Vitalij Volodimirovics Klicsko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vitalij Klicsko
2014-09-12 - Vitali Klitschko - 9019.jpg
Kijev 5. polgármestere
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2014. június 5.
Előd Halyna Gerega

Született 1971. július 19. (47 éves)
Belovodszkoje, Szovjetunió ma Kirgizisztán
Párt Petro Porosenko Blokk

Szülei Volodymyr Rodionovich Klitschko
Házastársa Natalia Egorova
Foglalkozás profi ökölvívó, politikus
Iskolái
 • National Academy of State Administration
 • Perejaslav-Khmelnytsky State Pedagogical University after named of Skovoroda
 • National University of Physical Education and Sport of Ukraine
 • Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem
Vallás Ukrán ortodox

Díjak
 • A Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendje (2010)
 • Steiger Award (sport, Volodimir Volodimirovics Klicsko, 2011)
 • Honorary Diploma of the Cabinet of Ministers of Ukraine
 • Order of Merit (Ukraine), 3rd class
 • Order of Merit (Ukraine), 1st class
 • Hero of Ukraine
 • Order of the State (Ukraine)
 • Order For Courage
 • WBO World Heavyweight Champion (1999. június 26. – 2000. április 1., Chris Byrd, Herbie Hide)
 • Kijev díszpolgárainak listája
 • Bundesverdienstkreuz

Vitalij Klicsko aláírása
Vitalij Klicsko aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vitalij Klicsko témájú médiaállományokat.

Vitalij Volodimirovics Klicsko (ukránul: Віталій Володимирович Кличко; Belovodszkoje, 1971. július 19. –) ukrán politikus, egykori nehézsúlyú profi ökölvívó. Kijev polgármestere. Beceneve: Vasököl. Egykori háromszoros (WBO, WBC/RING, WBC) nehézsúlyú világbajnok. Öccse, Volodimir Klicsko korábbi kétszeres nehézsúlyú világbajnok (WBO, WBA/IBF/WBO/IBO/RING).

Jelenleg az ukrajnai Kijev városában él.

Sportpályafutása[szerkesztés]

Profi karrier[szerkesztés]

Vitalij öccsével, Volodimirrel együtt 1996-ban kezdte meg profi pályafutását a hamburgi Univerzumnál, Fritz Sdunek irányítása alatt. Klicsko sok más ökölvívóval ellentétben nem csak az ökölvívásban látta a kiutat és profi karrierjét már úgy kezdhette meg, hogy fogorvosi képesítést szerzett magának.

Első összecsapásán 1996. november 16-án a németországi Sporthalle-ben léphetett kötelek közé Tony Bradham ellen, akit a 2. menetben kiütött. Ugyanezen a gálán debütált Vitalij öccse Volodimir is. Vitalij az elkövetkezendő két évben sorra megsemmisítette azokat az ellenfeleket, akiket az Universum hozott neki, így első nagyobb kihívását már 16-0 (16KO) rekorddal várhatta. Vitalij ellenfele 1998 áprilisában a tapasztalt Julius Francis volt, akit két menet alatt brutálisan megsemmisített a németországi Aachenben. Vitalij stílusa ugyan nem volt technikás, de hatalmas ütőereje és átlag feletti ütésállósága rendkívül látványos volt.

Vitalij első címmérkőzésére 1998. október 24-én került sor Hamburgban az Európa-bajnoki címért EBU Mario Schiesser ellen. Klicsko simán megnyerte az 1. menetet, majd a 2. menetben két alkalommal is padlóra küldte riválisát, így Európa-bajnoki címet nyert. Európa-bajnoki címét két alkalommal védte meg, majd 1999 júniusában összecsaphatott az egykori nehézsúlyú világbajnokkal Herbie Hide-dal a WBO Világbajnoki címért. A mérkőzés előtt Hide volt az esélyes, de Klicsko már az elején magához vette az irányítást és a 3. menetben brutálisan ki is ütötte riválisát. A kiütés brutalitását mutatja az is, hogy Hide-ot a bal oldalán találta el, de az exvilágbajnok jobb füléből folyt a vér!

