Vita:Yahoo!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Computer bw.png Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Rodrigo (vita), értékelés dátuma: 2011. október 2.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Amennyire tudom, a swifti yahoo-k leghivatalosabb magyar fordítása jehu-k. Ha ez igaz, átmozgatás és redirect lenne ildomos. Gubbubu 2004 június 21, 16:47 (CEST)

Ismétlem a fentieket. Gubb 2004. augusztus 30., 17:53 (CEST)

Szerintem is. Azonkívül „a keresőmotor neve Yahoo!, felkiáltójellel a végén" se lenne egy szerencsés megoldás, mert nem tudom, linkben lehet-e felkiáltójel. Alensha 2004. október 23., 16:14 (CEST)
utánanéztem, lehet felkiáltójel. De ennek tényleg jehunak kellene lennie. "Jehu" vagy "Jehuk" legyen a cím? Alensha 2004. október 23., 16:16 (CEST)
Szubjektíve a jehuk mellett determinálódnék, de ez nem tekinthető hivatalos véleménynek. Bocsássuk szavazásra (?). Vagy kérdezd meg a Grin nevű objektíve orakulatív individuumot. Gubb 2004. október 23., 16:31 (CEST)
Alenshának valamiért tudatalatti vonzalma van a többes szám irányában. A jehuknak van egyes száma (jehu), ezért semmi szükség róluk többes számú cikket nyitni. Csak olyankor kell többest használni, ha az egyes számnak nincs értelme, netán nem létezik. --grin 2004. október 28., 22:32 (CEST)

Fizetős New York Times referencia[szerkesztés]

Szia Peda!

Az általad legutóbb beszúrt NY Times-os linkkel kapcsolatban lenne néhány észrevételem:

Bár szerepel az eredeti angol oldalon, nem hiszem, hogy a magyar olvasóknak ugyanolyan fontossággal bír, ugyanis:

  • Fizetés ellenében olvasható csak, tehát a nyelvi korlátokon túl még az interneten az elfogadott hitelkártyával kell rendelkezni az olvasóknak
  • Olyan dologról szól, ami a cikk szövegében nem szerepel (mármint hogy a Yahoo pénzt fog szándékszik kérni a katalógusában szereplő oldalakért)
    • Ezért szerintem nem is érdemes külön "Referencia" részbe tenni

Vannak ugyanerre a témára jobb linkek, amik nem fizetősek: [1]

--Nyenyec 2004. november 9., 17:11 (CET)


Legyen az oldal címe Yahoo, a jelenlegi és a Yahoo Inc. redirekt[szerkesztés]

Az oldal helyes címe Yahoo lenne, most viszont Yahoo! és a felkiáltójel nélküli a redirect.
Felőlem veheti bárki kioktatásnak, de akkor sem mondom finomabban: az angol Wikiben is rossz az oldal címe.
A hiba lényege: A Yahoo! formában a Yahoo Inc. cég védjegye és nem azonos a céggel.
A cikk - és az angol is - viszont keveri a két dolgot. Mi a kapcsolat a Yahoo! (=a szolgáltatás védjegye) és a kínai események között? Semmi. Az itt leírt tény a cég magatartására vonatkozik, akárcsak az infobox.
2 lehetséges megoldás van: vagy szétválasztjuk a Yahoo!-jel (=védjegy) ellátott szolgáltatásokat és a Yahoo Inc. cégtörténetét - vagy olyan szót alkalmazunk a szócikk címeként, amely alkalmas mind a cég, mind a szolgáltatásai bemutatására. Ez csak a Yahoo szó lehet, amely a Yahoo Inc. cégnév vezérszava. Én a második megoldást favorizálom.
Az egész Wikipédia minőségét befolyáasolja az, hogy mindenki törekedjen a fenti jellegű hiba elkerülésére. Nem abban van a gond, hogy a cégnév vezérszavát azonosítjuk a közbeszédben (és pl. Fordról beszélünk a Ford Motor Company értelmében, Mercedes gyárról beszélünk a DaimlerChrysler Corp. értelmében), hanem abban van, hogy egy LEXIKONban nem választjuk szét a kettőt. A cég és a terméke/szolgáltatása sohasem azonos, akkor sem, ha a cégnév vezérszava és a márka/terméknév/védjegy azonos.
Itt tehát kérem a Yahoo redirektet a szócikk címeként és a Yahoo!-t redirectnek.
Előre is köszönöm.--Linkoman 2007. április 28., 21:35 (CEST)

Szerintem a cégnévben igen is szerepel a felkiáltójel [2]... másrészt a cikk inkább a portáltól szól és a cégről szóló rész elég szervetlen benne.--Dami reci 2007. április 28., 21:47 (CEST)

Lásd még a Yahoo.com alját: Copyright © 2007 Yahoo! Inc. All rights reserved --Dami reci 2007. április 28., 21:48 (CEST)
Belátom, tévedtem: a felkiáltójel -igen szokatlan módon - tényleg szerepel a rövid cégnévben. Visszavonom tehát a javaslatomat. Viszont akkor a lapon az infoboxban rossz a cégnév, mert ott nincs felkiáltójel!--Linkoman 2007. április 28., 22:00 (CEST)