Volhíniai vajdaság (1921–39)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Volhíniai vajdaság
19191939
Volhíniai vajdaság címere
Volhíniai vajdaság címere
FővárosaLuck
A Wikimédia Commons tartalmaz Volhíniai vajdaság témájú médiaállományokat.

A Volhíniai vajdaság (lengyelül: Województwo Wołyńskie, vagy egyszerűen Wołyń) a két világháború közti (1918–1939) Lengyelország közigazgatási egysége volt, amely 11 járásból (powiat) állt.

Területe 1939-ben 35 754 km² volt (tehát akkora, mint a Dunántúl), népessége több, mint kétmillió (1931-ben). A vajdaságnak 22 városa volt. A székhelye Luck (ukránul Луцьк, lengyelül: Łuck) volt.

A második világháború végén a Szovjetunió és Sztálin nyomására újrarajzolták Lengyelország határait. A keleti területekről kényszerrel kitelepítették a lengyel lakosságot. A Volhíniai vajdaság, a teheráni konferencián kötött alkunak megfelelően, az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság része lett. 1991 óta az egykori lengyel vajdaság területe Ukrajna Rivnei és Volinyi területei (oblaszty) között oszlik meg.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wołyń Voivodeship (1921–1939) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.