Forest (Belgium)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vorst szócikkből átirányítva)
Forest / Vorst
Forest-Vorst - az Art deco stílusú városháza épülete
Forest-Vorst - az Art deco stílusú városháza épülete
Forest / Vorst címere
Forest / Vorst címere
Forest / Vorst zászlaja
Forest / Vorst zászlaja
Vorst kerület a brüsszeli régióban
Vorst kerület a brüsszeli régióban
Közigazgatás
Ország Belgium
RégióBrüsszel Fővárosi régió zászlója Brüsszel fővárosi régió
KözösségA belgiumi flamand közösség zászlója Flamand Közösség
A belgiumi francia közösség zászlója Belgiumi Francia Közösség
TartományArrondissement of Brussels-Capital
JárásBrüsszel
PolgármesterMagda De Galan (PS)
Irányítószám1190
Körzethívószám02
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség56 581 fő (2020. jan. 1.)[1]
Férfi23963
Nők26295
Népsűrűség7637 fő/km2
Gazdaság
Munkanélküliségi ráta20,9 (2006) %
Átlagos éves jövedelem11446€/fő (2003)
Földrajzi adatok
Terület6,25 km2
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 48′ 42″, k. h. 4° 19′ 05″Koordináták: é. sz. 50° 48′ 42″, k. h. 4° 19′ 05″
Forest / Vorst weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Forest / Vorst témájú médiaállományokat.

Forest (franciául: fɔʁɛː) vagy Vorst (hollandul: ˈvɔrst) egyike a belgiumi, Brüsszel fővárosi régiót alkotó 19 alapfokú közigazgatási egységnek, községnek. 2010-ben lakossága 50 258 fő volt, területe 2,46 km², népsűrűsége 8041 fő/km².

A kerület legismertebb az itt található koncertteremről (franciául: Forest National, hollandul: Vorst Nationaal). Szintén a kerületben van egy börtön és az Audi egyik gyáregysége.

Földrajzi elhelyezkedése[szerkesztés]

Forest kerület a Brüsszeli Régió földrajzi középpontjától délnyugatra található, szomszédai északnyugaton Anderlecht, északkeleten Saint-Gilles/Sint-Gillis, keleten Ixelles/Elsene, délkeleten Uccle/Ukkel, míg délnyugaton a Flamand-Brabant tartományhoz tartozó Drogenbos.

Története[szerkesztés]

A Forest apátság
Szt. Dénes templom

A térség első lakói feltehetően a 7. század során építették első házaikat a Geleysbeek patak mentén, amely a Senne folyóba torkollik. A falu első templomát Szt. Dioniszosznak szentelték. A legenda szerint a 7. században élt helyi, keresztény hitre tért lányt apja katonái gyilkoltak meg, mert misét hallgatott a Dioniszosz templomban. Szent Aléna tisztelete azonban csak a 12. századtól terjedt el igazán. A szent sírja, amely a 12. századi szobrászat egyik jelentős emléke, ma is megtalálható a templom kápolnájában. A mai templom elődjét, a Szent Dénes templomot is kb. ekkor építették át román stílusban.

A falut 1105-ben Cambrai püspöke az affligemi apátságnak adományozta. Az affligemi apátság később egy női szerzetházat építettek az erdőben. Az első perjelt 1239-ben nevezték ki. A Szt. Dénes templomot ekkortájt gótikus stílusban átépítették. Az apátság templomát a 15. században építették fel.

Az apátság körül kialakult település a 18. század közepéig virágzott, azonban 1764-ben tűzvész pusztított az apátságban, számos épület és művészeti alkotás veszett el. Alig harminc évvel később, a francia forradalom után a vallási közösséget feloszlatták, a szerzeteseket és az apácákat elüldözték és az épületeket eladták. Forest önkormányzata 1964-ben szerezte vissza az apátság épületét és helyreállíttatta.

Látnivalók[szerkesztés]

  • A Forest apátság épületei
  • Szt. Dénes templom
  • Szt. Ágoston templom
  • Forest National koncertcsarnok
  • Az Art Deco stílusú városháza építését 1925-ben kezdték és 1938-ban avatták fel

Események[szerkesztés]

  • A Forest National koncertcsarnokban nemzetközileg ismert előadók, együttesen lépnek fel – ez Brüsszel első számú koncerthelysége[2]
  • Az apátság területén minden év szeptemberében három napig középkori fesztivált tartanak, a látogatók középkori viseletben – lovag, pap, polgár – járkálnak és mutatványosok, tűznyelők szórakoztatják őket.A zenészek korabeli hangszereken adnak elő korabeli zenedarabokat, a szakácsok pedig rég elfeledett recepteket elevenítenek fel.

Híres emberek[szerkesztés]

A kerületben született vagy élt:

További képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]