Vitalij Klicsko két alkalommal védte meg sikeresen a WBO Világbajnoki övét. A harmadik címvédésén az amerikai Chris Byrddel találkozott és hatalmas fölénnyel bokszolt végig, de a 10. menet után feladta a mérkőzést vállsérülés miatt. Így Vitalij a 28. mérkőzésén elszenvedte első vereségét. A mérlege 27-1-0 27KO lett. Vitalij öccse, Vlagyimir, mindenáron meg akarta bosszulni bátyja vereségét. 2000. október 14-én össze is csapott Byrd-del a németországi Cologne-ben. Klicsko nagyon fegyelmezetten bokszolt és esélyt sem adott az amerikainak akit a 9. és 11. menetben padlóra is küldött, de végül csak pontozással győzte le. Vitalij ezt követően is nagyon aktív maradt, és egy hónappal később már a németek egyik kedvencével a veretlen Timo Hoffmann-nal mérkőzhetett az Európa-bajnoki címért EBU. Klicsko pályafutása során először nyújtott gyengébb teljesítményt és láthatóan a mérkőzés végére némileg elfáradt. Ennek ellenére sikerült pontozással abszolválni a mérkőzést és elhódítani az EBU-övet, immáron másodszor.

Következő összecsapására két hónappal később került sor a korábbi cirkálósúlyú világbajnok Orlin Norris ellen a WBA nehézsúlyú Interkontinentális övéért. Klicsko már az 1. menetben két alkalommal padlóztatta Norrist így újabb gyors kiütéses győzelmet aratott. Az ukrán óriás legközelebb már a korábban Vlagyimirt legyőző Ross Puritty ellen bokszolt. Vitalij végül esélyt sem adott Puritty-nak és a 11. menetben TKO győzelmet aratott. Klicsko ezt követően legyőzte a tapasztalt Vaughn Beant, majd az amatőr korszakból már jól ismert Larry Donaldot is. Így három WBA Interkontinentális címvédéssel a háta mögött kihívó pozícióban várt a WBA és WBC szervezeteknél.

Vitali végül a WBC világbajnokát Lennox Lewist választotta. Lewis nem akart vele bokszolni és inkább Kirk Johnsont választotta, de Johnson lesérült a meccs előtt és Vitalij lett a beugró. A WBC/IBO övekért bokszolhatott az ukrán és a második menetben majdnem padlóztatta is az angolt. A 4. menetben Klicsko szeme megsérült és végül a 6. menet után leléptette a vezetőbíró. Klicsko dühösen fogadta a döntést, hiszen mindhárom pontozónál 58-56 arányban vezetett. Lewis megígérte neki a visszavágót, de kikötötte, hogy előtte Kirk Johnsonnal bokszoljon. Vitalij vállalta és 2003 decemberében a második menetben brutálisan kiütötte Johnsont. Ezután 2004 év elején Lewis visszavonult és Vitalij a megüresedett WBC övért bokszolhatott öccse korábbi legyőzőjével Corrie Sandersszel. Vitali hatalmas csatában a 8. menetben TKO-val győzött, és ő lett a WBC nehézsúlyú világbajnoka.

Vitalij a mérkőzés után megkapta a RING magazin legendás bajnoki övét is. Így már WBC/RING egyesített világbajnok lett. Első címvédésére 2004 decemberében került sor. A legendás Mike Tysont legyőző Danny Williams lett a kihívó. Vitalij végül élő bokszzsákként négyszer is padlóra küldte az angolt. Így a 8. menetben TKO-val megvédte a WBC és RING világbajnoki címeit.

A következő kihívója Hasim Rahman lett, de Vitalijnak háromszor is sérülése miatt halasztania kellett a meccset. Végül mivel nem jött rendbe, ezért a visszavonulás mellett döntött. Így Vitalij világbajnokként vonult vissza. A WBC szervezet Emeritus Champion státuszba helyezte az ukránt. Ezzel 4 évig haladékot adtak neki, hogy ha a visszatérés mellett dönt, akkor azonnal kihívhatja az aktuális világbajnokot.

