Vulkáni köszöntés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leonard Nimoy bemutatja a vulkáni köszöntést

A vulkáni köszöntés egy kézmozdulat, amely az 1960-as évek beli Star Trek televíziós sorozatból származik. Felemelt kézzel, a tenyér előre mutat, a hüvelykujj eláll, és az ujjak a szétnyílnak a gyűrűs ujj és a középső ujj között.

Története[szerkesztés]

A vulkáni "köszöntést" Leonard Nimoy eszelte ki, aki az eredeti Star Trek televíziós sorozatban egy félvulkáni karaktert Mr. Spockot alakította. Az 1968-as New York Times interjúban a gesztust "Churchill győzelmi jelének kétujjas változata"-ként írta le. Nimoy az interjúban elmondta, hogy "úgy döntött, hogy a vulkániak" kézorientált "nép".[1]

A köszöntés először 1967-ben jelent meg a Star Trek második évadának nyitó epizódjában, az "Amok idő"-ben. Többek között a gesztusról elterjedt, hogy egyes emberek számára nehéz bemutatni. A sorozat szereplői állítólag a másik kezükkel az ujjaikat "beállították", mielőtt felemelték őket. Ez a nehézség az egyének kézügyességének eltéréseiből adódhat. Ezt parodizálják a Star Trek: Első kapcsolatfelvétel című filmben, amikor Zefram Cochrane az emberi történelem során először találkozik egy vulkániakkal, nem tudja viszonozni a gesztust, ehelyett megrázza a vulkáni kezét.

Az áldó gesztus, amely inspirálta a vulkáni köszöntést

Nimoy önéletrajzában, amelyben nem vagyok Spock, azt írta, hogy egy papi áldás alapján jött a kézmozdulat ötlete, amelyet két kézzel mutatott be, úgy, hogy a hüvelykujjai összeértek zsidó Kohanim végez. Ez a héber Shin betűt ábrázolja, amelynek három felfelé mozgó ütése hasonló a a hüvelykujj és az ujjak helyzete a gesztusban. A Shin betű itt El Shaddai -t jelenti, ami azt jelenti: "Mindenható (Isten)", valamint Shekinah és Shalom. Nimoy azt írta, hogy amikor gyerek volt, nagyapja egy ortodox zsinagógába vitte, ahol látta ezt az áldást, és ez megtetszett neki.[2]

Gyakran üdvözölték Nimoyt a Vulcan jellel[3] amely annyira ismertté vált, hogy 2014 júniusában hozzáadták az Unicode szabvány 7. verziójához.[4]

A Fehér Ház Leonard Nimoy haláláról szóló nyilatkozatában hivatkozott a vulkán tisztelgésre, és ezt az „az univerzális jel a élet hosszú és jólétének” nevezte.[5] Másnap a NASA űrhajósa, Terry W. Virts egy, a Nemzetközi Űrállomásról szóló Twitter- hírcsatornájába egy fényképet tett közzé, amelyben kézjel látható (a háttérben a Földdel), amikor az ISS áthaladt Nimoy szülőhelye Boston fölött.[6]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Diehl, Digby. „Girls All Want To Touch The Ears”, The New York Times, 1968. augusztus 25., 173. oldal (Hozzáférés: 2015. február 27.) 
  2. Leonard Nimoy: 'Star Trek' fans can be scary (archive.li). Los Angeles Times, 2009. május 11. [2012. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 1.)
  3. Burr, Ty. „Leonard Nimoy, 83; was TV's iconic Mr. Spock”, The Boston Globe, 2015. február 27. (Hozzáférés: 2015. március 1.) 
  4. Cunningham, Andrew: Unicode 7.0 introduces 2,834 new characters, including 250 emoji (amerikai angol nyelven). Ars Technica, 2014. június 16. (Hozzáférés: 2020. március 1.)
  5. Statement by the President on the Passing of Leonard Nimoy. whitehouse.gov
  6. @: Vulcan Salute

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vulcan salute című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.