Vita:Volgamenti szövetségi körzet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Volga menti[szerkesztés]

Külön kell írni. http://www.e-nyelv.hu/2008-07-02/duna-menti-halaszleteszta/ – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2017. augusztus 29., 10:29 (CEST)

Egybe kell írni. A Volgamente szerepel A földrajzi nevek helyesírása 4.5. pontjában felsorolt egybe írandó tájnevek között, és így szerepel az OH szótári részében is. A Duna mente valóban külön van, a Dunántúl, Dunakanyar és Dunazug viszont szerepel a listában. – Peyerk vita 2017. augusztus 29., 12:46 (CEST)

A Dunakanyar, Dunántúl, Dunazug tájegységek, Приволжье is létezik, azon a Volgához közeli területeket és településeket értik. Ez a szövetségi körzet viszont nem ezekhez a szűk értelemben vett részekhez kötődik. Ilyen alapon a Dnyeszter Menti Köztársaság is Dnyesztermenti Köztársaság mivel létezik a Приднестровье (Dnyesztermente) fogalma. Itt akkor valamelyiket át kell nevezni. SepulturaHalloween286.pngP's.box 2017. augusztus 29., 14:18 (CEST)

A Dnyesztermente nem szerepel az Fnh. 4.5. listájában, ezért írjuk külön. Az orosz tájneveknek nincs közük ehhez. A Volgamenti szövetségi körzet a Volgamente nevű tájról kapta a nevét, és annak, hogy a szövetségi körzet és a földrajzi táj területileg hogyan viszonyul egymáshoz nincs köze ahhoz, hogy a nevet hogyan kell írni. Nem létezik külön Volga mente és Volgamente nevű táj. – Peyerk vita 2017. augusztus 29., 17:44 (CEST)