Visszatérés[szerkesztés]

Klicsko visszavonulását követően politikai pártot alapított, majd megpróbálkozott a visszatéréssel. 2006-ban és 2007-ben is megpróbált visszatérni Oleg Maszkaev ellen, de mind a két alkalommal kiújult a vállsérülése így kénytelen volt lemondani mindkét mérkőzést. Végül 2008. október 11-én a Berlini O2 Arénában tért vissza a WBC nehézsúlyú világbajnoka Samuel Peter ellen. A mérkőzést megelőzően kérdéses volt, hogy kiújul e a vállsérülése. Vitalij végül remekül használta bal jobb egyeneseit és nem engedte magához közel a bajnokot így a 8. menetben képes volt befejezni az összecsapást és visszaszerezte a nehézsúlyú világbajnoki címet.

Klicsko–Sosnowski

A sikeres visszatérés egyben azt is jelentette, hogy Vitalij és Vlagyimir egy időben voltak nehézsúlyú világbajnokok, amire korábban még nem volt példa az ökölvívás történelmében. Több dolog is volt azonban amit nem lehetett figyelmen kívül hagyni. Miközben Vitalij inaktív volt, öccse nehézsúlyú világbajnok lett és rendkívül unalmas ökölvívásával (ami leginkább fogásokból és balegyenesekből állt) szinte eladhatatlanná tette a Klicsko nevet Amerikában. Vitalij visszatérése is sokakat kiábrándított, hisz az addig szépen hajolgató és bátran támadó Vitalij is biztonsági ökölvívást mutatott be és leginkább egyeneseire alapozva bokszolta ki Petert.

Vitalij első címvédése 2009 márciusában volt a ranglista első Juan Carlos Gomez ellen a Németországi Stuttgartban. Klicsko ezen a mérkőzésen is leginkább egyeneseire alapozott és pályafutása során először előszeretettel alkalmazta a fogásokat is. Vitalij végül a 9. menetben állította meg Gomezt, de új stílusával végleg eladhatatlan lett az Egyesült Államokban, pedig visszatérése előtt elismerték és megvették a meccseit a tengerentúlon is. Második címvédésére 2009 szeptemberében ugyan a Los Angeles-i Staples Center-ben került sor, de ez annak volt köszönhető, hogy ellenfele a veretlen amerikai tehetség Chris Arreola volt. Vitalij visszatérése óta először mutatott be olyan ökölvívást, mint azelőtt és pályafutása egyik legjobb teljesítményét nyújtotta. Arreola szinte képtelen volt eltalálni őt az egész mérkőzés során így Vitalij a 10. menetben újfent kiütéssel védte meg címét.

A tengerentúli siker azonban nem folytatódott és harmadik címvédését 2009 decemberében már a svájci Bernben vívta a veretlen Kevin Johnson ellen. Vitalij ezen az összecsapáson pályafutása egyik legrosszabb teljesítményét nyújtotta. Stílusa teljesen olyan volt, mint öccséé és az egész mérkőzést végig dulakodta. A meccset rengeteg fogás jellemezte és Vitalij leginkább egyeneseivel próbálkozott, de végül csak pontozásos győzelmet aratott..

Negyedik címvédésére 2010 májusában került sor ismételten Németországban a lengyel Albert Sosnowski ellen. Vitalij ezen az összecsapáson ugyan nem alkalmazott fogásokat, de egyenesein kívül nem nagyon használt más ütésformát. Végül a 10. menetben beakadt egy jobb horga így ismételten kiütéssel védte meg címét.

2010. október 16-án a Hamburgi O2 Arénában ötödik címvédésén egy rendkívül nehéz ellenfelet kapott a korábbi nehézsúlyú világbajnok Shannon Briggs személyében. Vitalij ezen az összecsapáson ismételten régi önmagát hozta és nem csak egyeneseket ütött, fogásokat pedig egyáltalán nem alkalmazott. Végül Briggs lett a harmadik ökölvívó, aki kiállta mind a 12 menetet Vitalij ellen, de amellett hogy egyhangú pontozással kikapott súlyos agykárosodása és arckoponya csonttörése lett.

