Volhov (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Volhov
Közigazgatás
Országok Oroszország
Települések Velikij Novgorod
Földrajzi adatok
Hossz224 km
Forrásszint18 m
Vízgyűjtő terület80 200 km²
Forrás Ilmeny-tó
Torkolat Ladoga-tó
é. sz. 58° 28′ 18″, k. h. 31° 16′ 57″Koordináták: é. sz. 58° 28′ 18″, k. h. 31° 16′ 57″
Elhelyezkedése
A Volhov vízgyűjtője
A Volhov vízgyűjtője
A Wikimédia Commons tartalmaz Volhov témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Volhov (orosz Во́лхов) folyó Oroszország északnyugati részében, a Novgorodi járásban és a Csudovói járásban a Novgorodi területen, illetve a Kirisi és a Volhovi járásban a Leningrádi területen.

Összeköti az Ilmeny-tót és a Ladoga-tót, a Néva folyó medencéjében. Hossza 224 kilométer, vízgyűjtőjének területe 80 200 négyzetkilométer.

A Volhov mentén fekszik Velikij Novgorod, Kirisi, Volhov és Novaja Ladoga város, valamint a történelmi múltú Sztaraja Ladoga falu.

Nevének eredete[szerkesztés]

A név eredetére több magyarázat is van, de egyik sem általánosan elfogadott. Kapcsolatba hozták a mágus jelentésű finn velho szóval és a pogány papot jelentő orosz volhv szóval. Max Vasmer mindkét etimológiát kétségbe vonta orosz etimológiai szótárában.[1][2]

Földrajza[szerkesztés]

A Volhov az Ilmeny-tóból folyik észak felé Európa legnagyobb édesvizű tavába, a Ladogába. A Ladogába ömlő második legnagyobb folyó. Vízhozama erősen ingadozó, az Ilmeny-tó vízállásától függően. Különleges körülmények közt a felső szakaszon folyásiránya néha megváltozik. Novemberben a Volhov befagy és a jege április elején törik fel.

Vízszintjét a volhovi vízerőmű gátja szabályozza. Ez volt az első vízerőmű, amelyet a szovjet korszakban építettek. 1926. december 19-én adták át a GOELRO-terv keretében, 25 kilométerre a folyó torkolatától. A gát az áramtermelésen kívül arra is szolgált, hogy hajózhatóvá tegye a folyó alsó szakaszát, amelyet korábban zúgók törtek meg.

A felső szakasz összeköttetésben áll a Mszta-folyóval, az Ilmeny-tót elkerülő Sziverszov-csatornán keresztül. Az alsó szakaszt az Új Ladoga-csatorna összeköti a Néva, a Szjasz és a Szvir folyókkal.

A Volhov fő mellékfolyói jobbról a Visera, az Oszkuja, a Pcsozsva és a Csornaja, balról a Kereszty, a Tyigoda, a Vloja és az Olomna.

A közlekedésben[szerkesztés]

A Volhov folyó teljes hosszában hajózható. Utasforgalom nincs rajta.

Alkalmas nagyméretű, vasúton vagy közúton nem szállítható tárgyak szállítására. 2015-ben a Volhovon szállítottak át uszályon egy VVER-1200 reaktortartályt, az Atommas volgodonszki üzeméből. A reaktort Velikij Novgorodig szállították, ahol a városon keresztül a vasútállomásra vitték, ahonnan egy speciális vasúti jármű (egy Schnabel-kocsi) szállította Belaruszba.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Фасмер, Макс. Archivált másolat (russian nyelven), 111. o.. Hozzáférés ideje: 2017. február 14. 
  2. Петр Золин (Petr Zolin), Волхов – ящер… (Volhov - the sea dragon)
  3. В Белоруссию привезли первый реактор для строящейся АЭС (The first reactor for the nuclear power plant under construction has been delivered to Belarus), 2016-01-12

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Volkhov River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.