Vivaldi (webböngésző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vivaldi

FejlesztőVivaldi Technologies
Első kiadás2015. január 27.
Legfrissebb stabil
kiadás
3.7
(2021. március 31.)
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelvC++
Operációs rendszerWindows, Linux, macOS, Android
MotorBlink
Platform
Elérhető30 nyelven, köztük a magyarral
ÁllapotAktív
KategóriaWebböngésző
LicencFreeware
Weboldalhttps://www.vivaldi.com/

A Vivaldi egy ingyenes webböngésző, amelyet a Vivaldi Technologies fejlesztett ki (az a cég, amelyet az Opera egykori társalapítója és vezérigazgatója, Jon Stephenson von Tetzchner hozott létre).[1] Azzal a céllal alkották meg, hogy kielégítse a korábbi Opera-felhasználók igényeit, akik csalódtak ebben a böngészőben, amikor áttért a Presto motorról a Blink motorra, melynek során számos népszerű funkciót eltávolítottak belőle.[1][2] A Vivaldinak az a célja, hogy az Opera 12 régi jellemzőit valósítsa meg, és új, innovatívabb megoldásokat vezessen be.[3] A böngésző egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elindítása óta. Az első műszaki előzetesét 2015. január 27-én adták ki.[4]

Történet[szerkesztés]

A Vivaldi virtuális közösségi oldalként indult, amely az Opera által 2014 márciusában leállított My Operát váltotta fel.[5] Jon Stephenson von Tetzchnert felháborította ez a döntés, mert úgy gondolta, hogy ez a közösség segített olyanná alkotni az Opera böngészőt, amilyen. Tetzchner később a My Opera pótlására elindította a Vivaldi virtuális közösséget, amely arra fókuszál, hogy a regisztrált felhasználókat vitafórummal, blogszolgáltatással és számos más hasznos webes szolgáltatással lássa el. A Vivaldi Technologies 2015. január 27-én adta ki a Vivaldi webböngésző első technikai előzetesét,[6][7] amelyet a második 2015. március 5-én követett.[8]

Jellemzők[szerkesztés]

A Vivaldi egy minimalista felületű böngésző, amely alapvető ikonokat és betűkészleteket tartalmaz, színsémája pedig az éppen meglátogatott honlap hátterét és elemeit követi.[9] Számos webes technológiára épít, köztük a HTML5-re, a Node.js-re, a React.js-re és a Blink böngészőmotorra.[10]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Shankland, Stephen: Ex-Opera CEO composes Vivaldi, a new Web browser. CNET. CBS Interactive, 2015. január 27.
  2. Minic, Ivan: Jon S. von Tetzchner: We will (re)create a browser you love.. Medium, 2015. február 10.
  3. Gilbertson, Scott: Hands-on with Vivaldi, the new Web browser for power users. Ars Technica. Condé Nast, 2015. március 6.
  4. Dagenborg, Joachim: Vivaldi browser hits 500,000 downloads in first 10 days. Reuters. Reuters.com, 2015. február 6. [2015. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 16.)
  5. Shankland, Stephen: Ex-CEO picks up where Opera left off, launching Vivaldi site. CNET. CBS Interactive, 2014. január 23.
  6. The Vivaldi Community is driving the Vivaldi browser development. Vivaldi.com . Twitter, 2015. január 29.
  7. Vivaldi Feedback. Vivaldi.com . Vivaldi Technologies, 2015. január 27.
  8. Tomita, Tatsuki: Technical Preview 2 is here!. Vivaldi Blog . Vivaldi Technologies, 2015. március 5. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 16.)
  9. Lardinois, Frederic: Vivaldi Is Quickly Becoming The Alternative Browser To Beat. TechCrunch, 2015. március 8.
  10. Williams, Owen: Meet Vivaldi, a new browser from the former CEO of Opera. The Next Web, 2015. január 27.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vivaldi (web browser) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]