Vitalij ökölvívásán ekkor észre lehetett venni, hogy ha akar még tud úgy bokszolni, mint visszatérése előtt, de miután látta, hogy öccse is sikeres ezzel a stílussal inkább a biztonságra törekedett, hisz ha csak egyeneseket üt kevesebb az esélye, annak hogy újfent kiújul a vállsérülése.

Vitalij következő címvédésére 2011 márciusában került sor a korábbi amatőr világbajnok és olimpiai bajnok Odlanier Solís ellen, aki a profik táborában még veretlen volt. Solís volt Arreola után a második legveszélyesebb kihívó és Vitalij őt is bevállalta az öccse helyett. Az előzetesen izgalmasnak megítélt mérkőzés azonban csalódást okozott és Vitalij már az 1. menetben kiütötte Solíst egy remekül időzített jobb egyenessel, így hatodik alkalommal védte meg világbajnoki címét.

Volodimir és Vitalij Klicsko 2012 decemberében

Vitalij fél évvel később újfent megvédte világbajnoki címét a korábbi félnehézsúlyú és cirkálósúlyú világbajnokkal Tomasz Adamek-el szemben. Klicsko egyeneseivel remekül kibokszolta a lengyelt, akit először a 6. menetben küldött padlóra, majd a 10. menetben végleg megsemmisítette. Vlagyimir ekkoriban kétszer is lemondta a Dereck Chisora elleni mérkőzést így Vitalij 2012 februárjában bevállalta a veszélyes angol kihívót. A mérkőzést megelőzően korántsem volt barátságos a viszony Klicsko és Chisora között ugyanis az angol a mérlegelésen pofon vágta Vitalijt, majd a ringbe vonuláskor arcon köpte Vlagyimirt.

Chisora vélhetően ki akarta zökkenteni Vitalijt, de ez nem sikerült neki. Vitalij az első négy menetben simán kibokszolta az angolt, de ekkor megsérült a válla így az elkövetkezendő két menetet elbukta. A 6. menetet követően összeszedte magát és bal jobb egyeneseire alapozva kibokszolta Chisorát. Végül az angol lett a második ember, aki végig állta a 12 menetet Vitalij ellen, de egyhangú pontozással elbukott.

2012. szeptember 8-án, kilencedik címvédésén pályafutása során először bokszolhatott Oroszországban, mégpedig Moszkvában. Vitalij ellenfele a WBC első számú kihívója Manuel Charr volt. Klicsko már a 2. menetben padlóra küldte a kihívót, majd a 4. menetben végleg befejezte az összecsapást.

Vitalij időközben már polgármester volt Kijevben és legtöbb idejét a politika töltötte le. 2013-ban komoly kampányokat csinált és időközben a sérülése is kiújult így halasztani kellett „következő” címvédését. Vitalijt végül a WBC 2013 augusztusában felszólította, hogy védje meg címét, de ő ekkor haladékot kért a szervezettől, ami 2013 decemberéig adott neki időt. Vitalij végül 2013 decemberében bejelentette visszavonulását.

Visszavonulás[szerkesztés]

Vitalij Klicsko visszavonulása után örökös Emeritus Champion státuszba került, ez a legnagyobb elismerés a WBC szervezettől.

Pályafutása során kétszer interkontinentális bajnoki címet szerzett (WBO, WBA). Az Európa bajnoki címet szintén két alkalommal nyerte el (EBU, EBU), melyet első alkalommal többször is megvédett. A világbajnoki címet pedig három alkalommal szerezte meg (WBO, WBC/RING, WBC).

Profi mérlege: 47 mérkőzés, 45 győzelem (41 alkalommal K.O.-T.K.O.), 2 vereség, 0 döntetlen.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Klicsko 2013 novemberében egy kijevi tüntetésen

Vitalij Klicsko 2004-ben kezdett politizálni, amikor testvérével Volodimirral közösen nyíltan támogatták Viktor Juscsenko elnökké választását. Később támogatták Juscsenkót a narancsos forradalom alatt is, ezek után 2014-ben a Petro Porosenko Blokk színeiben Kijev polgármesterévé választották.

Petro Porosenko ukrán elnök, Vitalij Klicsko kijevi polgármester, John Kerry amerikai külügyminiszter és Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.