Ugrás a tartalomhoz

Vita Caroli Magni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy Károly életrajza
11. századi kézirat
11. századi kézirat

SzerzőEinhard
Eredeti címVita Caroli Magni
Megírásának időpontja830-as évek
Nyelvlatin nyelv
TémakörNagy Károly életének története
Műfajéletrajz
Kiadás
Magyar kiadásEinhard: Vita Karoli Magni (ford.: Gyurkovics Zoltán), Budapest, 2005
Külső hivatkozásEinhard: Nagy Károly császár élete – Einhard műve a Magyar Elektronikus Könyvtárban

A Vita Karoli Magni (Nagy Károly élete) Einhard történetíró műve. Az életrajz már Jámbor Lajos uralkodása idején keletkezett, valamikor a 830-as években. A mű felépítése szorosan kapcsolódik Suetonius A Caesarok élete című munkájához, különösen az Augustus-életrajzhoz.

Einhard, aki a saját nevét Einhartnak és nem Eginhardnak írta, ahogyan a tudományos irodalomban is sokan használják, Germániából származott előkelő családból. Születési helye Maingau. Műveltségének alapjait a fuldai kolostorban szerezte meg. Megismerte a római irodalom klasszikusait, költőket, történetírókat, de olvasta a keresztény egyházatyák műveit is. Jó latinsággal, igen szemléletesen írt.

Történelmi háttér

[szerkesztés]

A Karoling-reneszánsz virágkora Nagy Károly uralkodásához köthető. Ez az az időszak, mikor az állam és az egyház működése szorosan összefonódik, a vezető szerepbe a püspökök kerülnek. Már Martell Károly idejében kezd egy klienskör kialakulni, Pipin és Nagy Károly korában pedig már külföldről is toboroznak tudós embereket: közülük megemlíthetjük az angolszász Alcuint, a longobárd Paulus Diaconust vagy a vizigót Theodulf d'Orléanst. Einhard is az udvarhoz tartozott, személyesen ismerte Nagy Károlyt. Tulajdonképpen udvari reneszánszról van szó: a nemesek a fiaikat az udvarba adták, hogy művelődjenek, lássák az uralkodót. Ez volt az élet iskolája. A nemesek kapcsolatot tartottak egymással, ebben a korban csak az arisztokrata elit műveltségéről beszélhetünk. Ugyanakkor szabados erkölcsök érvényesültek - kialakult a világi apát tisztsége.

Magyarul

[szerkesztés]
  • Nagy Károly élete; ford., bev. Dékáni Kálmán; Franklin, Bp., 1901 (Olcsó könyvtár)

Források

[szerkesztés]