, divattervei, divattanácsai a lapban. A Budapesti Nemzetközi Vásárokon (BNV-ken), az Országos Rendező Irodával közös műsorokon népszerűsítették a divatot, Vámos Magdát számos divatbemutatón láthatták műsorvezetőként a nézők. 1988-ban Eötvös Loránd-díjat kapott. 1990-ben megvált a Divat Intézettől, de azóta is folyamatosan tevékenykedik. Rendszeresen találkozik egykori kollégáival, sztármanökenekkel. Divatiskolákban oktat, kollekciókat tervez, divatbemutatókat szervez, szakmai tudását egyetemi opponensként is igénybe veszik.

2003 óta a Magyar Divat Szövetség elnöke.

2017. évben Vámos Magda, a Magyar Divat Szövetség elnöke - eddig egyedüllállóként Magyarországon, a divatvilág képviselői közül - fedezte fel és "avatta" manökenné a 70-es éveiben járó Nagy Edit (modell)t .[1]

,,Akkor még nem fogalmazódott meg bennem azonnal, hogy valójában a Coco Chanel… Egy olyan lény volt, olyan „valaki”, akit nagyon lehet kedvelni, emellett még ráadásul nagyon szuggesztív egyéniség. Aztán elmúlt a fizikai látvány, de vissza-visszatért a “KÉP”, ami tovább dolgozott bennem. Tulajdonképpen a személy kikerült a látóteremből, ám a kép, az érzés erősen megmaradt bennem és foglalkoztatott. Apránként összeraktam az én ismeretanyagomból, és az történt, hogy megjelent lelki szemeim előtt Nagy Edit személyében a magyar Coco Chanel a 21. században, Budapesten, a Retro Divat müsoraimban.,,Vámos Magda”

Akkoriban tört be a divatvilágba a 60+-os, azaz az „ezüstmodellek” hulláma, amikor Magyarországon elsőként Vámos Magda felfedezettje lett Nagy Edit Coco.

Magánélete[szerkesztés]

Első férje Dr. Vámos Gyula orvos, második férje Kovalik Károly újságíró, riporter volt. Lánya: Krisztina.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Grand Prix (nagydíj) (Brüsszel, 1958) – (Biedermeier stílusú, raffolt nagyestélyi ruha, rózsákkal díszítve, Organza anyagból, kézzel festett, batikolt, mintás, a ruhaanyag Hübner Aranka textiltervező munkája, a modellt Patz Dóri manöken mutatta be.)
  • Arany gyűszű-díjas tervező
  • Eötvös Loránd-díj (1988)

Publikációiból[szerkesztés]

  • Ez a divat (havilapok)
  • Ez a divat évkönyvek (szakszerkesztő)
  • Minerva Varroda (könyvsorozat, 1983) grafikusként
  • Szépség ABC (1987)
  • Ötletbazár (1992) grafikusként

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]